Adrian Mîrșanu

publicat la: 27.10.2014  11:04

Gigantul german Deutsche Bank a intrat în cursa pentru achiziția pachetului BCR de 433 mil. euro de credite neperformante

Turnurile - gemene ale Deutsche Bank, sediul central al băncii din Frankfurt (Germania). Sursă foto: Deutsche Bank.
 

Deutsche Bank, una dintre cele mai mari bănci din lume, și-a exprimat interesul pentru achiziția pachetului de credite neperformante de 433 mil. euro, scos la vânzare de către BCR, liderul pieței bancare locale și subsidiară a grupului financiar austriac Erste.

”Deutsche Bank este interesată de pachetul de credite neperformante scos la vânzare de către BCR și de alte asemenea active disponibile pe piață. Băncile trebuie să scoată aceste portofolii de pe bilanțuri și vor avea loc mai multe tranzacții în perioada următoare”, au declarat în exclusivitate pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO surse de pe piața financiară.

Contactați de MIRSANU.RO, reprezentanții biroului de presă al Deutsche Bank nu au dorit să facă niciun comentariu pe acest subiect.

De cealaltă parte, reprezentanții BCR nu au răspuns la întrebările referitoare la această tranzacție.

BCR a scos pe piață la vânzare un pachet de credite neperformante în valoare de 433 mil. euro, informație publicată de Costar Finance din Marea Britanie, și preluată apoi de către Mediafax.

Potrivit surselor citate, BCR a mandatat PwC să vândă credite acordate unui număr de 91 de clienți – companii, peste 85% din valoarea portofoliului fiind acoperită cu garanții imobiliare, din care două treimi înseamnă clădiri comerciale iar restul terenuri. Portofoliul scos la vânzare este format din 410 credite neperformante accesate de firme din sectoare economice diferite, de la industrie la dezvoltatori imobiliari, firme de construcții, ferme zootehnice, minerit și metale. Aproximativ 64% din valoarea portofoliului înseamnă împrumuturi denominate în euro, iar 31% sunt în lei, în condițiile în care în proporție de aproape 90%, companiile care au contractat aceste finanțări sunt în insolvență.

Consultanța juridică a BCR este asigurată de către casa de avocatură austriacă Schoenherr, potrivit informațiilor publicate săptămâna trecută.

Prioritatea celei mai mari bănci locale după cota de piață calculată în funcție de active este să-și curețe bilanțul de presiunea creditelor neperformante, a căror valoare era de 12 mld. lei (2,7 mld. euro) la finele primului semestru al acestui an. În luna iulie, BCR a vândut un astfel pachet de active în valoare de 1 mld. lei (226,77 mil. euro, calculat la cursul mediu de schimb din luna iulie comunicat de BNR, de 4,4097 lei la euro -n.r.). Numele cumpărătorilor nu au fost făcute publice. Surse din piață afirmă însă că banca germană a fost din nou pe partea de cumpărare alături de alți investitori.

Tot în acest an a fost înregistrată cea mai mare tranzacție locală pe piața creditelor neperformante. Pe 28 iulie, austriecii de la Volksbank au anunțat vânzarea unui portofoliu de 495 mil. euro, format din credite imobiliare și finanțări corporative, către un consorțiu format din fondul de investiții londonez Ana Cap, grupul financiar german Deutsche Bank, fondul de investiții HIG Capital și APS Fund Alpha uzavreny investicni fond. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, însă surse din piața financiară estimau că austriecii au obținut aproximativ 100 mil. euro din vânzare, ceea ce echivalează cu un discount de aproximativ 80% în raport cu valoarea nominală a portofoliului.

Astfel de tranzacții sunt așteptate să apară tot mai des în perioada următoare dat fiind mesajul băncii centrale către jucătorii din piața bancară locală de a grăbi procedurile de curățire a bilanțurilor de aceste active, care imobilizează lichidități importante ale instituțiilor de credit în provizioane, bani ce ar putea fi folosiți pentru relansarea creditării companiilor și populației.

Deutsche Bank în România

Grupul financiar german a testat constant oportunitățile de investiții de pe piața românească după 1990, însă o mișcare de anvergură a fost înregistrată abia recent. Deutsche Bank a venit în 2005 la privatizarea BCR, liderul pieței bancare, și a depus o ofertă care la vremea respectivă a fost cotată de unele surse din piață la aproximativ 2 mld. euro.

Cu o piață bancară pe creștere și o economie în plină viteză de creștere, statul a obținut din vânzarea BCR către austriecii de la Erste cea mai mare tranzacție din istoria României. După forcing-ul din licitația pentru BCR, austriecii aleargă și acum să își recupereze banii, în condițiile în care liderul pieței a înregistrat pierderi importante pe perioada crizei financiare și a trecut printr-un amplu proces de restructurare.

După privatizarea BCR, Deutsche Bank nu s-a grăbit să intre pe piața din România și a studiat alte ținte de achiziție. Pe listă a intrat în 2009 RBS Bank România, subsidiara Royal Bank of Scotland (Marea Britanie), care a atras o ofertă sub 100 mil. euro, susțin surse apropiate discuțiilor de atunci, lucru care i-a nemulțumit pe britanici. Alte informații care circulă pe piață au indicat că Banca Transilvania, a treia bancă locală, a fost în vizorul germanilor, dar discuțiile nu au avut niciun rezultat concret. În afara interesului exprimat la BCR, reprezentanții Deutsche Bank nu au confirmat niciun fel de informații privind interesele de afaceri pe piața locală.

După 1990, bancherii de la Deutsche Bank s-au numărat în schimb printre aranjorii emisiunilor de obligațiuni ale statului român pe piețele internaționale.

Deutsche Bank, prezentă în România din 1998, are aici un birou de reprezentanță. Din octombrie 2012, conducerea biroului local al Deutsche Bank a fost preluată de la Radu Zaciu de către Mihai Ionescu, venit de la biroul londonez al Credit Suisse.

Mihai Ionescu DB poza mare

Mihai Ionescu (foto) a lucrat înainte de banca de investiții Credit Suisse pentru banca austriacă Raiffeisen, făcând parte din echipa care a negociat achiziția Băncii Agricole.

În mandatul acestuia, banca germană și-a făcut simțită amprenta la nivel local. În luna iulie, Deutsche Bank a făcut parte din consorțiul de patru investitori care a cumpărat cel mai mare portofoliu de credite neperformante scos la vânzare de Volksbank România și are acum apetit de achiziție pentru active de același tip.

În plus, germanii au deschis în Bucureşti, în urma unei investiţii de 10 milioane de euro, un centru unde vor fi angajaţi 500 de salariaţi până în 2016, de la 65 în prezent, şi unde vor fi create aplicaţii software pentru operaţiunile trezorerie şi managementul riscului de credit ale băncii germane.

„Prin deschiderea acestui centru, Deutsche Bank îşi consolidează angajamentul pe termen lung faţă de România. DB Global Technology va dezvolta soluţii software avansate pentru numeroase activităţi ale Deutsche Bank”, declara șeful reprezentanței Deutsche Bank în România, Mihai Ionescu, la inaugurarea investiției, la care a participat și premierul Victor Ponta.

DB Global Technology SRL, compania care operează acest centru, a fost înfiinţată în septembrie 2013, iar primii angajaţi ai centrului şi-au început activitatea în luna ianuarie a acestui an.

Germanii de la Deutsche Bank reprezintă unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume. Are operațiuni în 71 de piețe din lume. A raportat la 31 decembrie 2013 active totale în valoare de 1.611 mld. euro, un profit net de 681 mil. euro și un personal format din 98.254 de oameni. Acțiunile Deutsche Bank sunt listate pe bursele de la New York și Frankfurt. Valoarea bursieră a băncii germane era de 38,3 mld. euro la 30 octombrie.

Cel mai mare acționar este fondul american de investiții BlackRock din New York, care a fost raportat cu o participație de 5,14% din Deutsche Bank la 31 decembrie 2013. Investitorii instituționali controlează 79% din bancă, iar cei privați numai 21%. De asemenea, investitorii germani au aproximativ jumătate din acțiunile băncii, conform datelor disponibile la finele anului trecut.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Cristian Pascu, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF): Este o stare a investitorilor de tipul “wait and see”. Din perspectiva investitorilor de retail care au vazut volatilitate in piata si scaderi, au retras bani din fondurile de investitii in actiuni si au intrat cu ei in fonduri cu investitii in obligatiuni si venit fix

  “Ce am observat din punct de vedere al pozitionarii investitorilor pe tipurile de instrumente, uitandu-ne din decembrie 2024 pana in martie 2025, observam ca sunt miscari foarte mici intre <<equity>> (investitii in actiuni) si <<debt>> (investitii in obligatiuni, n.r.) in s  Citeşte articolul integral