MIRSANU.RO

publicat la: 26.02.2024  16:49

GapMinder a lansat al doilea sau fond de venture capital, prin care va investi in companii din regiune. GapMinder Fund II dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate vin de la EIF si EBRD

 

Managerul de capital de risc GapMinder Ventures a anuntat pe 22 februarie 2024 lansarea celui de-al doilea sau fond de venture capital, care vizeaza investitii in companii de tehnologie din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est (CEE), conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

GapMinder Fund II este un fond de venture capital care a devenit activ pe 14 februarie 2024 si care dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate din fonduri sunt asigurate de catre Fondul European de Investitii (EIF) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD).

EIF a sprijinit GapMinder Fund II cu 30 mil. euro prin intermediul programului Uniunii Europene InvestEU, precum si prin Fondul de Fonduri pentru Redresare – parte a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), cofinantat de UE prin intermediul Next GenerationEU. De asemenea, EBRD a investit 10 mil. euro in GapMinder Fund II.

Al doilea fond de venture capital lansat de catre GapMinder este semnificativ mai mare fata de primul, care a pornit cu un capital de circa 50 mil. Euro in urma cu peste 5 ani si a carui geografie de investitii era concentrata asupra start-up-urilor din Romania.

GapMinder Fund II se pregateste sa anunte „prima tranzactie in curand”, au precizat reprezentantii managerului de capital privat.

Obiectivul noului fond este de a dezvolta un portofoliu de 18-22 de companii, concentrandu-se pe startup-uri aflate in stadiile Seed si Late Seed. Tichetele initiale vor fi în valoare de pana la 2,5 mil. Euro, cu posibilitatea semnificativa de follow-up.

GapMinder Fund II va plasa majoritatea capitalului sau in startup-uri lansate in Romania, Republica Moldova, Serbia, Croatia, Slovenia si Bulgaria, cu focus pe platforme B2B care opereaza in verticalele Fintech, Cybersecurity, Enterprise Automation si Data/Analytics. Aceasta abordare este validata de experienta fondului anterior, care a investit in aceleasi verticale si tehnologii, au explicat reprezentantii GapMinder.

„Suntem incantati sa continuam sa contribuim la dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din Romania si din tarile din Europa de Sud-Est. Viziunea si strategia noastra, precum si buna execuție si performanta dovedita sunt validate de faptul ca am strans finantarea necesara pentru cel de al doilea fond in timpul unui an 2023 plin de provocari. Suntem recunoscatori pentru nivelul ridicat de implicare si incredere investit in noi de catre FEI, BERD si de catre toti investitorii nostri pe termen lung, multi dintre ei insotindu-ne si de-a lungul activitatii derulate de primul fond,” a declarat Dan Mihaescu, Partener Fondator GapMinder.

Partenerii GapMinder Ventures care administreaza activitatea celui de-al doilea fond sunt Dan Mihaescu, Sergiu Rosca, Cosmin Ochisor si Alexandru Ruff. In urma lansarii fondului, Robert Herscovici a fost promovat in pozitia de Director de Investitii, iar echipa de investitii va creste in curand.

GapMinder a investit din capitalul primului fond de venture capital in companii precum Druid.AI, FintechOS, TypingDNA, Veridion, Siena.Cx, Cyscale, Deepstash, SmartDreamers, Machinations, Frisbo sau Innoship.io.

De asemenea, din generatia a doua de fonduri de capital de risc din Romania urmeaza sa fie anuntat curand oficial si noul fond al Early Game Ventures, ceea ce ofera anului 2024 o perspectiva diferita fata de peisajul „uscat” din 2023 pentru fondatorii de start-up-uri din tehnologie.

Pe piata fondurilor de venture capital ce au in vizor tranzactii pentru a plasa capital de crestere in companii tinere din Romania activeaza atat jucatori de profil de talie locala, precum si manageri de capital de risc de talie regionala precum Credo Ventures sau OTB, dar si manageri cu o geografie de investitii de talie internationala precum Earlybird sau Molten Ventures.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Emma Capital, holdingul de investitii al antreprenorului ceh Jiří Šmejc, a anuntat ca spera sa finalizeze in mai 2024 IPO-ul companiei de energie Premier Energy Group pe bursa de la Bucuresti. Proprietarul companiei se asteapta sa incaseze circa 25 mil. Euro de pe urma listarii unui pachet minoritar din compania de energie

  Premier Energy Group, companie de energie aflata in portofoliul Emma Capital, a anuntat pe 18 aprilie 2024 ca intentioneaza sa listeze un pachet minoritar de actiuni pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor transmise jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO. „Premier Energy Group intentioneaz  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 4.5 billion  Citeşte articolul integral