MIRSANU.RO

publicat la: 14.12.2016  22:29

Fuziune internațională de miliarde de euro cu centrul de greutate în România: Tranzacția NEPI – Rockcastle va naște cel mai mare investitor imobiliar din Europa Centrală și de Est. Portofoliul local al NEPI vine cu cea mai mare valoare a activelor dintre piețele implicate în tranzacția dintre NEPI, evaluat la 3,4 mld. Euro, și Rockcastle cu o valoare de piață de 2,2 mld. Euro

 

Portofoliul NEPI din România este centrul de greutate al fuziunii dintre NEPI cu o valoare de piață de 3,4 mld. Euro și Rockcastle la o valoare de 2,2 mld. Euro, care este așteptată să dea naștere celui mai mare investitor imobiliar din Europa Centrală și de Est.

Datele prezentate de către NEPI și Rockcastle indică o fuziune între două companii internaționale de ordinul miliardelor de euro, în care activele din România au cea mai mare valoare din rândul piețelor implicate în tranzacție.

Tranzacția combină portofolii complementare în regiune, cu un centru de greutate al operațiunilor NEPI în România și, în subsidiar, în Slovacia, în timp ce Rockcastle mizează pe Polonia, cea mai mare piață imobiliară din regiune, și pe Cehia.

Acordul a fost semnat pe 13 decembrie 2016, iar noua entitate înregistrată în Isle of Man se va numi NEPI Rockcastle (NewCo) și se va forma printr-un schimb de 4,5 acțiuni existente Rockcastle pentru o acțiune existentă NEPI.

”Se așteaptă ca NewCo să aibă o capitalizare bursieră substanțială și toți acționarii NEPI și Rockcastle să beneficieze de pe urma unei lichidități crescute. Se estimează ca entitatea nou creată să devină cel mai mare investitor imobiliar listat din CEE. Expunerea la valori mobiliare globale de calitate, listate, lichide, din domeniul imobiliar, va asigura un profil de risc diversificat”, au anunțat reprezentanții celor două companii.

NEPI a fost asistat în tranzacție de către banca de investiții JP Morgan și avocații Clifford Chance Badea, iar Rockcastle a lucrat cu avocații Dentons, potrivit datelor făcute publice.

Alexandru Morar și Spiro Noussis, directorii generali executivi ai NEPI, respectiv Rockcastle, vor fi numiți directori generali executivi comuni ai NewCo, iar Dan Pascariu este numit președinte al consiliului de administrație ne-executiv independent.

Tranzacția are de îndeplinit o serie de condiții precedente până la 30 iunie 2017.

Valoarea portofoliului NEPI de investiții imobiliare era la 30 noiembrie de aproximativ 2,5 mld. Euro, din care cel mai valoros activ este centrul comercial Mega Mall, estimat la 10% din întregul portofoliu. România are ponderea majoritară a investițiilor din portofoliul NEPI.

La data de 30 septembrie 2016, NEPI deținea și administra 34 de proprietăți generatoare de venituri, 6 dezvoltări în curs de construcție și 7 dezvoltări condiționate de obținerea de autorizații și pre-leasing. NEPI are un portofoliu concentrat în special pe segmentul de retail, dar deține și imobile de birouri, respectiv proiecte de logistică.

Investițiile imobiliare ale NEPI aflate în folosință

lista-proiecte-nepi

Sursă: NEPI.

De asemenea, NEPI a anunțat că va răscumpăra întreaga participație a Fortress Income Fund Limited în schimbul distribuirii către Fortress a drepturilor acestora pro rata în acțiuni în NEPI Rockcastle deținute de către NEPI.

Rockcastle este un investitor imobiliar care deține, dezvoltă și administrează proprietăți comerciale în regiunea Europei Centrale și de Est și investește în acțiuni cotate global.

La 30 septembrie 2016 valoarea de piață a portofoliului de valori mobiliare listate deținut de Rockcastle a fost de 1,832 mld.Dolari.

Portofoliul Rockcastle în proprietăți de investiții conține 7 proprietăți de retail producătoare de venituri, 2 dezvoltări în curs de construcție și 3 proprietăți condiționate de obținerea de autorizații de pre-leasing.

Portofoliul Rockcastle este în proporție de 62% situat în SUA, 24% în Marea Britanie, 12% în restul Europei (în regiune se remarcă prezența în Polonia), în timp ce peste 1% înseamnă operațiunile din Singapore. Rockcastle are în vizor achiziții pe piețele emergente din Cehia, Ungaria și Polonia.

Numărul total de dividende pe acțiune declarate și plătite pentru perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2016 este de 18,68 eurocenți pentru NEPI și 4,782 dolari cenți pentru Rockcastle.

Fuziunea dintre NEPI și Rockcastle este așteptată să creeze un jucător de talie regional, cu lichiditate mai mare, cu acces la o bază mai largă de investitori internaționali și cu potențial de a intra în compoziția indicilor bursieri pe piețele unde este listată.

Mișcarea survine într-un context în care România și, în sens mai larg, Europa Centrală și de Est, este văzută de investitori de talie diferită ca unul dintre pariurile momentului pentru a câștiga mai mulți bani decât pe alte piețe de profil din lume. Randamentele investiționale sunt mai atractive aici decât în Vest, iar piața imobiliară locală a devenit o scenă efervescentă pentru fuziuni și achiziții, finanțări, chiar și emisiuni de obligațiuni pentru finanțarea unor investiții din România.

Recent, compania sud – africană Growthpoint a intrat ca principal acționar în fondul de investiții Globalworth, listat pe bursa londoneză și unul dintre cei mai activi cumpărători din piața imobiliară din România. Growthpoint a anunțat intrarea ca acționar în Globalworth ca momentul de lansare a strategiei sale de investiții în Europa Centrală și de Est.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Cristian Nacu, Senior Country Officer at International Finance Corporation, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Cristian Nacu,  Senior Country Officer of International Finance Corporation, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Romanian born and educated, with more than 25 years of experience in private equity, investment banking and privatization, Cristian Nacu is one of the most experienc  Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Early Game Ventures raporteaza un IRR de 45% dupa primele sale 4 exituri din portofoliul primului sau fond de capital de risc. Primul exit al EGV din 2024: CODA Intelligence, preluata de catre furnizorul global PDQ

  Early Game Ventures, unul dintre cei mai importanti manageri de capital de risc din Romania, a anuntat pe 10 aprilie 2024 primul sau exit din acest an, dupa vanzarea companiei de portofoliu CODA Intelligence catre furnizorul global PDQ, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii  Citeşte articolul integral