Forvis Mazars Romania

publicat la: 21.03.2025  10:45

Forvis Mazars: Concurenta crescuta si factorii geopolitici influenteaza strategiile top managementului si pot incetini dezvoltarea companiilor

 

 

  • Concurenta crescuta si instabilitatea geopolitica accentuata sunt principalele tendinte identificate care pot incetini dezvoltarea companiilor – 35% (in crestere cu 13 puncte) si, respectiv, 30% (in crestere cu 8 puncte fata de 2024).
  • Liderii se asteapta ca incertitudinea economica (39%) si concurenta crescuta (33%) sa aiba cel mai mare impact asupra organizatiilor lor.
  • Mai mult de patru din cinci companii (83%) intentioneaza sa se extinda intr-o noua tara in urmatorii cinci ani, iar mai mult de 40% vizeaza trei sau mai multe tari noi.
  • Aproape jumatate (43%) dintre organizatii continua sa se confrunte cu dificultati in recrutare.
  • 90% dintre liderii C-suite din Romania au o perspectiva pozitiva de crestere in 2025.
  • Mai mult de patru din cinci afaceri din Romania au raportat crestere in 2024.

 

Forvis Mazars, parteneriatul international de audit, taxe si consultanta,lanseaza rezultatele celei mai recente editii a barometrului C-suite.Studiul din 2025 arata ca majoritatea (93%) dintre liderii C-suite la nivel global au o viziune pozitiva asupra cresterii organizatiilor lor, dar provocarile persista. Rezultatele indica o crestere semnificativa a concurentei si a instabilitatii geopolitice la nivel global, aceste tendinte reprezentand cei mai importanti factori care influenteaza organizatiile si care ar putea incetini cresterea acestora.

Studiul reflecta opiniile a peste 1.700 de lideri C-suite din mai mult de 35 de tari si teritorii.Desi liderii sunt concentrati pe tendintele care le vor afecta afacerea – cum ar fi cele economice (39%), concurenta crescuta (33%) si tehnologia emergenta (31%) – 43% dintre acestia considera ca IT-ul si tehnologia sunt esentiale pentru transformare si crestere, plasandu-le in topul prioritatilor lor strategice. In plus, liderii raman dedicati expansiunii internationale si strategiilor de atragere si retentie a talentelor, care vor juca un rol major in redefinirea organizatiilor si vor crea oportunitati pentru crestere si competitie pe piata.

„Este incurajator sa vedem ca liderii C-suite pastreaza o viziune pozitiva asupra cresterii, bazata pe succesele obtinute intr-un mediu volatil in ultimii doi ani. Aceasta reflecta rezilienta pe care multi lideri si organizatiile lor au construit-o de-a lungul timpului, o forta esentiala pe masura ce se pregatesc pentru viitor, in contextul unei concurente in crestere si al instabilitatii geopolitice. Provocarea principala din 2025 va fi mentinerea prioritatilor strategice si a unei viziuni clare, in fata noilor intrari pe piata, a disruptiei tehnologice continue si a posibilelor turbulente economice, pentru a conduce afacerea spre succes si a depasi concurenta tot mai acerba.”, a mentionat Mark Kennedy, Partner, Chief Clients & Markets Officer.

 

Agilitatea digitala si transformarea bazata pe date

Transformarea IT-ului si a tehnologiei ramane principala prioritate strategica pentru liderii de afaceri, aproape jumatate dintre acestia (43%) confirmand ca se afla pe primul loc pe agenda lor, inregistrand o crestere semnificativa de 11 puncte in doar 12 luni. De asemenea, o majoritate (85%) este increzatoare in potentialul de rentabilitate pe care aceasta investitie il va aduce.

Graba de a adopta cele mai recente tendinte tehnologice pare sa fi scazut. In ceea ce priveste investitiile in inteligenta artificiala, liderii C-suite sunt clar implicati – 87% sunt convinsi ca Inteligenta Artificiala Generativa va avea un impact semnificativ, iar 91% au deja o strategie de implementare. Cel mai interesant este faptul ca multe organizatii schimba modul de implementare a IA, punand din ce in ce mai mult accent pe optimizarea proceselor interne, in loc sa se concentreze pe produse sau servicii comerciale destinate pietei.

 

Investitiile in expansiunea internationala

Liderii C-suite au ambitii mari in ceea ce priveste expansiunea internationala, aceasta fiind o prioritate strategica pentru un sfert dintre liderii din intreaga lume. De asemenea, o majoritate semnificativa (83%) au deja planuri de a se lansa in una sau mai multe tari noi in urmatorii cinci ani.

Statele Unite, Germania, Regatul Unit, China si Canada sunt principalele tari vizate pentru expansiune. Studiul a aratat ca cei mai multi lideri cu planuri de expansiune internationala provin din Orientul Mijlociu si America Latina.

Pentru liderii C-suite care doresc sa se extinda international, intelegerea reglementarilor si cerintelor locale este considerata principala provocare in toate regiunile. Aceasta este urmata de asigurarea unei forte de munca locale si diversificarea produselor/serviciilor pentru a se adapta noilor piete.

 

Dezvoltarea si extinderea talentelor pentru a combate lipsa acestora

Oamenii continua sa fie principala prioritate si reprezinta capitalul esential al organizatiilor, permitandu-le sa concureze si sa creasca. Noile strategii de atragere si retentie a talentelor sau cele revizuite reprezinta o prioritate majora pentru un sfert dintre lideri, iar aproape jumatate (43%) dintre organizatii intampina dificultati in recrutarea de talente.

Liderii raporteaza dificultati semnificative in atragerea si angajarea talentelor potrivite, iar principala provocare de acum consta in recrutarea talentelor la nivel entry si mid, in locul lacunelor din recrutarea pentru pozitiile de senior, care au fost o preocupare majora in 2024.

Liderii C-suite din Romania sunt extrem de optimisti in ceea ce priveste cresterea afacerilor in 2025, 90% dintre acestia avand o viziune pozitiva, similar cu rezultatele din Europa Centrala si de Est (ECE) si doar usor sub media globala de 93%. Aceasta incredere este cu atat mai remarcabila avand in vedere provocarile continue, cum ar fi razboiul de la granita, presiunile economice si incertitudinea politica, reflectand rezilienta si capacitatea de adaptare a afacerilor romanesti intr-un context turbulent.

„Privind inapoi la 2024, mai mult de patru din cinci afaceri din Romania au raportat crestere, jumatate dintre acestea inregistrand o crestere semnificativa de 10% sau mai mult – cifre care depasesc atat media regionala (34%), cat si cea globala (42%). Aceasta performanta arata caafacerile din Romania nu doar ca au reusit sa supravietuiasca, dar au prosperat. Totusi, factori precum concurenta in crestere (36%), noile reglementari (28%) si instabilitatea politica adauga presiuni ce ar putea impiedica dezvoltarea continua.Aceste provocari reprezinta o preocupare majora pentru liderii de afaceri, pe masura ce navigheaza intr-o piata tot mai competitiva si imprevizibila.”, a mentionat Dino Ebneter, Country Managing Partner, Forvis Mazars in Romania.

Romania a gasit intotdeauna o cale de a depasi provocarile. In ultimul deceniu, ne-am confruntat cu multe dificultati, dar prin munca asidua, creativitate si o dorinta neobosita de a merge inainte, am reusit sa ne adaptam si sa le depasim. Forta oamenilor nostri, inovatia echipelor si angajamentul de a progresa chiar si in vremuri dificile nu doar ca au pregatit afacerile romanesti pentru succesul trecut, dar le pozitioneaza si pentru succesul din 2025 si dincolo de acesta.

 

Despre studiu

Studiul C-suite Barometer: outlook 2025 analizeaza opiniile, provocarile si prioritatile strategice ale liderilor C-suite din intreaga lume. Cercetarea independenta a fost realizata intre 28 septembrie si 23 octombrie 2024, reflectand opiniile a 1.706 lideri C-suite din organizatii cu scop lucrativ, cu venituri anuale de peste 1 milion de dolari, din mai mult de 35 de tari.

 

Persoane de contact

Emilia Popa, Head of Marketing, Communication, and Business Development,

Forvis Mazars in ECE & in Romania

Emilia.Popa@forvismazars.com/ +40 741 111 042

 

Madalina Lazar, PR & Corporate Communication Manager, Forvis Mazars in Romania

Madalina.Lazar@forvismazars.com/ +40 763 385 622

 

Despre Forvis Mazars

Forvis Mazars este una dintre cele mai importante retele globale de servicii profesionale. Reteaua functioneaza sub un singur brand la nivel global, cu doar doi membri: Forvis Mazars LLP in Statele Unite si Forvis Mazars Group SC, un parteneriat integrat la nivel international care opereaza in peste 100 de tari si teritorii. Ambele firme membre au in comun angajamentul de a oferi o experienta de neegalat clientilor, oferind servicii de audit, fiscale si de consultanta in intreaga lume. Impreuna, ne propunem sa sprijinim clientii, oamenii, industria si comunitatile noastre sa creasca in continuare.

Forvis Mazars este numele de brand al retelei Forvis Mazars Global (Forvis Mazars Global Limited) si al celor doi membri independenti ai acesteia: Forvis Mazars LLP in Statele Unite si Forvis Mazars Group SC. Forvis Mazars Global Limited este o societate privata britanica cu raspundere limitata prin garantie si nu ofera servicii clientilor.

Vizitati forvismazars.com pentru a afla mai multe informatii.

 

Despre Forvis Mazars in Romania

In Romania, Forvis Mazars are o experienta de 30 de ani in audit, consultanta fiscala si financiara, outsourcing si sustenabilitate. Puterea noastra consta in oamenii cu care lucram – echipa locala cuprinde peste 370 de profesionisti.

Vizitati forvismazars.com/ro pentru a afla mai multe informatii.

 


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Cristian Pascu, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF): Este o stare a investitorilor de tipul “wait and see”. Din perspectiva investitorilor de retail care au vazut volatilitate in piata si scaderi, au retras bani din fondurile de investitii in actiuni si au intrat cu ei in fonduri cu investitii in obligatiuni si venit fix

  “Ce am observat din punct de vedere al pozitionarii investitorilor pe tipurile de instrumente, uitandu-ne din decembrie 2024 pana in martie 2025, observam ca sunt miscari foarte mici intre <<equity>> (investitii in actiuni) si <<debt>> (investitii in obligatiuni, n.r.) in s  Citeşte articolul integral