Vânzarea activelor deținute de Bank of Cyprus în România va fi reluată în formula unor discuții individuale cu investitorii interesați, ceea ce arată că ciprioții au renunțat la ideea de a lansa un nou proces competitiv după eșecul proiectului cu nume de cod Ariadne, potrivit unor surse de pe piața financiară.
Board-ul de conducere al Bank of Cyprus a decis recent să respingă ofertele primite pentru pachetul de active scoase la vânzare în valoare de 545 mil. euro, surse bancare citate de blogul jurnalistului financiar britanic James Wallace afirmând că investitorul cu apetit de risc Sankaty Advisors, afiliat gigantului financiar Bain Capital, ar fi depus alături de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cea mai bună ofertă, evaluată în jurul a 109 mil. euro. Aceleași surse mai spuneau că pe lista ofertanților au mai fost Deutsche Bank și Baupost Group din Germania, HIG și fondul londonez AnaCap, specializat în administrarea activelor neperformante.
Bank of Cyprus mai are de vânzare un portofoliu de active din care fac parte un pachet de credite neperformante acordate în sectorul companiilor, hotelul New Montana din stațiunea Sinaia, proprietăți imobiliare și operațiuni pe piața de leasing.
Ciprioții trebuie să-și facă exitul din România, însă au dat deja de două ori mesajul către investitorii interesați că țin la preț și consideră activele din portofoliu că au o valoare sensibil mai ridicată decât ofertele primite.
Dacă privim la tranzacțiile de anul trecut prin care Bank of Cyprus a vândut în luna aprilie un pachet de 9,9% din Banca Transilvania pentru 82,5 mil. euro, iar în trimestrul al treilea au cedat participația deținută la hotelul de cinci stele JW Marriott din București către Strabag într-o tranzacție de 95 mil. euro, observăm că au finalizat cu succes vânzări de active când s-au îndreptat către parteneri de afaceri sau asociați. În cazul hotelului Marriott, Bank of Cyprus avea de recuperat bani din acordarea unui împrumut acordat unei firme în care era acționar, iar cumpărătorul participației ciprioților a fost Strabag, adică proprietarul companiei finanțate. Din această perspectivă, ciprioții ar putea găsi cumpărători din zona investitorilor imobiliari, unde Bank of Cyprus are cea mai mare expunere dacă ne uităm la pachetul de active scoase la vânzare.
Bank of Cyprus nu a făcut niciun fel de comentariu legat de derularea procesului de vânzare din România. Ultimele informații oficiale sunt de anul trecut, când ciprioții au anunțat că banca de investiții HSBC a primit mandatul pentru vânzarea activelor din România. De partea de consultanță juridică se ocupă casa de avocatură Reff & Asociații, care a consiliat Bank of Cyprus pe o gamă variată de proiecte locale de la tranzacții de finanțare, fuziuni și achiziții, restructurări și vânzări de active până la asistență specializată în cadrul unor procese în care acuzațiile vizau manipularea pieței de capital.
Activele scoase la vânzare de ciprioți au fost grupate într-un proiect pe care l-au numit Ariadne, care în mitologia greacă este o zeiță celebră datorită firului pe care îl lăsa în urma ei pentru salvarea dintr-un labirint.
Pachetul de active a atras mai mulți investitori, camera de date fiind accesată de un număr de peste zece fonduri de investiții și investitori specializați, respectiv cu apetit de risc, adică investitori calificați pentru administrarea de astfel de active.
Accesul în camera de date este necesar pentru pregătirea ofertelor angajante ce urmau să fie depuse în luna decembrie. În luna ianuarie însă, boardul Bank of Cyprus, condus de Josef Ackerman, fostul director general executiv al Deutsche Bank, a considerat că ofertele primite nu sunt pe măsura valorii portofoliului, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.
România este o țintă recentă alături de Ungaria sau Slovacia pe radarul investitorilor cu apetit pentru credite bancare neperformante, vânzarea de către Volksbank România a unui portofoliu de asemenea credite de 500 mil. euro către consorțiul format din Deutsche Bank, AnaCap, HIG și APS fiind cea mai mare, dealtfel prima tranzacție de calibru mare la nivelul pieței de profil. Potențialul pieței românești de active bancare neperformante este cotat că va produce mai multe tranzacții de acest tip, unele estimări indicând o valoare a creditelor toxice de circa 6 mld. euro în topul primelor zece bănci. Numai BCR, liderul pieței, avea la începutul semestrului al doilea din 2014 în bilanț un stoc de 2,9 mld. euro, din care 620 mil. euro au fost vândute în două tranzacții mari. Băncile sunt presate de către BNR să-și curețe bilanțurile de aceste active până în 2016 – 2017.
Ciprioții au mai încercat o dată fără succes vânzarea pachetului de active locale, de care s-au arătat interesate la un moment dat Raiffeisen și Banca Transilvania, însă în primăvara lui 2014, din nou ciprioții nu au găsit un cumpărător care să se plieze pe așteptările lor.
Banca – mamă din Cipru și-a majorat în septembrie 2014 capitalul social cu 1 mld. euro, ceea ce a produs modificări majore în acționariat și la nivelul conducerii.
Cel mai puternic acționar a devenit investitorul și miliardarul american Wilbur Ross, care împreună cu alți investitori nord – americani, a ajuns la 18% din acțiunile Bank of Cyprus, deponenții care imediat după criza cipriotă din 2013 aveau 81% din acțiuni, au acum 47% din bancă, grupul Renova – companie controlată de miliardarul rus Viktor Vekselberg are 5,455%, iar BERD 5%, conform ultimelor informații disponibile pe site-ul băncii.