MIRSANU.RO

publicat la: 24.01.2024  17:50

Finantare Exim Banca Romaneasca de 39 mil. Euro pentru extinderea si modernizarea aeroportului din Iasi

 

Exim Banca Romaneasca, banca aflata in portofoliul statului roman, a anuntat pe 23 ianuarie 2023 ca a acordat un pachet de finantare de circa 39 mil. Euro pentru extinderea si modernizarea aeroportului de la Iasi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea infrastructurii de transport a Regiei Autonome Aeroportul Iasi prin construirea unui nou terminal pasageri T4, o investitie de aproximativ 100 mil. Euro prin care Aeroportul Iasi devine al doilea cel mai mare aeroport din Romania, sustin reprezentatii bancii.

Finalizarea lucrarilor si implementarea cu succes a proiectului cu fonduri europene au fost marcate pe 23 ianuarie 2024 la Iasi, noul terminal fiind prezentat in avanpremiera. Terminalul 4, care are o suprafata de circa 30.000 de metri patrati, de peste zece ori mai mare decat actualul terminal T3, va fi operational din 31 martie 2024, odata cu intrarea Romaniei in Schengen in ceea ce priveste frontierele aeriene, potrivit reprezentantilor finantatorului.

Pachetul financiar acordat de Exim Banca Romaneasca include un credit de investitii in valoare de 15,8 mil. euro pentru finantarea contributiei proprii a Aeroportului la cheltuielile eligibile si neeligibile aferente unui proiect finantat din fonduri structurale, o linie de credit de 55 mil. RON pentru finantarea TVA aferenta proiectului la care se adauga un credit de investitii de 60 mil. RON pentru pre-finantarea sumelor nerambursabile de incasat in cadrul proiectului.

Exim Banca Romaneasca este o banca cotata in top 10 active pe piata bancara locala, rezultata in urma fuziunii dintre Eximbank si Banca Romaneasca, banca achizitionata de la grupul elen National Bank of Greece (NBG) in contextul mai larg al reducerii expunerii bancilor elene inafara Greciei.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

ING Bank Romania a sustinut in 2023 finantari sustenabile de peste 1 mld. Euro

  Subsidiara locala a grupului bancar olandez ING Bank a sustinut cu peste 1 mld. Euro in 2023 tranzactii sustenabile, ce includ emisiuni de obligatiuni, precum si credite bilaterale sau sindicalizate, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Comparativ in 2022, a  Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

GapMinder a lansat al doilea sau fond de venture capital, prin care va investi in companii din regiune. GapMinder Fund II dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate vin de la EIF si EBRD

  Managerul de capital de risc GapMinder Ventures a anuntat pe 22 februarie 2024 lansarea celui de-al doilea sau fond de venture capital, care vizeaza investitii in companii de tehnologie din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est (CEE), conform informatiilor disponibile pentru jurna  Citeşte articolul integral