MIRSANU.RO

publicat la: 15.07.2022  14:43

EY: Piata de fuziuni si achizitii din Romania a scazut in primul semestru la 2,5 mld.US fata de 4,2 mld. US in perioada similara din 2021

 

Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania a înregistrat 109 tranzactii in primul semestru din 2022, in crestere cu 25% fata de S1 2021, estimeaza consultantii EY.

In ciuda volumului mai mare de tranzactii, valoarea estimata a activitatii locale de fuziuni si achizitii a fost mai mica de la an la an, la 2,5 mld. USD, față de 4,2 mld. USD în S1 2021, ca urmare a unei scaderi de 51% a valorii tranzactiilor dezvaluite, sustin consultantii EY.

Potrivit acestora, achizitia producatorului auto Ford Romania de catre Ford Otosan Olanda, pentru 785 mil. USD a fost cea mai mare tranzactie din aceasta perioada, urmata de achizitia unui portofoliu de NPL-uri din Romania de catre APS Holdings Corporation de la Bank of Cyprus, pentru 158 mil.USD, achizitia parcului eolian Beta Wind de catre Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 mil. USD si achizitia EXPO Business Park de catre S IMMO, pentru 108 mil. USD.

Investitorii strategici continua sa fie actorii dominanti ai pietei de fuziuni si achizitii din Romania, reprezentand 89% din tranzactii. Tranzactiile interne au inregistrat un avans de 45% în S1 2022 fata de aceeasi perioada din anul trecut, totalizand 55 de tranzactii.

Jucătorii straini si-au crescut activitatea cu doar 9% pe piata romaneasca (49 de tranzactii) fata de aceeasi perioada din anul precedent. In ceea ce priveste provenienta, cei mai activi investitori au fost din SUA (5 tranzactii), urmate de Olanda, Polonia, Belgia si Marea Britanie (cu 4 tranzactii fiecare).

Cele mai active sectoare in funcție de volumul tranzactiilor atrase raman tehnologia (15 tranzactii) si sectorul imobiliar (12 tranzactii), urmate de produse industriale diversificate (6 tranzactii), sanatate (5 tranzactii) si telecomunicatii, media si divertisment si energie si utilitati (4 tranzactii fiecare).

Desi sunt excluse din calculul EY privind valoarea de piata, se remarca alte patru tranzactii in S1 2022. In martie 2022, MBC Group, compania media cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a achizitionat 30% din Antenna Group SA, firma de televiziune si producție cu sediul in Grecia, inclusiv operatiunile sale din Romania. Tot in martie, Econergy International Limited a cumparat de la PNE AG doua proiecte fotovoltaice in Romania si SUA. Ambele tranzactii se fac pentru o suma nedeclarata.

In aprilie 2022, Groupe Bruxelles Lambert a semnat un acord definitiv pentru a achizitiona o participatie majoritara in Affidea B.V., inclusiv operatiunile sale din Romania, pentru 1,1 mld. USD, iar in mai 2022, Medicover AB a ajuns la un acord pentru achizitia Laurus Medical din Romania si Allenort Kliniki Terapii din Polonia, pentru o suma totala de 15 mil. USD.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

post_image
DealSOUND

Andrei Perianu, COO & Co-founder Bankata.ro, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022

 

Andrei Perianu, COO & Co-founder Bankata.ro, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022

He star  Citeşte articolul integral


post_image
EXCLUSIV

Catalin Ciuperca, CFO Monsson Sarl, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022

  Catalin Ciuperca, CFO of Monsson Sarl, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022. Catalin, CFA, is the CFO of the holding company of the group Monsson, Monsson s.a.r.l. (Luxembourg) , starting with June 2022. He has over 22 years of experience in banking, consulting, energy and  Citeşte articolul integral