MIRSANU.RO

publicat la: 24.11.2023  20:32

EBRD si IFC aloca 50 mil. USD pentru noul fond de venture capital pe care Earlybird, pionierul investitiilor in UiPath, il ridica pentru investitii in Europa de Est si Turcia. Digital East Fund III are o capitalizare – tinta de peste 220 mil. USD

 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) si International Finance Corporation (IFC) intentioneaza sa aloce fiecare cate 25 mil. USD in noul fond de venture capital pe care Earlybird il ridica pentru noi investitii in Turcia si Europa Centrala si de Sud – Est, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Digital East Fund III are o capitalizare – tinta de 220 pana la 250 mil. USD.

IFC are in plan sa aloce un capital de pana la 25 mil. USD pentru noul fond de venture capital al Earlybird, care  anterior a investit in companii de tehnologie infiintate in Romania precum UIPath sau, mai recent, FintechOS.

De asemenea, IFC intentioneaza sa sustina tranzactiile noului fond de venture capital al Earlybird cu un capital suplimentar printr-o co-investitie de 15 mil. USD.

In plus, IFC este pregatit sa sprijne inclusiv nonfinanciar noul fond al Earlybird pentru regiune in calitatea sa de investitor institutional global, oferindu-si expertiza si reteaua sa in ceea ce priveste tehnologiile early – stage din pietele emergente.

La randul sau, EBRD, un alt investitor – ancora pentru fondurile cu capital privat, a aprobat pe 10 noiembrie 2023 un angajament de a investi capital de pana la 25 mil. USD in Digital East Fund III, care sa permita astfel inchiderea cu succes a noului fond administrat de catre Earlybird.

Dan Lupu, Partner Earlybird, a decis la inceputul lunii iunie 2023 sa ramana exclusiv in echipa Earlybird care administreaza fondurile de venture capital regionale existente, Digital East Fund I si Digital East Fund II, fara sa faca parte si din echipa care organizeaza strangerea capitalului de la investitori pentru Digital East Fund III (DEF 3), conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Earlybird a strans pana acum pentru regiunea Europei de Est primul fond dedicat in 2014 cu un capital de 150 mil. USD, din care a investit printre altele in UiPath, de unde a obtinut unul dintre cele mai mari randamente din istoria fondurilor VC ca urmare a IPO-ului start-upului din Romania pe bursa americana Nasdaq.

“Cred ca multiplul (investitiei – n.r.) la UiPath e nerelevant, este un outlier care e greu sa fie replicat. Succesul UiPath ne-a pus in situatia in care fondul nostru este unul dintre cele mai performante fonduri din VC, probabil cel mai performant fond de VC din Europa din toate timpurile“, a declarat Dan Lupu, Partener al Earlybird, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021, eveniment organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO, unde estima ca randamentul fondului Earlybird care a investit in UiPath  “este peste 15 x“.

Ulterior, in 2019, Earlybird a intrat in regiune si cu al doilea sau fond, Digital East Fund II (DEF 2), cu un capital de 200 mil. Euro.

IFC si EBRD au investit si in fondurile regionale existente DEF 1 si DEF 2 ale Earlybird. Astfel, IFC a aprobat in 2013 o investitie de capital de 25 mil. USD in DEF 1, iar in 2019 a aprobat un angajament de capital de 15 mil. USD in DEF 2.

EBRD a decis in 2013 sa investeasca pana la 35 mil. USD in fondul de venture capital DEF 1, iar in 2019 a aprobat o investitie de capital de pana la 30 mil. Euro in fondul de venture capital DEF 2.

 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

ING Bank Romania a sustinut in 2023 finantari sustenabile de peste 1 mld. Euro

  Subsidiara locala a grupului bancar olandez ING Bank a sustinut cu peste 1 mld. Euro in 2023 tranzactii sustenabile, ce includ emisiuni de obligatiuni, precum si credite bilaterale sau sindicalizate, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Comparativ in 2022, a  Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

GapMinder a lansat al doilea sau fond de venture capital, prin care va investi in companii din regiune. GapMinder Fund II dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate vin de la EIF si EBRD

  Managerul de capital de risc GapMinder Ventures a anuntat pe 22 februarie 2024 lansarea celui de-al doilea sau fond de venture capital, care vizeaza investitii in companii de tehnologie din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est (CEE), conform informatiilor disponibile pentru jurna  Citeşte articolul integral