MIRSANU.RO

publicat la: 05.08.2024  20:57

EBRD asigura o finantare de 12 mil. Euro pentru un proiect de productie energie fotovoltaica in judetul Dolj. Fondul de investitii in infrastructura energetica Eiffel Investment Group pune si el 12 mil. Euro in dezvoltarea proiectului de energie verde

Sursa foto: EBRD.
 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) a anuntat pe 5 august 2024 ca acorda o finantare in valoare de peste 12 mil. Euro pentru un proiect de productie de energie din sursa solara in judetul Dolj (Romania), conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Facilitatea de imprumut de tip punte cu recurs limitat de 12,2 mil. Euro din partea EBRD este alocata catre Danube Solar Five, un vehicul de investitii special creat (SPV) detinut de catre INVL Renewable Energy Fund I din Lituania, administrat de catre UAB INVL Asset Management (INVL). 

INVL activeaz de peste trei decenii si administreaza active de peste 2 mld. Euro, cu un portofoliu ancort in imobiliare, energie ai infrastructura in tarile baltice si estul Europei.

Finantarea EBRD reprezinta jumatate dintr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 24,4 mil. Euro destinata construirii centralelor solare de la Robanesti si Pielesti, care ar urma sa dispuna de o capacitate instalata totala de 60 MW.

Facilitatile de finantare punte pentru constructie cu recurs limitat (CBF) sunt structuri de finantare inovatoare care permit dezvoltatorilor sa gestioneze un astfel de risc. Aceste structuri de finantare CBF sunt asteptate sa joace un rol cheie in deblocarea fluxurilor suplimentare de capital in sectorul surselor regenerabile, care necesita investitii pe scara larga pentru a atinge obiectivul ambitios de tranzitie verde al regiunii.

„Desi aceste facilitati sunt acum o practica comuna in Europa de Vest, pana in prezent a fost finantata doar o singura facilitate de constructie de acest tip în Romania. Implicarea BERD in acest segment asigura un exemplu pe piata pe care alti investitori sa il poată urma,” a declarat Grzegorz Zielinski, seful Departamentului de Energie pentru Europa al EBRD.

Co-finantatorul proiectului de energie regenerabila dezvoltat in judetul Dolj este fondul de investitii specializat in infrastructura energetica Eiffel Investment Group, care va pune la dispozitie un capital de 12,2 mil. Euro pentru finantarea acestei investitii.

Eiffel Investment Group este un manager de investitii cu active sub administrare in valoare de 6,4 mld. Euro. Sprijinit de grupul Impala, fondat de catre antreprenorul Jacques Veyrat, Eiffel Investment Group dispune de o expertiza solida in industrie, in special in tranzitia energetica, dar si in domeniul stiintelor vietii, sectorul agroalimentar si digital.

Pana in prezent, majoritatea investitiilor in regiune au fost realizate de catre producatori independenti de energie care, de regula, detin proiectele pe toata durata ciclului lor de viata. Desi investitorii institutionali sunt, de asemenea, interesati sa detina astfel de active, capacitatea lor de a suporta riscurile initiale de constructie si dezvoltare este adeseori limitata. 

Romania s-a angajat in 2023 sa creasca ponderea surselor regenerabile in consumul total de energie de la 24,3% în 2019 pana la o tinta de de 36,2% in 2030, avand pe lista adaugarea a 11,9 GW capacitati regenerabile noi.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Consultanți & Auditori

Laurentiu Stan, fondatorul companiei de consultanta antreprenoriala Kapital Minds: Majoritatea antreprenorilor din Romania cred ca cifra de afaceri si profitul sunt cei mai importanti factori pentru cresterea valorii unei afaceri, insa relatiile cu clientii, capitalul uman, brandul si alte active intangibile genereaza uneori peste 80% din valoarea afacerii

  Majoritatea antreprenorilor din Romania considera ca cifra de afaceri si profitul companiei sunt cei mai importanti factori ai cresterii valorii, lasand la urma factorii care genereaza acesti indicatori precum stabilitatea relatiilor cu clientii, capitalul uman, brandul si alte active intangibile ce  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Fondul cu capital de risc Catalyst Romania isi face exitul dupa 9 ani din afacerea 123FormBuilder prin vanzarea catre compania americana de tehnologie Kiteworks

  Compania americana de tehnologie Kiteworks a anuntat pe 5 septembrie 2024 achizitia firmei 123FormBuilder, in cadrul unei miscari strategice care va intari pozitia Kiteworks pe piata de profil, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Tranzactia asigura exitul f  Citeşte articolul integral