MIRSANU.RO

publicat la: 01.02.2024  17:10

Cushman & Wakefield: Cererea de spatii logistice va persista si in 2024, alimentata de eficientizarea lanturilor de aprovizionare a companiilor de retail si de nevoia in crestere de spatii generata de relocarea producatorilor mai aproape de pietele de consum. Cresterea costurilor de finantare, a randamentelor si accesul mai dificil la capitalul de dezvoltare au redus in 2023 volumul de livrari de spatii noi

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox.
 

Cresterea costurilor de finantare, a yield-urilor si dificultatile privind accesul la capitalul necesar de dezvoltare au dus in 2023 la reducerea livrarilor de spatii noi pe piata spatiilor industriale si de logistica, potrivit datelor firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.

Anul trecut au fost livrate proiecte noi in total de 450.000 metri patrati, in scadere puternica cu 46% fata de 2022, evolutie determinata de incetinirea activitatii speculative, sustin consultantii Cushman & Wakefield Echinox. Pentru 2024 insa, planurile dezvoltatorilor indica livrarea a peste 500.000 metri patati de parcuri logistice si industriale noi, concentrata in zonele Ilfov (180.000 metri patrati), zona de Vest (144.000 metri patrati), respectiv zona de Centru (105.000 mp).

”Pariez pe o asezare a pietei in urmatorii 2 – 3 ani”, a punctat Andrei Brinzea, partner Land and Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox, care se asteapta sa continue sa creasca nivelul chiriilor de la 4,30 – 4,70 Euro pe metru patrat pe luna si sa continue sa scada volumul de proiecte dezvoltate speculativ.

Stocul spatiilor industriale si de logistica din Romania a depasit insa de nivelul de 7 mil. metri patrati, peste cel disponibil in Ungaria, dar sub Cehia si la mare distanta de stocul existent in Polonia, cea mai mare piata de investitii real estate din Europa Centrala si de Est (CEE). La nivel de randamente, Romania inregistreaza pe segmentul de industrial si logistica un prime yield de 7,40%, Ungaria este la circa 6,75%, Polonia 6,25%, iar Ungaria este la 5,9%, mai arata datele prezentate de catre Cushman & Wakefield.

”Companiile sunt inca prudente in ceea ce priveste extinderea business-urilor, determinand implicit si o reducere a nevoii de spatii noi. Mai mult decat atat, si atunci cand vor sa isi extinda operatiunile logistice, timpul de luare a deciziilor este indelungat, prelungind astfel procesul de finalizare a tranzactiilor. Pe de alta parte, climatul actual creeaza noi oportunitati, astfel ca vom vedea consolidari de operatiuni in mai putine cladiri, dar mai mari, pentru a creste eficienta, reduce costurile si imbunatati procesele de livrare. Extinderea comertului online si nevoia de a raspunde cat mai repede si eficient consumatorilor vor genera cereri pentru noi spatii. Chiar daca aceasta crestere a volumului vanzarilor online a fost relativ modesta in 2023, previziunile indica o revenire a cresterii in urmatorii ani. In plus, retelele de retail traditional vor continua sa fie active pe piata inchirierilor, in vederea adaptarii strategiilor privind comenzile online”, a spus Andrei Brinzea.

Potrivit acestuia, un exemplu care conduce la intarzieri in finalizarea investitiilor si a tranzactiilor este noul aviz introdus pentru aprobarea investitiilor straine directe (FDI), care poate fi obtinut de companii intr-o perioada de timp ce poate ajunge la 3 luni.

Consultantii imobiliari se asteapta sa persiste si in 2024 cererea de spatii logistice necesare eficientizarii lanturilor de aprovizionare a companiilor de retail la care se va adauga si nevoia tot mai mare de spatii pentru firmele care cauta relocarea productiei mai aproape de pietele de consum.

Pe piata de profil se simte un interes din partea companiilor din Asia, in conditiile in care producatori din China, Japonia sau Coreea de Sud se uita inclusiv la locatii unde reteaua de infrastructura nu este atat de dezvoltata, a mai spus Andrei Brinzea.

De asemenea, valoarea adaugata a investitiei este diferita in ochii investitorilor cand se uita la pietele din regiune.

”Un producator precum Samsung se uita la Polonia daca vrea sa faca productie de telefoane si la Romania, de exemplu, daca vrei sa faci cabluri pentru telefoane”, a punctat Andrei Brinzea.

Potrivit acestuia, Romania concureaza pentru atragerea de investitori straini cu piete precum Maroc.

Pe plan local, accesul facil la o retea de infrastructura bine conectata la principalele rute de transport la care se adauga si alti factori au facut ca unii investitori care doreau sa investeasca la Craiova, de exemplu, sa se reorienteze catre alte centre, precum Pitesti. De asemenea, orase precum Roman sau Bacau au devenit pentru unii investitori mai atractive decat Iasi pe acest segment, sustin expertii Cushman & Wakefield Echinox.

La nivelul spatiilor industriale si de logistica, cele cu destinatie pentru retail, distributie si consum ajung la o pondere in piata de circa 70 – 75%, in timp ce cele cu destinatie pentru spatii de productie reprezinta circa 20 – 25%, potrivit estimarilor Cushman & Wakefield Echinox.

Intrebati de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO ce pondere ocupa investitorii din sectorul spatiilor logistice si industriale comparativ cu alte segmente de piata in ansamblul achizitiilor de terenuri, Rodica Tarcavu, Partner, Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox, a raspuns: „Cei mai mari cumparatori de terenuri pentru dezvoltare sunt cei din sectorul industrial si logistic. Acestia prefera sa cumpere terenuri cu suprafete mari, de 10-20 de hectare pentru proiectele lor”.

Criteriile de conformare la politicile de sustenabilitate reprezinta un factor care afecteaza toate categoriile de active imobiliare – logistica, retail, birouri, rezidential – si care face din ce in ce mai mult diferenta atat la nivel de finantare, cat si la nivel de cerere, fiind asteptata o crestere a cererii pentru proiectele imobiliare cu componenta de sustenabilitate in detrimentul celor care nu au certificari verzi.

La nivel de tranzactii, segmentul spatiilor industriale si de logistica a inregistrat in 2023 achizitia de peste 60 mil. Euro a unui portofoliu FM Logistic de catre liderul pietei de profil, CTP.

Intr-o privire mai larga asupra pietei imobiliare din Romania, cea mai importanta tranzactie locala, de circa 220 mil. Euro, a fost semnata in sectorul de retail, unde investitorul britanic M Core a cumparat un portofoliu de 25 de parcuri retail de la Mitiska REIM, tranzactie care a avut o pondere de peste 40% la nivelul investitiilor totale real estate in Romania in 2023.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Lorena Brehuescu, M&A and Leasing Manager at Oresa Industra, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Lorena Brehuescu, M&A and Leasing Manager at Oresa Industra, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. She is a real estate professional with over 10 years of experience in the industry different areas of expertise: valuation and consultancy, capital markets transactions an  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Adrian Netea, Investment Director at Morphosis Capital, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Adrian Netea, Investment Director at Morphosis Capital, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. He is an investment professional with 14 years of experience in private equity, M&A, business valuation, company strategy, financial modeling, and industry analysis. Adrian   Citeşte articolul integral