MIRSANU.RO

publicat la: 21.12.2021  14:39

Cristina Daianu, Dentons: Vedem o serie de tranzactii noi in energie, tech, real estate sau healthcare. Ce provocari apar in ecuatia cumparator-vanzator

 

“Sunt deal-uri care au fost reluate. Sunt deal-uri care au fost puse pe hold din 2019, de dinainte de pandemie. Pe de alta parte, vedem o serie de deal-uri noi, zonele de interes – energie, vedem in zona de tech – venture transactions, fie ca si M&A. Vedem achizitii de furnizori firme de soft, real estate, healthcare“, a spus Cristina Daianu, Partner, Head of Venture Technology & Emerging Growth Dentons Bucharest, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021, a patra editie anuala a evenimentului organizat de jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. “Veti vedea niste anunturi de tichete in saptamanile care urmeaza“, adauga ea.

“Am avut si o tranzactie foarte mare, care nu a avut tangenta cu Romania, dar ce a fost la acest deal a fost ca, practic, echipa noastra a putut sa lucreze pe un deal international. Ajungi sa lucrezi din orice piata in orice alta piata cu know how tranzactional, ceea ce investment banking-ul vazuse de mult, in legal nu e atat de uzual“, puncteaza Cristina Daianu.

“De 2 ani traim intr-un perpetuum mobile si acest lucru a impactat si piata de M&A. Unele industrii au fost lovite ingrozitor – Horeca, partea culturala, cu greu isi revin, unele industrii au inflorit, tot ce inseamna online, avem o duplicare in online a multor industrii. Alte industrii au fost bulversate si incearca sa se reinventeze cum este automotive si incearca sa faca switch-ul cine reuseste spre electric, real estate care din zona de office incearca sa se plieze pe logistica.“, adauga avocatul Dentons.

“Vedem diverse mutari. Vedem diferite categorii – favorizatii, bulversatii si lovitii. Ca vanzator, depinde in care din cele 3 categorii te situezi“, mai spune Cristina Daianu.

“La nivel de deal-uri crossborder, acolo am vazut mai putine deal-uri de consolidare, de complementaritate, au avut nevoie repede de o anumita zona de business pentru ca nu pot creste organic, am vazut deal-uri in zona de distressed pentru ca au fost business-uri afectate. Si mai sunt deal-uri de refocusare, oamenii au avut nevoie de bani si s-au concentrat pe business-ul lor si tot ce nu a fost core practic a fost divested (vandut – n.r.)“, afirma Cristina Daianu.

“Pe piata locala, este o dinamica interesanta intre vanzator si cumparator in functie de size-ul deal-ului si de sector. Pe zona de VC si deal-uri mici pana in 3-4 mil. euro, e o efervescenta teribila. Cumparatorii sunt foarte pretentiosi, cand vorbim de un cumparator strategic sau de un fond de private equity sunt foarte pretentiosi. Ca sa vorbesc si din perspectiva vanzatorului, am un respect extraordinar pentru antreprenorii nostri, dar cand vine un investitor strategic, el incepe si analizeaza, trebuie sa isi bifeze lista, nu avem politici ESG si atunci lista de conditii intr-o tranzactie este mai lunga decat intr-o piata matura“, a spus avocatul Dentons in panelul Cumparatori vs Vanzatori al evenimentului.

“Ce as recomanda antreprenorilor care vor sa vanda – sa isi pregateasca putin compania pentru vanzare. Alta problema este debalansarea documentelor si asteptarile debalansate, antreprenorii nostri au asteptari de mutltipli care cateodata sunt atinsi in tech sau in alte zone, dar e greu sa atingi in orice industrii aceste asteptari“, adauga Cristina Daianu. “Sunt si sectoare lovite, le cunoastem, dar care probabil o sa-si revina, cu siguranta ca vor avea in anii urmatori leverage, pozitii mai bune la negociere“, mai spune aceasta.

“Chestiunea cu multiplicatorii este o discutie care nu tine de pandemie, este o discutie care se poarta in orice tranzactie. Vedem niste trenduri cum ar fi ca evaluarea se muta de la multiplul de EBITDA la multiplu de turnover (cifra de afaceri – n.r.)“, afirma avocatul Dentons.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 sunt Immofinanz, Dentons, Bursa de Valori București, ING Bank România, Prefera Foods, Alro, Mazars, Schoenherr și DLA Piper România.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Cristian Pascu, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF): Este o stare a investitorilor de tipul “wait and see”. Din perspectiva investitorilor de retail care au vazut volatilitate in piata si scaderi, au retras bani din fondurile de investitii in actiuni si au intrat cu ei in fonduri cu investitii in obligatiuni si venit fix

  “Ce am observat din punct de vedere al pozitionarii investitorilor pe tipurile de instrumente, uitandu-ne din decembrie 2024 pana in martie 2025, observam ca sunt miscari foarte mici intre <<equity>> (investitii in actiuni) si <<debt>> (investitii in obligatiuni, n.r.) in s  Citeşte articolul integral