MIRSANU.RO

publicat la: 02.06.2023  09:10

Cristian Munteanu, Early Game Ventures: Bursa de la Bucuresti nu este facuta ca firmele de tehnologie sa se listeze aici. Pentru orice bursa, locala sau regionala, daca pierde total din vedere sectorul de tech asta este o pierdere cumplita

Credit foto: MIRSANU.RO.
 

”IPO-urile sunt o Fata Morgana dupa care alearga orice investor de venture capital. Este unul dintre scenariile de exit pe care le avem intotdeauna in vedere, nu cel mai des intalnit insa din cauza ca lumea de tehnologie are foarte multi jucatori de tip giganti cu un apetit foarte mare pentru achizitii, cu foarte mult capital disponibil, care intotdeauna vad niste amenintari existentiale in tehnologiile noi care apar.”, a declarat Cristian Munteanu, Founder & Managing Partner al Early Game Ventures, la MIRSANU IPO CHALLENGE 2023, un eveniment online organizat oe 25 mai de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

”Un astfel de apetit cum este in lumea de tehnologie nu cred ca mai exista nicaieri in alta industrie, in banking, in agricultura, este ceva specific industriei de tehnologie”, adauga acesta.

”Dar IPO-urile sunt intotdeauna o ruta potentiala de exit”, puncteaza Cristian Munteanu.

Potrivit acestuia, sectorul de tehnologie este ca si inexistent pe bursa locala.

”Cred ca doua observatii majore am de facut. Prima tine de neadecvarea cadrului legislativ, regulator, nu e facuta bursa de la Bucuresti ca firmele de tehnologie sa se listeze aici. Bursa de la Bucuresti este, culmea, una dintre cele mai noi burse din Europa, poate la nivel global, si cu toate astea a aparut in aceasta lume cu un caracter foarte imbatranit. Nu e potrivit ca si companie de tech sa te listezi pe bursa de la Bucuresti fiindca companiile de tehnologie cand se listeaza au pierderi. Si sa vrea UiPath sa se listeze pe bursa de la Bucuresti n-avea cum s-o faca. Din pacate nici nu exista un scenariu si, din pacate, nu vad nici pe viitor acest scenariu in care companiile incep sa se listeze pe o bursa precum bursa de la Bucuresti”, sustine reprezentantul Early Game Ventures.

”La o listare pe bursa este si o treaba de relevanta pentru ca se facea o observatie ca niste companii care s-au listat pe mai multe burse, in continuare lichiditatea principala o au pe bursa de la Bucuresti. De ce? Fiindca aici sunt relevante. Companiile de tehnologie nu sunt in marea lor majoritate companii locale sau regionale fiindca tehnologia nu are granite. UiPath se vinde din Japonia pana in SUA fara niciun fel de problema de cultura, de limba. Matematica functioneaza la fel peste tot. Si atunci companiile de tech fiind relevante la nivel global de obicei nici nu exista pe radarul lor o bursa precum Bucuresti, Budapesta, Varsovia, Viena, nu exista luate in calcul”, afirma Cristian Munteanu.

Sunt companii in portofoliul Early Game Ventures care ar putea sa se listeze pe bursa?

”Exista aceasta varianta, dar la nivel pur teoretic. In orice portofoliu si vorbim in cazul nostru de aproape 30 de companii, din care 25 sunt active, exista castigatori mai mari si castigatori mai mici”, spune Cristian Munteanu.

”Castigatorii mai mari ating deja niste evaluari care nu sunt sustenabile pe bursele locale, avem deja companii care ridica ca serie A 25 milioane vorbim deja de evaluare de 200 milioane intr-o etapa timpurie din viata acestor companii, deci nu ar avea cum sa atraga astfel de sume de pe niste piete locale in momentul in care vor lista mai tarziu dupa serie A, C, D, E. Si atunci m-as uita poate doar la acele companii in care fondul de venture capital a investit crezand initial ca acolo exista un potential global la care in timp dupa pivotari, dupa cine stie cate eforturi au ajuns cumva la concluzia ca nu piata globala e potrivita pentru ei, ci sunt mai degraba niste campioni locali sau campioni regionali. Poate aceasta categorie de start-up-uri pot sa ia in considerare o listare pe Aero sau chiar pe piata mare a bursei de la noi dat fiind necesarul de capital de acolo”, afirma reprezentantul Early Game Ventures.

”Ar trebui ca aceste companii sa fie cel putin la break even, ideal sa fie niste companii deja profitabile astfel incat sa fie listabile. Ori nu se intampla asa ceva in tehnologie. In tehnologie incerci sa cresti, foarte putine companii si vorbim de companii mari care niciodata nu au platit vreun dividend pentru ca toti banii pe care ii fac ii reinvestesc in crestere, cresterea este mai importanta decat dividendul. Asta nu e o mentalitate potrivita pentru bursele locale si regionale care sunt extrem de interesate de dividende. Apetitul de risc este un lucru extrem de important al investitorilor de pe bursa de la Bucuresti. Aici ne dorim sa nu pierdem bani, nu sa facem bani”, sustine Cristian Munteanu.

”Spatiul de tranzactionare este cumva o institutie fundamentala a capitalismului, este esenta pietelor de capital, o expresie a libertatii de a face bani dincolo de orice si atunci trebuie sa ii dai libertate unui om”, adauga acesta.

”Sper ca lucrurile se vor schimba undeva in viitor pentru ca sectorul de tehnologie devine din ce in ce mai important. Ne uitam sa vedem care sunt cele mai valoroase companii din lumea asta si deja nu mai sunt Coca Cola sau oil & gas. Pentru orice bursa, ca este locala, ca este regionala, daca pierde total din vedere sectorul de tech asta este o pierdere cumplita de fapt”, puncteaza reprezentantul Early Game Ventures.

In cat timp de la intrarea unui fond de venture capital intr-o companie, aceasta ar ajunge sa se listeze pe bursa?

”Daca vorbim de exituri majore, exit-urile care intorc intreaga dimensiune a fondului de cateva ori atunci vorbim de un orizont de timp ceva mai mare si, daca imi amintesc bine, media in industria de venture capital este undeva la 14 ani. Dar media asta se schimba in permanenta, in sensul ca se reduce. Viteza cu care companiile cresc si ajung in etapa de listare se reduce constant. Probabil ca undeva 8  – 10 ani ar fi ceva mai relevant”, afirma Cristian Munteanu.

”Daca vorbim de exit-urile ceva mai mici, deja astea se pot intampla mai repede”, adauga acesta.

”Noi intram destul de devreme facem investitii de seed, de serie A, chiar si investitii de pre-seed. Am investit in companii care nu aveau niciun fel de produs, am investit in companii care deja aveau un produs si inca nu-l vindeau, deci erau pre-revenue. Companiile astea intre timp au crescut foarte frumos in 4 ani si jumatate de cand investim. Fara sa dau nume, am investit intr-o companie la 4,8 mil. euro care azi este evaluata la 100 mil. euro, in 4 ani s-a intamplat lucrul asta si este evaluata la 100 mil. de fonduri foarte mari de afara care conduc noile runde. In 4 ani, deci lucrurile se accelereaza, dar dureaza. Start-up-urile au nevoie totusi de timp”, a declarat Cristian Munteanu, Founder & Managing Partner al Early Game Ventures la evenimentul online organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2023 sunt Banca Transilvania si Dentons.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Conținut Partener

Programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucuresti a anuntat cele 15 povesti antreprenoriale romanesti finaliste ale editiei a VI-a in cadrul Galei de premiere din data de 26 septembrie

    27.09.2023
  • Pe 26 septembrie, in cadrul Galei de premiere a programului Made in Romania au fost anuntate cele 15 companii finaliste.
  • Votul publicului a desemnat 3 dintre cele 15 companii finaliste, in timp ce membrii Juriului Made in Romania au ales urmatoarele 12 p  Citeşte articolul integral

Conținut Partener

Reactie APAPR cu privire la amendament Pilonul II de pensii private

 
APAPR respinge cu fermitate propunerea depusa azi in Parlament de eliminare a obligativitatii Pilonului II de pensii private. Mecanismul propus este menit sa distruga cea mai de succes reforma structurala a ultimilor 15 ani, care a dus Romania in randul tarilor civilizate. Toa  Citeşte articolul integral