Adrian Mîrșanu

publicat la: 23.03.2015  17:16

Cornelia Bumbăcea, partener tranzacții PwC România: Peste 100 de consultanți PwC lucrează cu grupul irlandez CRH la achiziția de companii Lafarge și Holcim în România și în lume. Ce servicii asigură firma din Big Four în cadrul tranzacției de 6,5 mld. euro cu cel mai mare impact pe piața locală a materialelor de construcții

Cornelia Bumbăcea, unul dintre cei mai experimentați consultanți locali în tranzacții, activează în Big Four de 22 de ani. Sursă foto: PwC.
 

PwC a asigurat consultanța grupului irlandez CRH la achiziția pachetului de companii Lafarge și Holcim în mai multe țări din lume, inclusiv la preluarea pachetului de opt firme deținute de francezi în România. Irlandezii vor prelua o rețea de operațiuni în sectorul cimentului, betoanelor și agregatelor, în cadrul unei tranzacții cu impact fără precedent în piața locală a materialelor de construcții.

”Am fost alături de echipa CRH timp de nouă luni încă din faza de planning din aprilie 2014 până la semnare în februarie 2015 și suntem în continuare alături de ei pentru a-i ajuta în procesul de integrare post-achiziţie”, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Cornelia Bumbăcea, Partener în cadrul departamentului de asistență în tranzacții al PwC România.

Potrivit acesteia, mai mult de 100 de consultanţi PwC au fost implicaţi în această tranzacţie în mai multe ţări din întreaga lume.

”Asistența noastră a constat, în principal, în servicii de due diligence financiar, fiscal, IT, resurse umane, structurare fiscală și suport pe tot parcursul tranzacției”, afirmă Cornelia Bumbăcea.

PwC este una din grupul celor patru firme de consultanță și audit la nivel global supranumit Big Four, din care mai fac parte Deloitte, EY și KPMG.

Cornelia Bumbăcea este unul dintre consultanții cu ”greutate” în tranzacții, cu o carieră de peste două decenii în Big Four. Este Partener tranzacții al PwC România din ianuarie 2013, după alți 19 ani în cadrul EY România, unde a condus departamentul de tranzacții.

În dosarul achiziției realizate de firma irlandeză, activitatea PwC a fost coordonată de o echipă din cadrul PwC Irlanda, care a ţinut legătura şi a coordonat toate birourile PwC care au asistat local echipele CRH implicate în tranzacţie.

Acționarii CRH au aprobat pe 19 martie achiziția de 6,5 mld. euro la valoare de întreprindere a activelor scoase la vânzare de compania franceză Lafarge și de către elvețienii de la Holcim, mișcare ce aduce cea mai mare firmă irlandeză după valoarea de piață în poziția de al treilea furnizor de materiale de construcții la nivel global.

Tranzacția realizată de CRH are loc ca urmare a fuziunii la nivel global între giganții Lafarge și Holcim pentru crearea celui mai mare producător de ciment din lume, iar pentru aprobarea acestei mișcări strategice de către autoritățile antitrust în fiecare din cele 11 jurisdicții este necesară vânzarea unui pachet de active.

Fuziunea dintre Lafarge și Holcim este programată să se încheie în luna iulie, în condițiile în care în ultimele săptămâni au ieșit la suprafață nemulțumiri ale unor acționari ai Holcim, care au cerut renegocierea participațiilor în noua companie și numirea unui alt director general în locul lui Bruno Lafont, actualul director general al Lafarge care urma să preia cea mai importantă poziție executivă. Mai exact, Holcim vrea ca fuziunea între cei doi giganți să nu fie una pe picior de egalitate, dat fiind că valoarea de piață a companiei elvețiene este peste cea a partenerului francez.

Pe 20 martie, cele două companii au anunțat încheierea unui acord revizuit privind fuziunea care va da naștere noii companii LafargeHolcim. Astfel, raportul de schimb a fost stabilit la zece acțiuni Lafarge pentru fiecare nouă acțiuni Holcim, iar Consiliul de administrație al Lafarge trebuie să prezinte o nouă propunere privind postul de director general al noii companii în jurul datei de 7 mai, propunere care trebuie aprobată de Consiliul de administrație al Holcim.

Pentru realizarea fuziunii, Lafarge își vinde toate activele din România, adică un pachet de opt firme și participații în firme locale. Cea mai importantă dintre ele este Lafarge Ciment (România) SA, care deține aproximativ o treime din piața locală a cimentului și operează fabricile de la Medgidia și Hoghiz (județul Brașov), respectiv uzina de măcinare de la Târgu Jiu.

La aceasta se adaugă Lafarge Comnord SA, Lafarge Betoane SRL, Lafarge Agregate Betoane SA, Lafarge RMX & Agregate SRL, Sicim SA, Eco Gest SA și Recy – Eco Combustibil SRL. Pe lângă rețelele de stații de betoane și agregate, o importanță strategică o are operatorul portuar Sicim, prin intermediul căruia este asigurat accesul în portul Constanța și, implicit, rutele de export prin Marea Neagră.

Cu achiziția activelor de la Lafarge, irlandezii de la CRH își extind puternic portofoliul local, care acum cuprinde producătorul de BCA Elpreco Craiova și Ferrobeton România, ceea ce conturează un jucător cu o cifră de afaceri anuală de peste 200 mil. euro și o forță de muncă de peste 1.000 de angajați pe piața materialelor de construcții.

Pe lângă echipa de consultanți PwC, CRH lucrează la dosarul achiziției firmelor Lafarge din România cu avocații de la Mușat & Asociații, care au o echipă de 30 de oameni condusă de Mona Mușat – Managing Partner, Monia Dobrescu – Partener și Crina Ciobanu – Asociat Manager. Coordonarea asistenței juridice la nivel global în cadrul tranzacției a fost asigurată de firma irlandeză de avocatură Arthur Cox.

De cealaltă parte, francezii de la Lafarge au fost consiliați la nivel local de către avocații de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Proiectul Lafarge a fost coordonat de către Ruxandra Bologa – Partener și unul dintre coordonatorii practicii de fuziuni și achiziții, energie și resurse Naturale, și Anca Mihăilescu – Avocat Senior.

Exitul Lafarge din România marchează una dintre cele mai importante tranzacții cu impact sectorial local din ultimul an, alături de exiturile Eni (petrol), Volksbank, RBS, Millennium (bănci), Praktiker, Baumax (bricolaj) sau Axa (asigurări).


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

IFC intentioneaza sa investeasca pana la 15 mil. Euro in fondul de private equity Morphosis Capital II, ceea ce aduce noul fond al Morphosis mai aproape de tinta sa finala de 110 – 120 mil. Euro. Institutia financiara internationala nu finanteaza insa investitii in afaceri din sectorul educatiei de baza

  International Finance Corporation (IFC) intentioneaza sa aloce un capital de pana la 15 mil. Euro pentru a participa ca investitor LP in fondul de private equity Morphosis Capital II, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Institutia financiara internationala   Citeşte articolul integral