MIRSANU.RO

publicat la: 12.02.2024  19:22

Consultantii Deloitte sustin ca piata locala de fuziuni si achizitii s-a mentinut in 2023 in valoare, dupa ce au calculat ca valoarea totala a tranzactiilor a fost anul trecut intre 6,5 mld. Euro si 7,2 mld. Euro, comparativ cu 6,5 – 7,5 mld. Euro in 2022

 

Piata de fuziuni si achizitii din Romania a scazut in 2023 in volum fata de anul anterior, insa valoarea acesteia s-a mentinut, sustin consultantii Deloitte.

Potrivit Deloitte Romania, valoarea totala estimata a pietei s-a situat intre 6,5 mld. Euro si 7,2 mld. Euro in 2023, comparativ cu o valoare de piata a tranzactiilor in 2022 estimata intre 6,5 si 7,5 mld. Euro, conform datelor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Valorile anuale de piata ale consultantilor Deloitte au insa o marja de estimare care se situeaza in jurul a 10% din valoarea totala estimata a pietei de M&A din 2023, iar pentru 2022 estimarile variaza si mai mult, intre 13% si 15% daca avem in vedere diferenta de 1 mld. Euro intre nivelul minim (6,5 mld. Euro) si cel maxim calculat (7,5 mld. Euro), ceea ce face ca intervalul de estimari sa fie suficient de larg cat sa ridice intrebari cat de clar este trendul pietei indicat de astfel de estimari – adica daca aceste cifre indica o mentinere a valorii anuale a pietei de M&A sau ar putea fi vorba, de fapt, despre o crestere, respectiv o scadere a pietei de profil in 2023 fata de 2022.

Diferentele de estimari provin din zona tranzactiilor a caror valoare nu a fost facuta publica de catre partile implicate. Astfel, partea vizibila a pietei de M&A, adica cea care insumeaza tranzactiile a caror valoare a fost facuta publica a fost in 2023 de 4,9 mld. Euro, potrivit consultantilor Deloitte. Asadar, piata „invizibila” de M&A din Romania rezulta din calculele Deloitte ca a fost undeva intre 1,6 mld. Euro si 2,3 mld. Euro, ceea ce inseamna ca estimarile variaza aici intr-un interval de 700 mil. Euro, valoare ce reprezinta intre 30% si 44% raportat la nivelul minim si cel maxim estimat al acestei piete „invizibile” anuale de M&A.

In ceea ce priveste numarul de tranzactii cu valori de peste 5 mil. Euro a fost de 130, in scadere fata de numarul de 157 de tranzacti inregistrate in 2022, conform calculelor Deloitte.

Acest volum de activitate plaseaza Romania pe locul al doilea in topul celor mai active piete din Europa Centrala si de Est, conform datelor Mergermarket analizate de Deloitte Romania. Astfel, ponderea Romaniei in numarul total de tranzactii inregistrate in regiune a crescut de la 13%, în 2019, cand tara noastra a fost depasita de Polonia (37%) si de Cehia (21%), pana la 15%, in 2023, cand Romania a fost depasita doar de Polonia (44%) si a fost urmata de Cehia (13%) si Ungaria (8%).

Excluzand mega-tranzactiile, cu valoare de peste 500 de mil. Euro, valoarea medie a unei tranzactii a fost de 25 mil. in 2023, arata datele Deloitte.

Sectoarele in care s-au inregistrat cele mai multe tranzactii în 2023 in România sunt imobiliare (28%), energie (15%), produse de consum si tehnologie (cate 11%). Din punctul de vedere al valorii, insa, sectorul de energie a contribuit cu 35% din totalul pietei, urmat de retail si distributie (21%), imobiliare (14%), servicii financiare si produse de consum (cate 8%).

Pe tipuri de investitori activi pe piata de fuziuni si achizitii in Romania in 2023, investitorii strategici au continuat sa domine, cu 87% din numarul total de tranzactii.

Investitorii strategici din Romania au fost implicati in 29% din numarul total al tranzacțiilor inregistrate pe piata locala in 2023. Dintre investitorii strategici straini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (35% din valoarea pietei), urmați de olandezi (25%) si italieni (7%). Dupa numarul de tranzactii in care au fost implicati, se mai remarca investitorii din Polonia (8% din volumul pietei locale din 2023), cei din SUA (7%) si cei din Austria (6%), mai noteaza consultantii Deloitte.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

ING Bank Romania a sustinut in 2023 finantari sustenabile de peste 1 mld. Euro

  Subsidiara locala a grupului bancar olandez ING Bank a sustinut cu peste 1 mld. Euro in 2023 tranzactii sustenabile, ce includ emisiuni de obligatiuni, precum si credite bilaterale sau sindicalizate, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Comparativ in 2022, a  Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

GapMinder a lansat al doilea sau fond de venture capital, prin care va investi in companii din regiune. GapMinder Fund II dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate vin de la EIF si EBRD

  Managerul de capital de risc GapMinder Ventures a anuntat pe 22 februarie 2024 lansarea celui de-al doilea sau fond de venture capital, care vizeaza investitii in companii de tehnologie din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est (CEE), conform informatiilor disponibile pentru jurna  Citeşte articolul integral