MIRSANU.RO

publicat la: 11.11.2022  16:07

Constantin Damov, Presedinte si Cofondator Green Group: Potentialul biomasei depaseste la noi capacitatea nucleara de productie, iar din exploatarea biogazului am putea obtine 10% din gazul pe care il consumam. Cu acestea ajungem la ceea ce ne trebuie pentru a avea independenta in energie. Cum se produc active verzi

 

“Inca avem capacitati mari in energia din biomasa, care este exploatata mai deloc la noi in tara. Potentialul biomasei depaseste capacitatea noastra nucleara astazi. Si vorbim si despre biogaz, care este zero la noi in tara. Potentialul din biogaz ar fi sa se obtina 10% din gazul pe care il consumam, deci iata undeva  aproape la ce ne trebuie pentru a avea acea independenta. De unde provine biogazul? din 60% ce aruncam noi in deseurile municipale si industriale, agricultura, productie alimentara“, a declarat Constantin Damov, Presedinte si Cofondator Green Group, la THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022, eveniment organizat pe 25 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“O alta varianta care se discuta in mediile industriale la nivelul producatorilor este acea productie de energie daca este posibil sa fie facuta fara a fi injectata in retea, ci pentru consum propriu, este vorba despre autoconsum si autosuficienta“, explica Constantin Damov.

Cine plateste factura inverzirii activelor ca urmare a implementarii politicilor de sustenabilitate?

“De fapt, ce sta la baza inverzirii? Toate companiile, de-a lungul timpului, au externalizat costurile de mediu. Ce facem noi azi este sa internalizam costurile de mediu – poluarea, emisiile s.a.m.d. – iar ele se transforma in costuri pe care va trebui sa le absorbim ca societate. Ele erau intr-o formula in care vorbeam despre privatizarea profitului si socializarea costurilor”, a declarat Constantin Damov, Presedinte si co-fondator al Green Group, lider regional pe piata de reciclare. “In final, ne intoarcem la consumator si la societatea in intregul ei, fiecare trebuind sa accepte costul pro rata in functie de impactul pe care il are – ca este consumator, distribuitor, producator, si chiar si banca”, adauga acesta.

“Suntem intr-o criza care este tot mai accentuata si nu este o criza dintr-o singura parte. Avem o criza de materii prime, criza de combustibili, criza climatica si chiar criza de forta de munca. Toate aceste crize au venit dintr-odata si, cam tot atunci, ne-am trezit noi sa vorbim despre ESG, sa vorbim despre sustenabilitate. Termenul de sustenabilitate este relativ recent aparut in 2004 si el nu prea a fost luat in serios pana nu au aparut aceste crize. Acum, care sunt resursele noastre pe viitor? Cred ca una dintre resursele cele mai mari pe care le avem la dispozitie este risipa, deci risipa depaseste pe diferite domenii undeva la 30 -40%, incepand cu risipa alimentara, risipa de materii prime prin utilizarea electronicelor, care nu sunt folosite la nivelul potentialului uzului, dar sunt folosite numai la nivelul trendului. Adica in 2 ani ne schimbam un echipament electronic cu toate ca el are viata pentru inca 10 ani eventual“, puncteaza Constantin Damov.

“O forma care ne-ar duce la o utilizare infinita a unor resurse finite este economia circulara. Iar ceea ce noi practicam de 20 de ani este economia circulara, care are niste beneficii care nu au fost evaluate. Utilizarea resurselor intr-un nou ciclu de productie vine cu o decarbonare de minim 50% si cu o scadere a consumului de energie de pana la 70%. Aluminiul primar fata de cel secundar, cel secundar are nevoie de 95% mai putina energie pentru a fi retopit decat bauxita pentru a trece prin toate etapele. Plasticele reciclate consuma 70 – 80% mai putina energie fata de plasticul obtinut din petrol din procesele de rafinare petrochimice si lista poate continua“, afirma seful Green Group, companie aflata in portofoliul fondului de investitii Abris Capital Partners.

“Totusi, intrebarea este pana unde putem merge? Si noi ne-am lovit in aceasta dezvoltare de binele banilor. In momentul in care vrei sa faci un activ verde intri in directa concurenta cu un activ negru. Intrebarea este cat de bancabila este o actiune verde sau albastra sau cum vrem sa o denumim? Ca ea in multe dintre cazuri nu aduce un profit imediat“, afirma Constantin Damov.

“Noi avem elaborat de cativa ani un plan pe programul nostru de ESG, cand inca nu discutam asa avansat despre ESG avea impact zero de mediu. Aceasta inseamna energie numai din regenerabil, sa nu generam deseuri de niciun fel din activitatea proprie, sa realizam ideea de dry plant adica noi consumam foarte multa apa,  sa o recirculam la infinit cu consum extrem de mic si sa nu mai extragem din panza freatica cum facem in momentul de fata. Dar un dry plant nu aduce un beneficiu imediat, impactul de mediu este colosal, practic noi ne deconectam de la panza freatica, de unde azi consumam pana la 100 metri cubi pe ora. Este un consum, noi azi il consideram enorm, si trebuie sa facem ceva in aceasta directie“, adauga reprezentantul Green Group.

“Dar o instalatie care costa 8 – 10 mil. euro este ea bancabila? Da, impactul de mediu este colosal, totusi nu aduce profit. Si atunci, am intrebat bancile la o intalnire calata pe green bonduri pe viitorul acesta de a finanta activele verzi, daca avem de finantat o termocentrala in China care isi scoate banii in 2 ani cu return on investment extraordinar de rapid si a da banii intr-o investitie verde care are si niste riscuri si care probabil ca o sa se recupereze in 6 – 7 ani. Atunci ne-am blocat putin. Cred ca asta este blocajul de care va trebui sa trecem si sa introducem alte metrici in evaluarea activelor verzi“, a mai spus Constantin Damov la panelul de Industrie & Energie in cadrul evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022.

Partenerii THE SUSTAINABLE CHALLENGE 2022 sunt Erste Asset Management Romania, ING Bank Romania, ROCA Investments, Suciu Popa, Colliers, Bursa de Valori Bucuresti, Dentons. Partener strategic este CCIFER, iar Suporting Partner Banca Transilvania.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral