MIRSANU.RO

publicat la: 21.12.2022  16:37

Ciprian Nicolae, ACP Credit: Romania este o piata importanta pentru noi si nu avem limite de investitie. Ne intereseaza lideri de piata, iar tichetele noastre de credit merg de la 5 la 15 mil. euro, pana la 20 mil. euro cu co-investitori, iar maturitatea maxima este 7 ani

Credit foto: MIRSANU.RO
 

“Incercam sa luam cat mai putin ciclicitate la bord, cel putin in momentul asta, prima noastra investitie pe care am facut-o in Polonia am finantat un producator de vaccinuri, care are o marja de 80% pe produsele lor principale si i-am ajutat sa isi tripleze capacitatea de productie. Sectorul asta este extraordinar, dar are o limita cate oportunitati de genul acesta poti sa gasesti“, a declarat Ciprian Nicolae, Managing Partner al platformei regionale de fonduri de credit ACP Credit la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, eveniment organizat pe 6 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Daca trebuie sa luam un anumit procent de ciclicitate, vrem sa luam din acele firme care in sectorul lor sunt lideri de piata, care au unique selling point, care sa se diferentieze de ceilalti si sa insuleze fata de greutatile care pot afecta intreg sectorul. Minim incepem de la 5 mil. euro, maxim putem sa facem singuri pana pe la 15 mil. euro si cu co-investitii pana pe la 20 mil. euro. Putem merge pe o maturitate de pana la 7 ani“, puncteaza Ciprian Nicolae.

“Pentru noi, Romania este o piata importanta. Este un grad mare de variabilitate, noi nu avem limite de a investi, avem flexibilitate din punctul asta de vedere“, afirma reprezentantul ACP Credit.

Potrivit acestuia, conceptul de private credit este un pic nou in regiune.

“Pe de alta parte, este destul de consacrat in Vest, este o alternativa de finantare care suplineste finantarea bancara, care intotdeauna o sa fie baza activitatii de creditare in orice regiune. Desi acum sunt rapoarte ca in SUA, 80% din noile imprumuturi sunt acordate de administratori de active alternative cum suntem noi, deci situatia se schimba din necesitatea pentru banci de a avea din ce in ce mai multe tipuri de rezerve contraciclice, prociclice samd care, pe de o parte, in momente de criza imbunatatesc rezilienta sistemului, dar au si efectul secundar de a frana un pic activitatea de creditare. In momentele de genul acesta de turbulente, de criza si de greutati, care vor din ce in ce mai vizibile din punctul meu de vedere, experienta fondurilor de investitii fie de private equity fie de credite, fonduri care au capital disponibil si vor sa-l aloce in mod inteligent in oportunitati care au sens face o diferenta importanta in deblocarea capitalului catre firmele si proiectele in care merita investit“, explica Ciprian Nicolae.

Cum difera costul capitalului in Romania vs alte piete din regiune?

“Sunt diferente destul de mari intre diferite tari din regiune. Fondul nostru de private debt functioneaza de la sfarsitul lui iunie anul acesta, dar in regiune noi ca si grup suntem de vreo 20 de ani, dar ideea a fost ca pentru noi tari ca Cehia au fost traditional niste piete foarte dificil de penetrat. Pur si simplu pentru ca acolo era un grad destul de mare de lichiditate de capital care cu risc de equity accepta un randament de 8 – 9%. Noi nu puteam sa concuram nici noi si nimeni altcineva pe partea de private equity“, a spus Ciprian Nicolae.

“Acolo lucrurile s-au schimbat destul de mult, chiar avem cateva proiecte din Cehia desi noi avem mindsetul asta de acum cativa ani si nu ne vine sa credem daca ne vin proiecte de acolo, in schimb o piata care a fost traditional foarte propice pentru noi este cea din tarile baltice, unde din diferite motive sunt doar cateva banci, bancile mari nordice care au o abordare destul de conservativa a acordarii de credite. Acolo oportunitatile sunt mai mari si piata este mai dinamica, sunt tot felul de proiecte care se gasesc la intersectia dintre tehnologie si un produs traditional, care noua ne place foarte mult, deci il putem finanta pe de alta parte au un model asset like care nu se preteaza foarte mult la finantarea bancara, deci cumva ne regasim ca si produs, cunostine si value add ne regasim pe partea asta. Acolo costul banilor este un pic mai ridicat, iar in Romania se gaseste undeva la mijloc“, adauga acesta.

“Costul este un lucru, al doilea lucru este disponibilitatea, lucrurile astea merg cumva mana in mana. La nivelul Romaniei se gaseste si Polonia, daca ne uitam la cursul valutei, ca si ratele dobanzilor sunt la niveluri destul de apropiate. In Polonia, putem sa avem proiecte cu un risc destul de mic, putem sa avem proiecte cu un risc un pic mai mare si le gasim intre 7,5 si 12,5 asa ca si all in (cu fee, cu elemente de ..), care acum cativa ani era un cost destul de mare acum cand ma uit pe pietele publice din Europa sunt firme foarte mari de exemplu Nielsen, care are un monopol pe datele privind industria de retail, si au fost cumparati si au facut un bond de 10,5%“, afirma reprezentantul ACP Credit.

“Costurile capitalului in pietele publice sunt acum as spune un pic mai ridicate decat cele care sunt acceptate de noi“, a mai declarat Ciprian Nicolae la panelul Finantarea companiilor din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Primaria Municipiului Bucuresti a plasat o emisiune de obligatiuni de 555 mil. RON cu o maturitate de 6 ani si un cupon de 8,47% pe an

  Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a anuntat pe 17 aprilie 2025 ca a plasat o emisiune de obligatiuni in valoare de 555,1 mil. RON cu un cupon anual fix de 8,47% pe an si cu o maturitate de 6 ani, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Titlurile au fost emi  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Pascu, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF): Este o stare a investitorilor de tipul “wait and see”. Din perspectiva investitorilor de retail care au vazut volatilitate in piata si scaderi, au retras bani din fondurile de investitii in actiuni si au intrat cu ei in fonduri cu investitii in obligatiuni si venit fix

  “Ce am observat din punct de vedere al pozitionarii investitorilor pe tipurile de instrumente, uitandu-ne din decembrie 2024 pana in martie 2025, observam ca sunt miscari foarte mici intre <<equity>> (investitii in actiuni) si <<debt>> (investitii in obligatiuni, n.r.) in s  Citeşte articolul integral