MIRSANU.RO

publicat la: 11.11.2022  18:51

Bogdan Vaduva, Advisory Partner, Head of Energy, Sustainability and Climate Change la KPMG Romania: In doi ani vom vedea tranzactii spre nivelul de 1 mld. euro pe piata de energie din Romania in zona jucatorilor mari din utilitati. In energia fotovoltaica, sunt tichete de achizitie de ordinul sutelor de milioane de euro

 

“Ma astept ca, avand in vedere turbulenta din piata de energie, sa se intample si niste tranzactii la nivelul unor mari jucatori. Noi am asistat Petrom in parteneriatul cu Complexul Energetic Oltenia si inca marii jucatori se uita cu cat mai mare atentie in zona de regenerabile, mai ales jucatorii din oil & gas in strategia lor de decarbonizare. Ma astept ca si jucatori din lantul acesta de distributie – furnizare sa mai vedem niste miscari in anul urmator pentru ca efectele sunt semnificative in piata si impactul la nivelul marilor jucatori cu prezenta in Romania este unul foarte mare“, a declarat Bogdan Vaduva, Advisory Partner, Head of Energy, Sustainability and Climate Change la KPMG Romania, la THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022, eveniment organizat pe 25 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Enel a trebuit sa vina cu 350 mil. euro la grup ca sa sustina business-ul de supply (furnizare) din Romania. La nivel global Enel cauta finantari de 15 – 20 mld. euro ca sa navigheze criza aceasta. Nu este un context foarte usor pentru utilitatile mari de la nivelul Europei si atunci este posibil sa vedem si miscari in zona aceasta in anul urmator“, adauga Bogdan Vaduva.

Intrebat daca vom putea avea o tranzactie de ordinul de marime a 1 mld. euro pe piata de energie din Romania in urmatorul an, acesta a raspuns:  “Eu nu exclud ca in urmatorul an sau in urmatorii doi ani sa vedem miscari la nivelul asta. Asa se vede de la noi la momentul asta, dinamica este atat de mare, volatilitatea este atat de mare a tuturor jucatorilor din utilitati la nivelul Europei incat nu as fi surprins sa se intample o tranzactie la nivelul asta“.

“Sunt diferite modalitati in care se pot face swap-uri de active, dar eu cred ca in urmatorii doi ani vom vedea miscari spre nivelul a 1 mld. euro“, explica reprezentantul KPMG.

“Piata de energie este mai activa in zona de fotovoltaic, nu as spune ca tichetele sunt mai mici. Mult dezvoltatori fac greenfield, sunt multe platforme de regenerabile, sunt multi jucatori strategici care sunt interesati sa cumpere project rights la ready to build si atunci ca sa dam o magnitudine de ce inseamna o tranzactie daca vorbim de 1MW putere instalata energie solara astazi pot sa dau o marja – daca acum un an -un an si jumatate preturile plecau de la 50.000 – 60.000 euro, astazi deja preturile incep de la 80.000 euro, asta e ce vedem. Vorbim de tranzactii mari, depinde si de size-ul proiectului, daca punem asta in perspectiva unui proiect de 1 GW poate sa insemne de la 800 mil. euro in sus la un proiect de cateva sute de MW vorbim de tranzactii de zeci de millioane. Deci nu sunt tranzactii mici deja“, concluzioneaza Bogdan Vaduva.

“Cred ca razboiul va accelera tendinta de decarbonizare si sustinerea energiei regenerabile pentru ca Europa va avea nevoie de capacitati de productie verzi, va avea nevoie de capacitati de energie decuplate de gaz si atunci regenerabilele sunt o zona unde putem accelera tranzitia energetica. Ce vedem in Romania? Ambitia Romaniei e ca pana in 2030 sa aiba 6 GW de energie regenerabila, sunt proiecte in dezvoltare de 30 GW, deci este o piata foarte efervescenta pe zona de dezvoltare. Credem ca doar o parte vor trece linia de sosire. Suntem foarte implicati in mai multe tranzactii, in urma cu 2 saptamani am semnat o tranzactie de 1 GW pe fotovoltaic, plus in alte tranzactii de sute de MW mai mult pe fotovoltaic decat pe eolian fata de valul anterior de regenerabile. De ce? Pentru ca energia fotovoltaica s-a ieftinit mult, daca un MW de solar in perioada 2010 era 3 mil. euro, acum vorbim de 1 MW de solar la 700.000 euro. Pe vant, tehnologia a avansat, dar CAPEX-ul nu a scazut atat de mult, iar solarul este mai predictibil“, afirma Bogdan Vaduva.

“Vedem foarte multi jucatori implicati aici, multi jucatori internationali, multi jucatori locali insa circumstantele pietei de energie de astazi in care foarte multi sunt afectati de la producatori pana la consumatori, dar cu un focus mare pe furnizori si distribuitori face ca large utilities sa fie ezitante in a investi in continuare in zona de renewables. Pot sa spun ca pe zona de ESG, vedem nu doar fonduri de investitii, vedem companii internationale care au push de la headquarter, dar vedem si antreprenori locali“, puncteaza reprezentantul KPMG Romania.

“Ramane de vazut cum va rezista ESG-ul realitatii in care ne aflam, realitate in care vorbim de o inflatie foarte mare generata in primul rand de pretul energiei, a doua realitate este ca executivii este greu sa mai genereze crestere, cu totii vorbim de o recesiune ce va sa vina si credem ca in directia asta se va merge, e un subiect pe masa tuturor executivilor. Si al treilea este finantarea, care daca pana acum un an – un an si jumatate, toate bancile mergeau la clientii nostri ca sa dea finantari, in contextul in care titlurile de stat sunt la un alt nivel al dobanzilor, finantarea este din ce in ce mai greu accesibila si este din ce in ce mai scumpa. Aceste constrangeri pe care executivii le au azi pe masa vor fi foarte greu de navigat astfel incat sa se mentina si tintele de sustenabilitate. Cu siguranta se va merge in directia asta, dar este un moment delicat. Este un moment in care lumea este in dilemele acestea“, semnaleaza Bogdan Vaduva..

“Evaluarile companiilor sunt vazute nu doar prin prisma metricilor clasici (indicatori – n.r.), ci mai nou si prin metrici de ESG. Deci, este vorba despre shareholder value (valoarea pe care o detin actionarii)“, a mai spus Bogdan Vaduva Advisory Partner, Head of Energy, Sustainability and Climate Change KPMG Romania in cadrul panelului Industrie & Energie al evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022.

Partenerii THE SUSTAINABLE CHALLENGE 2022 sunt Erste Asset Management Romania, ING Bank Romania, ROCA Investments, Suciu Popa, Colliers, Bursa de Valori Bucuresti, Dentons. Partener strategic este CCIFER, iar Suporting Partner Banca Transilvania.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral