MIRSANU.RO

publicat la: 31.12.2021  18:32

Bogdan Campianu, Wood&Co: Bursa de la Bucuresti poate prelua rolul de hub regional de la Polonia, care a pierdut momentul din perspectiva politica si a fondurilor de pensii. Tabloul principalelor IPO si emisiuni cu obligatiuni din CEE si tarile baltice in contextul aproape a unei dublari pe piata de equity la circa 18 mld. euro si a unei cresteri puternice a pietei de fix income

 

“Am analizat evolutia principalilor indici bursieri, avem de la inceputul anului 2020, dar diferentele nu sunt mari pentru ca a existat acea cadere la inceputul anului 2020 si in restul anului s-a cam recuperat acea cadere. Cifrele daca e sa ne uitam pe BET pe 2021 year-to-date (YTD), avem cam 34% BET total return, pe Stoxx 600 19%, pe S&P 500 26%, pe FTSE 100 cam 12 %, MSCI este singurul cu o mica scadere, cam 3,7%. Una peste alta, din punct de vedere al indicilor, evolutia a fost pozitiva“, a declarat Bogdan Campianu, Managing Director Romania al firmei de consultanta si brokeraj cehe Wood & Co la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021, eveniment organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

wood cee 2

“Am vrut sa vedem o comparatie care mi se pare foarte interesanta a evolutiei volatilitatii aduse de diverse crize, incepand de la criza economica a anilor 90, apoi Dotcom 2000 – 2003, apoi criza 2007 -2009 si criza Covid19 din 2020, evolutia volatilitatii fiind exprimata de indicele VIX. In cazul crizei Covid, vedem ca am avut la inceput o crestere foarte mare a volatilitatii pana la niveluri record, dupa care aceasta s-a calmat si daca ne uitam la 12 luni suntem cam pe acolo, adica a existat o stabilizare din punctul asta de vedere“, arata Bogdan Campianu intr-o analiza a Wood&Co.

VIX (Cboe Volatility Index) este indicele de volatilitate creat de Chicago Board Options Exchange (CBOE) care exprima asteptarile pietei in timp real privind evolutia volatilitatii in urmatoarele 30 de zile si este un instrument folosit de catre investitori pentru a masura nivelul de risc si sentimentul investitorilor din piata referitor la deciziile de investitii.

“De asemenea, am incercat sa vedem cum arata din punct de vedere al evaluarilor pietele, incercam sa facem asta uitandu-ne la multiplul de P/E (price to earnings – pretul pe actiune raportat la profitul realizat de firma – emitentul actiunii, n.r.) pe un an inainte, si avem iar cei doi indici importanti S&P 500 si Stoxx 600 si vedem ca nivelurile la care se gasesc din punct de vedere al evaluarii sunt in continuare ridicate“.

“Un alt grafic se refera la activitatea de ECM (Equity Capital Market), si vedem o crestere substantiala atat in pietele globale, cat si in pietele emergente (EMEA)“, explica Bogdan Campianu.

“Am luat tranzactii din CEE, si am inclus si tarile baltice, este vorba de tranzactii ale companiilor din regiune care s-au listat pe pietele lor, pe alte piete din Europa sau chiar in SUA. Si concluzia acestor slide-uri referitoare le equity este ca valoarea totala pe anul asta este undeva la 17-18 mld. euro in 90 de deal-uri comparat cu 10 mld. euro anul trecut in 50 de deal-uri. Ca o observatie, anul trecut nu am avut niciun deal in Grecia, in acest an am avut cred in jur de 10 in Grecia si avem 33 anul asta in Turcia. In Turcia, daca ne uitam la dimensiunile deal-urilor, majoritatea sunt mici, pe o efervescenta acolo pe piata de retail si tranzactiile pe care le vedem si la noi in jur de 2,3 5 mil. euro, la ei sunt de 12,15, 30 mil. euro, dar cresterea este clara si ca valoare si ca numar de deal-uri“, precizeaza Bogdan Campianu.

wood cee 3

Cele mai multe listări de companii și tranzacții majore de equity (acțiuni), au avut loc în acest an în Turcia, Polonia și Rusia. Creșterea puternică a volumului de tranzacții pe piețele de capital din regiune este confirmată și la tranzacțiile cu obligațiuni.

“Lucru similar si in tranzactiile de fix income (obligatiuni). Aici am luat tranzactii mai mari de 100 mil. euro in toate tarile mai putin Romania pentru ca am vrut sa evidentiem si tranzactiile noastre, pe care le-am luat incepand cu 5 mil. euro. Dar si aici ca o concluzie ne uitam la 74 de tranzactii fata de 52 anul trecut, deci ca o concluzie evolutie buna a pietelor, efervescenta in ceea ce priveste tranzactiile atat de equity, cat si de fix income“, adauga reprezentantul firmei cehe Wood&Co, cu acoperire regionala.

wood cee 4

Rusia si Turcia au fost in 2021 cele mai active piete pentru investitorii in tranzactiile de fix income (obligatiuni) din intreaga regiune, mai arata analiza Wood&Co.

Intrebat de ce investitorii de pe piata de capital au oferit antreprenorilor evaluari mai generoase ale companiilor comparativ cu tranzactii private de tip M&A, Bogdan Campianu a raspuns: “Lucrul asta se intampla la anumite perioade, adica exista perioade in care evaluarile sunt mai bune in piata de capital si perioade in care acest lucru se intampla pe piata de private equity. Evident ca acum este o astfel de perioada in care contextul general nu numai in Romania, exista o efervescenta pe piata de capital care se traduce in evaluari care sunt la maxime istorice in continuare si stau acolo de o vreme“.

Intrebat ce ii lipseste pietei de capital din Romania pentru a fi mai competitiva in raport cu alte piete de profil din regiune, Bogdan Campianu a raspuns: “Ne lipseste size-ul, cand vorbim de companiile locale. Dar nu sunt de acord ca nu putem sa ne uitam la Polonia. Practic, din experienta noastra regionala, nu avem investitori care sa nu poata sa vina intr-o tranzactie la Bucuresti, sa mearga la Varsovia, la Londra, uite la Bucuresti nu pot. Deci suntem aliniati cu restul pietelor in care suntem activi.  Eu cred ca avem in plus fata de celelalte piete prezenta fondurilor de pensii, apetitul lor si potenta lor, cumva ele pot sa investeasca inafara, dar normal ca le-ar fi mult mai comod si la indemana sa investeasca aici. “

“Piata de la Bucuresti poate sa fie un hub clar, companiile cresc pentru ca si cele care au inceput pe Aero au trecut pe piata reglementata, dar le ia un timp sa creasca. Sunt un avocat al bursei de la Bucuresti ca hub regional preluand cumva rolul Poloniei pentru ca acolo momentul s-a pierdut, pe care l-au avut si din perspectiva fondurilor de pensii si din perspectiva politica s.a.m.d.“, a mai spus Bogdan Campianu de la Wood&Co in cadrul panelului de piete de capital al evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 sunt Immofinanz, Dentons, Bursa de Valori București, ING Bank România, Prefera Foods, Alro, Mazars, Schoenherr și DLA Piper România. De asemenea, Wood&Co si Colliers au fost parteneri de continut ai evenimentului.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Analize

Deloitte: Piata de M&A din Romania a crescut in 2021 catre 4,4 mld. euro. Companiile de energie controlate de catre stat au acaparat peste un sfert din piata de profil cu doua achizitii majore

  Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a atins un nivel record în 2021 în ceea ce privește numărul de tranzacții, 137, potrivit unei analize efectuate de Deloitte România. Valoarea totală estimată a pieței, atât pentru tranzacțiile cu valori comunicate, cât și pentr  Citeşte articolul integral

post_image
Profil

Razvan Butucaru

  Organizație: Mazars România. Poziție în cadrul organizației: Partener, Financial Services & Advisory Leader. Rol: Coordonator al departamentului de servicii financiare și de consultanță din cadrul Mazars România, care oferă o varietate de servicii, precum consul  Citeşte articolul integral