MIRSANU.RO

publicat la: 13.11.2022  18:12

Bogdan Asanache, Country Manager Romania Econergy: Am investit pe piata de energie din Romania 100 mil. euro, urmeaza sa semnam acorduri de alte 100 mil. euro pentru constructia celui mai mare parc fotovoltaic din Romania. Suntem in discutii cu mai multe banci pentru o finantare

 

“In momentul de fata, avem in constructie cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, de 155 MW. Zilele acestea, semnam doua contracte de EPC pentru alti 170 MW, pentru care vor incepe constructia in foarte scurt timp, la inceputul anului viitor. Cand vremea ne va permite va incepe santierul propriu – zis. Pipeline-ul companiei in Romania este undeva la 2 GW, din care 350 sunt ready to build si ne asteptam la pana la sfarsitul anului sa ajungem la 500 MW ready to build, toti vor incepe constructia anul viitor, diferenta fata de cei care sunt deja in constructie“, a declarat Bogdan Asanache, Country Manager Romania Econergy la THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022, eveniment organizat pe 25 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Econergy Balkan este sucursala din Romania a grupului Econergy, listat din 2020 la bursa din Tel Aviv si are operatiuni pe pietele de energie din Romania, Spania, Polonia, Grecia, Italia si Marea Britanie (UK), in Romania fiind unul cele mai ambitioase pipeline-uri de proiecte.

Intrebat daca pentru atingerea tintei de 2 GW instalati in Romania vor fi luate in calcul si achizitii de tip M&A, Bogdan Asanache a raspuns: “20% sunt achizitii, 20% sunt pure greenfield dezvoltare in house si restul sunt co-development“.

“Ca investitii, este greu de spus pentru ca cei 2 GW reprezinta un pipeline ce urmeaza a fi construit, pus in operare pana in 2026. Proiectele ready to build care sunt deja contractate, valoarea contractelor de EPC este undeva la 200 mil. euro. E greu de estimat (nivelul investitiilor – n.r.) datorita fluctuatiilor de preturi, mi-e greu sa va spun care este nivelul de pret pentru 2025. Ofertele se schimba de pe o zi pe alta, valabilitatea unei oferte primite azi este maxim 72 de ore. Este o volatilitate foarte ridicata, atat pe partea de CAPEX (investitii – n.r.), si pe partea de revenues (venituri – n.r.). Un business plan facut acum o luna nu mai sta in picioare astazi“, explica seful Econergy Balkan.

“In momentul de fata, toate proiectele sunt demarate cu equity, capital propriu al nostru si al partenerilor nostri. Pentru unele din aceste proiecte avem parteneri in firma. Dar pe durata constructiei, am demarat si suntem in discutii cu mai multe banci pentru o finantare. Nu ne bazam pe aceasta finantare pentru ca am vazut ca dureaza mult mai mult decat am estimat, motiv pentru care suntem pregatiti sa mergem cu fondurile proprii pana la COD (data la care proiectul devine operational – n.r.), dar in paralel continuam discutiile si cu bancile. Exista un interes puternic din partea bancilor, sunt mult mai deschise fata de primul val. Din 2007 de cand lucrez in domeniu au fost foarte putine tranzactii cel putin project finance pur nu stiu daca a fost vreo tranzactie. Bancile sunt mai deschise, nu mai cer its nice to have dar nu mai este un must have un long term PPA de exemplu, sunt mai deschise la merchant risk, dar bineinteles nu ne ajuta nici aceste schimbari de pe o zi pe alta ale cadrului legislativ. Toata industria incearca sa vada incotro se indreapta si investitorul, si offtaker-ul de energie, si banca, tot lantul sunt un pic bulversati, motiv pentru care si partea de finantare nu merge atat de repede pe cat ne-am fi asteptat, dar suntem optimisti exista deschidere si de o parte si de alta, solutii se gasesc“, puncteaza Bogdan Asanache.

“Nu toata lumea, chiar si Econergy nu poate sustine un pipeline international doar din fonduri proprii.  Bineinteles, riscul pentru banca la un proiect care este deja operational este mult mai mic, dar sunt in continuare deschise sa intre de la inceputul, demararea constructiei. Partea cea mai delicata este partea de business model, care sa fie de ambele parti agreate, iar aici in lipsa unui contract ferm cu durata cat mai lunga pe durata finantarii. Cazul ideal este sa fie egal cu perioada finantarii, vrei un credit pe 7 ani ideal ar fi sa ai si un PPA (contract de achizitie energie – n.r.) pe 7 ani. Cum nu este azi cea mai buna modalitate de vanzare a energiei, incheierea unui PPA poate sa nu fie nici in interesul furnizorului astazi cu volatilitatea din piata si nici in interesul nostru, de obicei se agreeaza pe niste estimari facute de consultanti internationali, consultanti de ambele parti, de acolo se mai alege un discount in cel mai pesimist scenariu si in functie de rezultate se obtine o finantare“, explica reprezentantul Econergy.

Cat a investit pana acum Econergy in Romania din fondurile sale? “50% fondurile noastre, 50% partenerii nostri“, detaliaza Bogdan Asanache.

Cat a investit Econergy de la intrarea pe piata in Romania? “Astazi, undeva la 100 mil. euro, iar in zilele urmatoare urmeaza sa mai semnam acorduri de alte 100 mil. euro pentru constructia parcului. Dar suntem foarte aproape sa inchidem prima finantare pentru parcul care este deja in constructie si care ar trebui sa devina operational la inceputul anului viitor, mechanical completion anul acesta, iar teste anul viitor. Pana atunci o sa inchidem si finantarea bancara“, a mai spus Bogdan Asanache, Country Manager Romania Econergy, in cadrul panelului Industrie & Energie al evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022.

Partenerii THE SUSTAINABLE CHALLENGE 2022 sunt Erste Asset Management Romania, ING Bank Romania, ROCA Investments, Suciu Popa, Colliers, Bursa de Valori Bucuresti, Dentons. Partener strategic este CCIFER, iar Suporting Partner Banca Transilvania.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral