MIRSANU.RO

publicat la: 26.09.2023  12:16

Antreprenorul Voicu Oprean, pregatit sa cedeze din controlul AROBS pentru a creste compania care acum valoreaza aproape 200 mil. Euro pe piata principala a bursei. “Daca vom finaliza urmatoarea majorare de capital, nu voi mai detine pachetul de control, dar prin intrarea fondurilor si a unor investitori institutionali ne dorim sa avem o strategie comuna de crestere”

 

Antreprenorul Voicu Oprean afirma ca este pregatit sa isi dilueze participatia sub pragul de control in afacerea IT pe care a fondat-o, AROBS, pentru a atrage investitori institutionali cu care sa aiba insa o strategie comuna de crestere a firmei.

AROBS, companie intrata pe bursa de la Bucuresti in 2021 printr-un plasament privat pe piata Aero, a trecut de la 25 septembrie 2023 pe piata principala a bursei locale si vizeaza intrarea in principalii indici bursieri locali si regionali.

“Suntem o companie de crestere si ar trebui sa tinem minte acest lucru”, a spus Voicu Oprean la evenimentul de intrare a AROBS pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti.

AROBS intra astfel pe ruta companiilor antreprenoriale listate care promit investitorilor o poveste de crestere, iar o eventuala schimbare a acestui profil catre acordarea de dividende in viitor este legata de potentiala cooptare a unor investitori institutionali in actionariatul firmei, dupa cum a semnalat fondatorul Voicu Oprean. 

“Suntem pregatiti mai degraba sa investim bani si sa crestem, dar evident discutia despre dividende este o discutie care va avea loc probabil dupa 2024“, a punctat CEO-ul AROBS.

 

arobs grafic main

AROBS este intr-un proces de crestere accelerata, inregistrand un salt al cifrei de afaceri anuale de peste 60% de la 186,6 mil. RON in 2021 la 299,6 mil. RON in 2022, iar pentru 2023 este bugetata o cifra de afaceri de 421,3 mil. RON (circa 80 mil. Euro). Anul trecut, 80% din venituri au venit din portofoliul de servicii oferit de catre companie, iar 20% a fost aportul portofoliului de produse la cifra de afaceri. AROBS opereaza cu o marja de 25%, avand in vedere ca a raportat pentru 2022 EBITDA normalizata de 76,3 mil. RON, respectiv EBITDA de 70,3 mil. RON.

Compania a obtinut acest ritm de crestere printr-o combinatie de crestere organica cu achizitii de operatori de profil mai mici (M&A) si isi va continua strategia de extindere pe plan international cu un buget de M&A de circa 55 mil. Euro in perioada 2024 – 2026.

Mai detaliat, planul de achizitii al AROBS arata ca este directionat in urmatorii 3 ani catre geografii din afara Europei Centrale si de Est (CEE), dupa ce a bifat in ultimii doi ani tranzactii in piete din regiune precum Polonia si Ungaria.

“Cel mai important este sa gasim acele companii care ne completeaza si unde putem gasi sinergii si unde putem creste pe alte geografii sau pe alte zone, poate chiar international“, explica reprezentantul AROBS.

Astfel, bugetul de M&A este construit pe un capital de 40 mil. Euro, ca si componenta in numerar ce ar urma sa vina din preconizata majorare de capital social cu aport in numerar, iar alte 15 mil. Euro sub forma de actiuni AROBS. Ca structura de tranzactie, AROBS vizeaza plati in numerar de circa 75%, iar alte 25% sub forma de actiuni AROBS.

“Ne dorim companii care sunt conduse bine, eficient si cu rezultate in care antreprenorul are un rol important si poate asigura cresterea pe mai departe“, afirma Voicu Oprean. Modelul de afaceri al companiei IT are la baza mai multi piloni, inclusiv unul concentrat pe dezvoltarea greenfield.

Majorarea de capital a AROBS este asteptata sa produca efecte asupra diluarii pozitiei actionarului majoritar, Voicu Oprean, prin cooptarea unor investitori institutionali in companie.

“Suntem la bursa pentru a ridica bani. Urmeaza o majorare de capital. Ne dorim sa ridicam aproximativ 55 mil. Euro care sa sustina extinderea si dezvoltarea firmei pentru urmatoarea perioada”, a precizat acesta.

Intrebat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO daca vor urma cedari de participatie din partea actionarului majoritar prin aducerea unor investitori institutionali in AROBS, Voicu Oprean a raspuns: “Orice majorare de capital poate veni cu diluarea actionarilor, dar prin aducerea de plusvaloare si aici suntem pregatiti sa crestem si mai mult, sa ne dezvoltam si in acest fel ne diluam ca actionari, dar totodata sa crestem mai mult mai departe“.

“Daca vom finaliza urmatoarea majorare de capital, nu voi mai detine pachetul de control, dar prin intrarea fondurilor si a unor investitori institutionali ne dorim sa avem o strategie comuna de crestere“, a adaugat fondatorul AROBS in cadrul conferintei de presa din dimineata primei zile de tranzactionare pe piata principala a BVB, 25 septembrie 2023.

Odata cu trecerea AROBS de pe piata Aero pe piata reglementata a bursei de la Bucuresti, fondurile de pensii din Romania, care au sub administrare capitaluri de peste 20 mld. Euro, sunt asteptate sa devina un actionar minoritar semnificativ al companiei, pe de o parte pentru ca este o companie dintr-un sector nou si atractiv pentru investitori care permite o diversificare de portofoliu, dar si pentru ca expunerea celor mai mari investitori institutionali locali pe companii listate ramane inca limitata raportata la intregul portofoliu de active.

„Chiar si la acest moment, atragem investitii si avem discutii, dar presupun ca, dupa ce vom fi listati pe Piata Principala, cu siguranta vom avea parte de si mai multe discutii in aceasta directie si vom merge la investitori cum ar fi BERD sau IFC care vor aduce un plus de valoare si de credibilitate in structura de finantatori”, declara Voicu Oprean, CEO si fondatorul AROBS in mai 2022 pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

AROBS este o companie IT&C fondata de catre antreprenorul Voicu Oprean in 1998, care a ajuns dupa 25 de ani pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti la o capitalizare de piata 947,97 mil. RON (190,8 mil. Euro). Voicu Oprean detine acum aproape 66,2% din AROBS si este investitor direct sau prin intermediul unor vehicule de investitii in mai multe companii private.

Pe piata reglementata a bursei de la Bucuresti, mai multe companii antreprenoriale au venit prin IPO, ultimele doua valuri semnificative de listari fiind inregistrate in perioada 2016 – 2018 prin intrarea pe bursa a Medlife (sectorul medical), Digi (sectorul telecom), Sphera Franchise Group (alimentatie), Purcari (industria vinului), respectiv 2021 cand au ajuns companii publice si One United Properties (imobiliare), TTS (transport fluvial) si Aquila (distributie).


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

EBRD intra actionar minoritar in compania antreprenoriala AROBS in cadrul ofertei publice de 38 mil. Euro derulata pe bursa de la Bucuresti

  EBRD a anuntat pe 15 iulie 2024 ca a devenit actionar minoritar al companiei antreprenoriale AROBS in cadrul ofertei publice de actiuni pe care aceasta a derulat-o pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Investitia EBRD a facut parte d  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral