Managerul de capital privat Asia Debt Management Capital a semnat tranzacția de exit din România prin vânzarea producătorului de cărămizi Brikston Construction Solutions, dar afirmă că are deja în plan întoarcerea pe piață cu noul fond regional pe care îl ridică.
“Noul fond se va concentra asupra regiunii Balcanilor și vedem România ca o piață foarte importantă pentru fond. Ne așteptăm să închidem fondul mai târziu în acest an sau la începutul lui 2018”, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Anthony Stalker, Partener și Chief Investment Officer al ADM Capital Europe LLP.
ADM Capital a intrat pe piața din România în iulie 2014 când a preluat producătorul de cărămizi Ceramica Iași (acum Brikston Construction Solutions) de la un alt manager global de investiții, Advent International.
După tranzacția prin care fondul de investiții ADM CEECAT Recovery Fund, ridicat în 2011 și administrat de către ADM Capital, astăzi a anunțat semnarea tranzacției de exit din piața locală prin vânzarea singurei companii locale aflate în portofoliu către concernul austriac Wienerberger.
Dacă investiția prin care ADM a intrat în România în 2014 este estimată în jurul a 18 mil. Euro, tranzacția de exit de acum este estimată de surse din fuziuni și achiziții în jurul a 30 mil. Euro. Părțile au decis să nu facă publică valoarea tranzacției anunțate astăzi.
În acest moment, ADM Capital strânge un nou fond regional de investiții, în contextul în care mai mulți manageri de capital privat au finalizat sau ridică bani de la investitori pentru noi fonduri de investiții, care au în vizor România și alte piețe din regiune.
“România va fi una din piețe noastre principale în viitorul nostru fond și credem că putem investi până la 40 – 50 mil. Euro în România în următorii 4 ani”, a spus pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Yilmaz Karakas, director de investiții al ADM Capital.
În februarie, Anthony Stalker declara pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO că tichetul de investiție de capital per tranzacție pe care îl abordează ADM Capital este undeva între 15 și 25 mil. Euro și că în privința sectoarelor – țintă, deși fondul are o privire generală asupra pieței, tinde să se uite către “consum și sectoare apropiate de cel de consum și părți ale complexului manufacturier“.
La acest calibru de tranzacție, ADM Capital activează pe același palier cu alți manageri regionali de capital privat precum Axxess Capital, Resource Partners, CEE Equity Partners, Value 4 Capital sau Oresa Ventures.
În 2011, ADM Capital a finalizat strângerea de bani pentru fondul de investiții ADM CEECAT Recovery Fund, cu un capital total de 265 mil. Euro. Printre investitorii de tip Limited Partners în acest fond de investiții se numără BERD, Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), IFC sau FMO din Olanda.
Fondul European de Investiții, parte a grupului Băncii Europene de Investiții, a investit în fondul ADM CEECAT Recovery Fund prin două vehicule. Fondul de fonduri de investiții Istanbul Venture Capital Initiative (IVCI) a investit 24 mil. Euro în fondul administrat de ADM Capital. La IVCI, printre investitori se numără pe lângă Fondul European de Investiții și Garanti Bank, National Bank of Greece, Banca de Dezvoltare a Turciei TKB, Fundația de Dezvoltare Tehnologică din Turcia (TTGV) și Organizația pentru Dezvoltarea Industriei Mici și Mjilocii din Turcia KOSGEB.
Fondul de fonduri de investiții Mezzanine Facility for Growth (MFG), în care Fondul European de Investiții este investitor și administrator, a investit 40 mil. Euro în fondul ADM Capital pentru regiune.
ADM Capital a investit în ultimii 19 ani aproximativ 1,2 mld. Dolari în active din 15 țări la nivel global.
Managerul de capital operează o rețea de șase birouri – Hong Kong, Istanbul, Almaty, Mumbai, Londra și Kiev, având o echipă totală de 50 de oameni. Firma de investiții este condusă de către Robert Appleby și Cristopher Botsford. Strategia sa de investiții vizează prin mai multe tipuri de fonduri de investiții piața companiilor de talie medie.