MIRSANU.RO

publicat la: 21.12.2022  18:45

Andrei Dudoiu, Seedblink: Urmeaza sa testam apetitul investitorilor din diferite zone ale Europei. Planurile pe 2023 sunt sa ridicam 15 mil. euro de la investitori pentru extinderea in regiune si in Europa. Am atras investitori noi pe platforma de crowdfunding si apetitul lor in ultimul an a fost mai mare pentru start-up-uri mai mature din zona seed si serie A

Credit foto: MIRSANU.RO
 

“Pentru antreprenori, in sectorul in care suntem noi prezenti in tehnologie si al business-urilor scalabile, equity este principalul motor sau instrument de finantare.Apetitul investitorilor pentru aceasta metoda, este o clasa de active diferita si in general in Europa accesul la investitii early stage start up in tehnologie nu este mainstream, este vorba si de o documentatie la care platformele trebuie sa contribuie astfel incat investitorii sa fie in cunostinta de cauza atunci cand iau decizia de a investi“, a declarat Andrei Dudoiu, Managing Partner & President of the Board of Directors al platformei de crowdfunding Seedblink la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, eveniment organizat pe 6 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Nu vad o competitie cu dobanzi mai ridicate, este adevarat ca investitorii care sunt mai risk adverse probabil ca daca beneficiaza de 6-7% ca medie la nivel european, poate sa fie deviatie in functie de tari, ar putea sa ramana numai pe portofolii clasice de investitii, dar cei care vor sa intre ca investitori in start-up-uri cu potential oportunitatea este in momentul respectiv. Este un impact din punct de vedere macro si sigur exista o reticenta din partea celor care sunt risk adverse, pe de alta parte, este o piata la inceput care capitalizeaza din mers si oportunitatile pe masura ce piata creste si lumea e mai constienta de astfel de oportunitati, cu cat te duci mai jos la early stage riscul e mai mare, cu cat investesti in companii mai mature, care deja au demonstrat si care au o piata pe care au marcat-o, riscul se diminueaza. Dar vorbim de clase diferite de active si de investitii“, adauga Andrei Dudoiu.

“Am construit in ultimii 3 ani la Seedblink ca sa putem scala in 2023. Pe de alta parte, suntem un start-up si cuvantul de ordine in lumea start-up-urilor este adaptarea, inovarea si gradul de a construi pe un teren pe care nu-l stapanesti foarte bine si terenul pe care nu-l stapanim foarte bine este Europa si scalarea in tari atat din jurul nostru, cat si din vestul Europei. Am pregatit terenul pentru asta, am dezvoltat organic mediul de greenfield din Europa de Sud – Est (SEE), avem birouri in Grecia, Bulgaria, urmeaza sa deschidem in Praga si am achizitionat o platforma in Olanda pentru a face un pas important in vestul Europei“, afirma reprezentantul Seedblink.

“In paralel, ne-am pregatit autorizarea pentru regulamentul nou de equity crowdfunding la nivel european. A venit de la ASF in 2 luni jumatate, sub 3 luni, ne-am pregatit ultimii 3 ani pentru aceasta autorizare si infrastructura este pregatita pentru scalare. Dar urmeaza sa testam care este apetitul investitorilor si habit-ul lor in zone diferite ale Europei pentru ca in zona de venture investing si de fapt angel investing in care suntem noi prezenti, cutumele sunt diferite, culturile sunt diferite“, a mai spus Andrei Dudoiu.

“Noi in cei 3 ani de cand suntem prezenti, am mobilizat pana acum 30 mil. euro dintr-un total de 100 mil. euro runde la care am participat, asta inseamna ca noi pe masura ce am atras investitori noi in platforma am testat apetitul lor, si cel putin in ultimul an, apetitul lor a fost mai mare pentru start-up-uri din zona putin mai matura – seed si serie A. In primii 2 ani, am avut un apetit mai ridicat in zona pre-seed, unde riscul este mai mare, randamentul potential poate fi mai mare. Oricum, si in zona de serie A, vorbim de un portofoliu sau de un activ cu risc ridicat, daca facem comparatie cu alt tip de activ pe care investitorii il au“, afirma unul dintre fondatorii platformei de crowdfunding pornite din Romania si aflata in expansiune la nivel regional si continental.

“Pentru 2023, planurile noastre sunt sa ridicam de la investitorii nostri 15 mil. euro, asta este bugetul pe care ni l-am propus pentru 2023, tinand cont si de extinderea regionala si europeana. Suntem intr-o lume turbulenta si in fiecare zi ne adaptam produsele si modul de abordare in functie de ce testam cu cat mai multi investitori“, adauga Andrei Dudoiu.

“Tichetul nostru minim este 2500 euro si asa este de la inceput, in 3 ani nu l-am schimbat, noi am pornit de la un model operational care sa ne permita sa nu construim SPV-uri cu sute de investitori, maxim intr-un SPV cred ca este 190 de investitori pe care i-am adunat cu acest tip de tichet. Nu l-am schimbat pentru ca ne-am dat seama ca tipul de investitor care vine care Seedblink este, mai degraba, cu knowledge in zona de investitii. Daca am cobori tichetul, asa cum au platforme la nivel european sau SUA sau UK de la 10 USD sau 100 USD, modelul s-ar duce intr-o zona foarte populara care democratizeaza mai mult accesul la investitii , dar cu mai putin knowledge de investitii. Vrem sa continuam cu acest tichet, media investitorului nostru depaseste 10.000 Euro, in schimb avem un produs care permite unui investitor pe baza unui subscription sa investeasca 1.000 euro, dar intr-un an sa-si construiasca un portofoliu de minim 10.000 euro“, a mai spus Andrei Dudoiu, Managing Partner & President of the Board of Directors al platformei de crowdfunding Seedblink, la panelul Finantarea companiilor din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral