MIRSANU.RO

publicat la: 19.02.2024  18:00

Andrei Bica, CFO Profi: Una dintre provocari este sa pastrezi valoarea companiei intre momentul semnarii unei tranzactii M&A si momentul in care sunt obtinute avizele de aprobare a tranzactiei. Tranzactia de vanzare a Profi de 1,3 mld. Euro de catre fondul de private equity MidEuropa, asteptata sa fie finalizata pana in august 2024

 

Fondurile de private equity se uita la potentialul de crestere accelerata a unei companii in timp ce investitorii strategici se concentreaza pe potentialul de crestere, dar se uita si la sinergii, potrivit lui Andrei Bica, CFO in cadrul Profi Rom Food, companie care opereaza lantul de magazine Profi.

„Este evident ca fondurile de private equity au o durata de viata diferita de cea a corporatiilor”, a punctat Andrei Bica din partea Profi in cadrul unui eveniment cu tematica de fuziuni si achizitii (M&A) organizat pe 13 februarie 2024 de catre EY Romania.

Vanzarea Profi, a carei semnare a fost anuntata pe 30 octombrie 2023, este cea mai mare tranzactie realizata de cate un fond de private equity din Romania, respectiv cea mai mare vanzare facuta de catre un fond de private equity in sectorul de retail din Europa Centrala si de Est, in contextul in care acordul semnat de catre managerul londonez de private equity MidEuropa si investitorul strategic Ahold Delhaize vizeaza o valoare de intreprindere de 1,3 mld. Euro.

Astfel, unul dintre liderii pietei de retail din Romania urmeaza sa treaca din mainile unui investitor financiar in mana unui investitor strategic, care isi va dubla amprenta pe piata locala avand deja in portofoliu reteaua de magazine Mega Image.

„Numele jocului” atunci cand o companie face parte din portofoliul unui fond de private equity este crestere accelerata in timp ce un investitor strategic urmareste si el potentialul de crestere, insa mai putin accelerat, pentru ca este preocupat de sinergii, a explicat Andrei Bica.

Reteaua de retail Profi a incheiat 2023 cu vanzari de circa 2,6 mld. Euro, potrivit directorului sau financiar (CFO), obtinand o rata de crestere de peste 10%. „Noi am avut o rata de crestere (CAGR, rata agregata de crestere – n.r) de peste 20% in ultimii 5 ani”, a mai spus Andrei Bica la evenimentul de M&A organizat de catre EY.

Potrivit acestuia, reteaua a avut un ritm de dezvoltare care a permis deschiderea a circa 250 magazine pe an.

„Nu trebuie sa ignoram puterea mediului digital”, a mai adaugat directorul financiar al Profi.

Companiile trebuie sa gestioneze mai multe provocari in cursul unei tranzactii de M&A (fuziuni si achizitii) in functie de fazele acesteia, sustine Andrei Bica.

„Una dintre provocari apare intre momentul semnarii tranzactiei M&A si momentul pana la care sunt obtinute avizele de aprobare a tranzactiei cand trebuie sa pastrezi valoarea companiei”, a punctat CFO-ul Profi.

Vanzarea Profi de catre MidEuropa catre grupul de retail de talie globala Ahold Delhaize este asteptata sa fie finalizata pana in luna august 2024, sustin surse din piata.

Pana acum, tranzactia a obtinut deja avizul Comisiei pentru examinarea investitiilor straine directe, care analizeaza orice investitie ce depaseste pragul de 2 mil. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. De asemenea, dosarul tranzactiei Profi a fost transmis de catre Comisia Europeana si se afla in analiza Consiliului Concurentei.

Bancherii de investitii de la Citi au primit din 2022 mandatul de vanzare al Profi, sustin surse din piata, care adauga ca, initial, a fost abordata ruta unei tranzactii bilaterale pentru ca din 2023 vanzarea Profi sa devina un proces competitiv la care au participat atat investitori strategici, cat si fonduri de investitii. Vanzatorul a ales oferta inaintata de catre Ahold Delhaize, in contextul in care ofertele finale luate in calcul au venit exclusiv din partea unor investitori strategici, sustin surse din piata.

La momentul semnarii tranzactiei in octombrie 2023, Mega Image administra o retea de 969 de unitati, predominant amplasate in mediul urban, in timp ce Profi avea in portofoliu 1.654 de magazine amplasate in mediul urban si rural, din care peste 1.100 de unitati adaugate in mandatul MidEuropa.

Vanzatorul Profi ar urma sa incaseze la finalizarea tranzactiei un pret cu putin sub 1 mld. Euro, daca avem in vedere valoarea de intreprindere stabilita la 1,3 mld. Euro si faptul ca datoria neta a companiei provenita din finantarile luate de la un consortiu de banci este de circa 400 mil. Euro, conform informatiilor facute publice la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023, eveniment organizat pe 7 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

In 2017, MidEuropa a finalizat achizitia Profi de la un alt manager de private equity de talie regionala, Enterprise Investors, dupa ce a anuntat ca plateste 533 mil. Euro in numerar pentru achizitia pachetului de 100% din actiunile Profi Rom Food, o tranzactie in care mandatul de vanzare al companiei de retail a fost tot al bancherilor de investitii de la Citi.

MidEuropa, unul dintre cele mai mari manageri de private equity din Europa Centrala si de Est, mai are in portofoliul sau din Romania reteaua Regina Maria, unul dintre liderii locali ai sectorului de servicii medicale, si Cargus, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de curierat.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Emma Capital, holdingul de investitii al antreprenorului ceh Jiří Šmejc, a anuntat ca spera sa finalizeze in mai 2024 IPO-ul companiei de energie Premier Energy Group pe bursa de la Bucuresti. Proprietarul companiei se asteapta sa incaseze circa 25 mil. Euro de pe urma listarii unui pachet minoritar din compania de energie

  Premier Energy Group, companie de energie aflata in portofoliul Emma Capital, a anuntat pe 18 aprilie 2024 ca intentioneaza sa listeze un pachet minoritar de actiuni pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor transmise jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO. „Premier Energy Group intentioneaz  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 4.5 billion  Citeşte articolul integral