Agricover

publicat la: 02.02.2021  14:38

Agricover Holding SA se finanteaza cu succes printr-o emisiune inaugurala de obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in valoare de 40 mil. Euro

 

 

Bucuresti, 1 februarie 2021 – Pentru a marca 20 de ani de la debutul operatiunilor pe piata agricola din România, Grupul Agricover a derulat prima emisiune de obligatiuni in valoare de 40 de milioane de euro, care va fi listata in perioada imediat urmatoare pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Emisiunea s-a desfasurat printr-un plasament privat la BVB, care a fost suprasubscris si s-a bucurat de o audienta diversificata, atat in randul investitorilor institutionali (fonduri deschise de investitii, banci comerciale, institutii financiare internationale), precum si in randul investitorilor din categoria „private banking”. 

Obligatiunile emise de Agricover Holding SA sunt denominate in euro, negarantate, valoarea nominala a unei obligatiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rata a cuponului de 3,5%. 

Suma  atrasa prin emisiunea de obligatiuni este destinata finantarii operatiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiara a Agricover Holding SA, specializata exclusiv in finantarea fermierilor din Romania. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligatiuni, institutia financiara nebancara isi propune sa mentina ritmul alert de creditare al fermierilor romani si sa contribuie pe mai departe la cresterea sustinuta, pe baze sustenabile, a performantei agriculturii locale.

“Suntem onorati de interesul generat de aceasta prima emisiune de obligatiuni, in special in randul persoanelor fizice, cat si al investitorilor institutionali, si suntem entuziasmati de oportunitatea creata, aceea de a pune in contact, prin intermediul BVB, comunitatea financiara cu fermierii din Romania, pentru a construi impreuna o agricultura romanesca performanta, competitiva si responsabila fata de mediu”, a declarat Stefan Bucataru, Membru in Consiliul de Administratie al Agricover Holding SA, coordonator operatiuni derulate pe piete de capital. 

Procesul de emitere a obligatiunilor si plasamentului privat a fost intermediat in calitate de coordonatori unici ai tranzactiei de Banca Comerciala Romana (BCR) si BRD Groupe Societe Generale, prin echipele specializate in operatiuni derulate pe pietele de capital. Casa de avocatura Schoenherr si Asociatii SCA a acordat asistenta juridica, iar Ernst & Young Assurance Services S.R.L si KPMG Audit SRL au furnizat servicii de audit financiar. 

“Suntem bucurosi sa fim alaturi de Grupul Agricover in calitate de intermediari in cadrul celui mai mare plasament privat local de obligatiuni al unui emitent „corporate” din ultimii ani. Am fost placut surprinsi de faptul ca investitorii, atat cei institutionali – institutii financiare internationale, banci comerciale si fonduri de investitii – cat si clientii de private banking, au fost foarte receptivi la oferta Agricover, in contextul unei perioade tumultoase pentru pietele financiare. Avem astfel dovada clara ca o companie solida, care opereaza un model de business cu evidente avantaje competitive si sinergii, condus de un management experimentat, va atrage mereu interesul investitorilor. Iar acest lucru ne da increderea ca si alte companii romanesti de succes vor incepe sa ia din ce in ce mai in serios alternativa atragerii de finantare prin intermediul pietei de capital“, a declarat Ioana Tanase, Director Investment Banking, Banca Comercială Romana (BCR).

“Dupa listare, emisiunea de obligatiuni derulata de Agricover Holding SA va deveni cea mai reprezentativa ca valoare lansata la BVB de un grup antreprenorial romanesc, care se remarca prin modelul sinergic de afaceri si, desigur, prin faptul ca este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata finantarilor pentru fermieri si a distributiei de tehnologii agricole. Interesul ridicat al investitorilor institutionali si de private banking pentru obligatiunile Agricover confirma ca actionarii companiilor de anvergura din Romania gasesc la BVB o platformă viabila de finantare si de exit din afacerile lor. Inclusiv din perspectiva experientei noastre ca intermediar al ofertei Agricover, avem convingerea ca oferta de obligatiuni care tocmai a fost închisa, reprezinta doar un prim pas al Grupului Agricover pe bursa de la Bucuresti”, a declarat Irina Neacsu, Director Executiv al Directiei Corporate Finance, BRD Groupe Societe Generale. 

Grupul Agricover desfasoară activitati de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food și Agri-Technology prin cele patru entitati controlate de Agricover Holding SA: Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Peris SA si Agricover Technology SRL. Actionarul majoritar al Agricover Holding SA este Jabbar Kanani, cu o participatie de 87,27%, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) detine o participatie de 12,73% in urma unei majorari de capital realizate in noiembrie 2017.

Inca de la infiintare, Grupul Agricover si-a propus sa deserveasca fermierii romani si sa le ofere solutii inovatoare, adaptate nevoilor lor, astfel incat acestia sa poata sa isi consolideze in mod sistematic si sustenabil productivitatea, prin acces la tehnologii agricole performante si finantare specializata, adaptata specificului sectorului agricol. Grupul are o contributie directa la performantele foarte bune ale fermierilor romani, care, in ultima decada, si-au crescut constant productivitatea medie la hectar pentru culturile de cereale si oleaginoase, inregistrand in perioada 2017-2019 un nivel reprezentand 93% din media Uniunii Europene, respectiv 75% din productivitatea inregistrata in Franța, 77% din productivitatea inregistrata in Germania si care a depasit cu 19% randamentul mediu al fermierilor din Polonia. 

Pentru 2020, chiar si in contextul pandemiei, rezultatele operationale ale entitatilor Grupului Agricover au fost foarte bune, in acord cu previziunile de business. Sectorul agricol s-a confruntat cu seceta severa, in special in sud-estul tarii, insa performanta fermierilor romani a dovedit o buna rezilienta, fapt reflectat inclusiv de evolutia si rezultatele financiare ale segmentelor de afaceri ale Grupului.

“Avem o echipa performanta, am elaborat structuri optime de guvernanta corporativa si am implementat un management robust al riscului impreuna cu procese operationale clare si eficiente, care ne-au permis sa crestem rapid, beneficiind de elementul inovator al modelului nostru de afaceri, sinergia segmentelor de business. Pentru anul acesta ramanem optimisti, prin prisma faptului ca ultimele luni au adus cantitati semnificative de precipitatii, iar culturile de toamna au fost insamantate pe suprafete mari. Pe termen lung ne asteptam ca piata sa devina si mai dinamica, favorizata de dezvoltarea agriculturii de precizie, accelerarea procesului de digitalizare in agricultura, precum si de schimbul de generatii in randul fermierilor romani”, a declarat Stefan Bucataru, Membru in Consiliul de Administratie al Agricover Holding SA, coordonator operatiuni derulate pe piete de capital. 

***

Despre Grupul Agricover

Grupul Agricover este unul dintre cei mai importanti jucatori din agribusiness-ul romanesc, cu o activitate de peste 20 de ani. Cu un model de business puternic integrat si original, Grupul Agricover sustine eficienta intregului lant valoric din agricultura, oferind solutii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din Romania. 

Agricover Holding SA este actionar majoritar si investitor in activitatile de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food si Agri-Technology derulate prin subsidiarele sale, Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Periș SA si Agricover Technology SRL. Actionarii principali ai Agricover Holding SA sunt Jabbar Kanani, cu o participație de 87,27% si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere minoritara de 12,73%, in urma unei tranzactii realizate in noiembrie 2017. In prezent, in cadrul subsidiarelor Agricover Holding SA isi desfasoară activitatea peste 1.050 de angajați. Grupul deserveste un portofoliu de peste 6.500 de clienti fermieri, care exploateaza peste 2,5 milioane de hectare de teren arabil la nivel national.

Agricover Credit IFN SA, infiintata in anul 2007, este prima institutie financiara din Romania care ofera produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic. Cel mai important produs din portofoliu, cu o pondere de peste 60% in creditele totale brute, este reprezentat de creditul pentru asigurarea capitalului de lucru al fermierilor pe termen mai mic de un an, in timp ce creditele pentru capital de lucru pe termen de peste un an reprezinta peste 20% din portofoliu. Numarul de clienti activi ai Agricover Credit IFN SA a depasit pragul de 4.000 la data de 30 iunie 2020, marea majoritate fiind fermieri de culturi principale vegetale mari.

Agricover SA, infiintata in anul 2000, este entitatea exclusiv dedicata activitatii de distributie a tehnologiilor agricole (produse pentru nutritia plantelor, produse pentru protectia plantelor, seminte certificate) si combustibil (motorina). Numarul de clienti activi la data de 30 iunie 2020 a depasit 6.000, ponderea cea mai ridicata in afaceri fiind reprezentata de fermierii care administreaza suprafete de peste 500 de hectare. In octombrie 2019, Agricover Holding SA a finalizat o tranzactie in urma careia ADAMA, membra a Grupului Syngenta, unul dintre liderii globali in solutii integrate pentru protectia plantelor, a devenit actionar minoritar in cadrul subsidiarei, cu o participatie de 10%. 

Abatorul Peris SA este una dintre cele mai mari si moderne unitati de abatorizare si procesare a carnii de porc din Romania. Inca de la preluarea ei de catre Grupul Agricover in 2015, unitatea de productie a trecut printr-un proces sustinut de modernizare si retehnologizare, efortul investitional derulat pana in prezent depasind 50 de milioane de lei. La data de 1 aprilie 2019, activitatile entitatii au fost externalizate de catre Agricover SA. Societatea Abatorul Peris SA beneficiaza de certificare International Food Standard, are peste 600 angajati, opereaza un lant propriu de 29 de magazine de desfacere in Bucuresti si imprejurimi, sustine in mod activ peste 46 de ferme de porci din Romania si detine parteneriate cu cele mai importante lanturi comerciale din tara. Pentru mai multe referinte accesati www.carnedeperis.ro  

Agricover Technology SRL, infiintata in octombrie 2020, va oferi fermierilor romani acces la  cele mai inovatoare solutii din agricultura mondiala si isi propune sa contribuie la transformarea modului in care acestia isi desfasoara activitatea in prezent, prin accesarea de tehnologii digitale.

Pentru mai multe referinte accesati www.agricover.ro


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Comunicate

BEI pune la dispozitia IMM-urilor agricole 7,5 milioane EUR fonduri noi prin Agricover Credit IFN Romania

    19 iulie 2021 Bucuresti - Fermierii mici si mijlocii din Romania vor beneficia de acces imbunatatit la finantare datorita noilor fonduri acordate prin intermediul Agricover Credit IFN de catre Banca Europeana de Investitii (BEI), pe baza acordului formalizat în 2020 pentru suma totală a   Citeşte articolul integral

Pieţe de capital

One United Properties intra pe bursa de la Bucuresti cu o capitalizare de piata de peste jumatate de miliard de euro la capatul unei tranzactii de listare de 52 mil. euro prin care si-a majorat capitalul cu 10%

 

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties s-a listat pe 12 iulie 2021 pe bursa de la Bucuresti, dupa incheierea unei tranzactii de majorare de capital cu 259 mil. lei (circa 52,6 mil. euro) pentru un pachet de circa 10% oferit investitorilor de pe piata de capital.

  Citeşte articolul integral