Adrian Mîrșanu

publicat la: 06.04.2016  23:33

Afacerea de familie Samsic cu o cifră de afaceri de 1,8 mld. Euro pe an intră în România prin achiziția grupului de firme RESG. Omul de afaceri olandez Ben Martens și Madeline Alexander, partener al Deloitte România, vând 80% din acțiunile a trei companii către cumpărătorul francez

Sursă foto: RESG.
 

Compania franceză Samsic, cu o cifră de afaceri estimată la 1,8 mld. Euro în acest an, cumpără grupul local RESG de la omul de afaceri olandez Ben Martens. La vânzare participă și Madeline Alexander, partener în cadrul firmei de consultanță și audit Deloitte România, care deține un pachet de acțiuni minoritar în cadrul uneia dintre companiile vândute, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Samsic intră pe piața serviciilor din România prin achiziția pachetelor de 80% din acțiunile firmelor The Contract Cleaning Company, The Facility Maintenance Company, respectiv The Gardening Company. Valoarea totală a tranzacției este estimată în jurul a 5 mil. Euro de către surse din piață.

Vânzătorul este omul de afaceri olandez Ben Martens, 53 de ani, proprietarul companiilor care fac parte din RESG (Real Estate Service Group), cu activități în România și Bulgaria.

La tranzacție participă și Madeline Alexander, partener Deloitte România și cetățean american de origine română, care vinde 5% din acțiunile The Gardening Company. Ben Martens rămâne deocamdată cu o participație de 20% în fiecare din cele trei firme.

The Gardening Company, ce derulează activități de întreținere peisagistică, este cea mai mică dintre societățile vândute, cu o cifră de afaceri de 0,4 mil. Lei în 2014, un profit net de circa 2.100 lei și 10 angajați.

The Contract Cleaning Company, firmă ce are ca obiect de activitate servicii de curățenie în imobile, a raportat pentru 2014 o cifră de afaceri de 5,3 mil. Lei și un profit net de 0,57 mil. Lei la un număr de 185 de angajați.

The Facility Maintenance Company, care administrează imobile pe bază de contract sau comision,  a raportat pentru 2014 o cifră de afaceri de circa 4,99 mil. Lei și un profit net de 0,45 mil. Lei la un număr de 40 de angajați.

Afacerea RESG a început în octombrie 2005, când primul client pentru servicii de curățenie a fost hotelul Marriott, în portofoliu intrând treptat mai multe hoteluri (Intercontinental, Radisson, Hilton), imobile de birouri din București precum Charles de Gaulle Plaza, Floreasca Business Center, Dâmbovița Center, Victoria Park, Fabian Business Center, centrul comercial AFI Palace Cotroceni, sediile unor firme de avocatură precum Cameron McKenna, PeliFilip, Bulboacă și Asociații, ambasade, firme de consultanță ca EY, firme din industria tutunului, medicamentelor, cosmetice, auto, IT, sedii de bănci precum BCR, și mulți alții. În 2010, grupul lui Ben Martens, care este membru al Camerei de Comerț Olandeze în România, a intrat pe piața din Bulgaria.

Cumpărătorul, Samsic Group, a înregistrat o cifră de afaceri de 1, 54 mld euro în 2014 și estimează 1,8 mld. euro pentru 2016, dintre care 500 mil. euro sunt încasările așteptate de pe urma operațiunilor pe care grupul le are în afara Franței. Ținta sa pentru 2017 este de 2 mld. Euro.

Fondat în anul 1986 de către Christian Roulleau, grupul francez Samsic a devenit unul dintre principalii jucători din Europa pe piața serviciilor pentru companii.

De la înființare, compania a făcut peste 80 de achiziții în diferite piețe, printre cele mai recente în Serbia, Belgia, acum având în derulare tranzacții în România, Italia și Marea Britanie.

Grupul francez aflat în plină expansiune internațională este prezent în 17 țări și are aproximativ 80.000 de angajați.

Pe lângă serviciile pe care le oferă companiilor, Samsic  desfășoară operațiuni atât în domeniul activităților aeroportuare cu atribuții privind securitatea companiilor aeriene, dar și în cel al resurselor umane. În ceea ce privește activitatea de resurse umane, compania numără 250 de agenții de recrutare personal în Franța și în străinătate.

Compania este o afacere a familiei lui Christian Roulleau, în care acum se implică și a doua generație a familiei.

Intrarea Samsic în România se circumscrie unei serii de achiziții realizate de mari investitori francezi în ultimii ani, precum Auchan care a cumpărat hypermarketurile Real și apoi rețeaua austriacă de bricolaj Baumaxx, Carrefour care a cumpărat rețeaua de supermarketuri Billa, achiziția Albalact de către Lactalis, într-un context în care investitorii strategici străini nu fac achiziții majore pe piața locală, cu excepția unor tranzacții transfrontaliere.

Ben Martens, proprietarul RESG, a absolvit Universitatea Tehnică din Eindhoven (Olanda), în specializarea inginerie industrială. El are o diplomă în administrarea afacerilor de la IMD Business School. Vorbește olandeză, engleză, germană, franceză, portugheză și română.

A lucrat în urmă cu 24 de ani pentru Metro Elveția, apoi peste trei ani în rețeaua grupului german din Austria, a plecat apoi pentru alți aproape 3 ani în Portugalia, iar din 2001 a revenit în Austria în cadrul Unilever ca director de marketing.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral