“In mod sigur, pipeline-ul (de tranzactii pe bursa – n.r.) va continua si pe partea de equity, si pe partea de debt. Conditile s-au schimbat bineinteles, pe emisiunile de obligatiuni s-au schimbat semnificativ fata de anul trecut, nu putem sa neglijam, aveam alte dobanzi anul trecut fata de acest an. In mod sigur conditiile se vor normaliza, nu stim cand.
Legat de pipeline, sunt foarte multe. Cred ca s-a generat un trigger in randul antreprenorilor, unii au inceput sa descopere mecanismele pietelor de capital, nu ma refer doar la bursa, ci si la crowdfunding-ul sau alte pipeline-uri de finantare“, a declarat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, eveniment organizat pe 6 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
“Sunt deal-uri in pregatire, nu am niciun dubiu. Insa, decizia va fi legata de moment, cand acesti antreprenori decid sa faca un proces de listare, intr-un moment pe care ei il considera cel mai bun din punct de vedere al evaluarii. Este foarte importanta evaluarea intr-un deal, e cel mai important aspect. Sunt niste conditii speciale acum, sunt niste dobanzi ridicate, cei care pregatesc emisiuni de obligatiuni se vor gandi de doua ori inainte sa faca o astfel de emisiune. Pe partea de equity, costul capitalului a crescut, deci, probabil, si aici se gandesc de doua ori daca sa o faca acum sau sa mai astepte. Sunt chestii de timing pe termen scurt. Plus deal-ul Hidroelectrica, care si el conteaza intr-o astfel de poza“, adauga Adrian Tanase.
“Toata lumea se gandeste ca apetitul inainte de deal este mai scazut decat apetitul dupa deal“, sustine seful bursei de la Bucuresti.
“Nu pot spune cate tranzactii vor fi in 2023, dar ce am experimentat in 2021 poate vom mai experimenta si poate cu cifre mai mari ca si numar si in mod sigur vom avea deal-uri mai mari ca valoare fata de ce am avut in 2021 pe partea de deal-uri. Pe partea de obligatiuni corporate, am vazut anul asta ca si Bucurestiul a reluat o emisiune, asteptam mai multe municipalitati sa vina, bineinteled titlurile Fidelis care continua si este o emisiune acum, iar pe partea de corporate, vedem foarte multa activitate din partea bancilor. Si acest pipeline de green bonds, sustainability link bonds de tot ce vine din partea de ESG se va intensifica“, a spus Adrian Tanase.
Ce sectoare noi vin la bursa?
“Agricultura, avem finantatori precum Agricover, furnizori de servicii si solutii in agricultura, de tehnologie in agricultura. Vedem pe Aero sunt din ce in ce mai multi, vor fi din ce in ce mai multi si pe piata reglementata. Vom avea companii noi pe piata reglementata din sectorul tehnologic. Am un confort ca pipeline-ul pe piata primara va continua, va arata altfel fata de cum arata in trecut pentru ca antreprenorii studiaza foarte aprofundat acest mod de finantare pe langa solutiile pe care le au in sistemul bancar“, afirma CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti.
Bursa poate fi un canal de vanzare pentru companiile mari publice sau private sau chiar de exit pentru pachete de active mari?
“Hidroelectrica va arata acest lucru. Succesul Hidroelectrica este foarte important din multe puncte de vedere. Piata noastra de capital poate sa faca un deal mare.
De aceea, succesul acestui deal este crucial pentru dezvoltarea ulterioara a pietei de capital. Sunt companii private care se uita cu mare interes la acest deal si la capacitatea Bursei de Valori Bucuresti de a rezolva un astfel de deal. Daca deal-ul asta se intampla si ne dorim sa se intample, sunt convins ca vom avea si deal-uri ulterioare plecate din diferite sectoare catre piata de capital. Va fi o validare a capacitatii pietei locale de a genera astfel de deal-uri, iar aceasta validare va genera apetit si pentru alte deal-uri“, a spus Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti, la panelul dedicat tranzactiilor pe piata de capital din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem.