MIRSANU.RO

publicat la: 19.12.2022  17:25

Adrian Stanculescu, Abris Capital Partners: Mai avem de investit 15 – 20% din capitalul fondului nostru de 500 mil. euro. Anul viitor vom merge in fundraising. Investitorii mari americani sunt in asteptare

Credit foto: MIRSANU.RO.
 

“Multiplii de evaluare, toti ne punem intrebari ce se intampla.E greu de zis daca este o ajustare, cred ca este mai degraba o asteptare a ajustarii, decat o ajustare propriu-zisa. Cred ca companiile care performeaza bine in continuare au asteptari in linie cu ultimii 2 ani, cand a fost un val de optimism dupa pandemie in care s-au facut multe tranzactii si de achizitie si de exit. S-au setat niste multipli si cred ca lumea este in acel mindset, dar este si un pic tricky (complicat – n.r.) ca sa zic asa discutia despre multipli. Niciodata nu este o tranzactie binara, un pret cu un multiplu si acolo se rezuma totul, cel putin din felul in care facem noi tranzactiile, dar si din modul cum stiu ca se fac in piata. Tot timpul este o structura de earn out, o conditionare pentru performanta anilor viitori, deci este greu de zis de a trage o linie si a zice acesta a fost multiplul. Deci, in mare, mai degraba o asteptare de ajustare decat o ajustare. Vom vedea anul urmator. Tema sezonului este incertitudinea. Cine opereaza in business-uri cu energie, materii prime stie ca e o incertitudine mare in piata si asta inca e digerata de catre manageri, actionari si probabil vom vedea niste concluzii anul urmator“, a declarat Adrian Stanculescu, Partner, Head of Romania la managerul regional de fonduri de private equity Abris Capital Partners, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, a cincea editie anuala a evenimentului organizat pe 6 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO alaturi de jucatori activi in tranzactiile din fuziuni si achizitii, finantari, piete de capital si real estate din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est.

“Noi intr-adevar nu suntem in fundraising, incepem incet incet sa discutam cu investitorii nostri, am fost si inca suntem intr-o structura de semi – fundraising pentru una dintre companiile din portofoliu unde am atras investitori in companie pentru a accelera strategia de achizitii si a fost dificila, cu o durata mai lunga, a venit si un razboi intre timp, este destul de neclara. Cred ca sunt 2 tipuri mari de investitori – ai investitori traditionali, dedicati regiunii, institutiile financiare mari care trebuie sa investeasca in regiune si ai si investitorii comerciali, cum le spunem noi, care nu sunt neaparat obligati sa investeasca in regiune. Din New York, Washington, chiar din Londra, cateodata, Romania si Polonia par la granita unui razboi si sunt. Pare mai grav de la distanta aceea decat simtim noi, si atunci asteapta. Cat vor astepta, vom vedea. Noi suntem aici in regiune si trebuie sa continuam sa activam. Deci, as zice ca e un mix pack de pareri – investitorii dedicati continua sa investeasca, chiar o parte dintre ei retragandu-se din zona Rusia – Ucraina, incearca sa redirectioneze catre celelalte tari din regiunea de CEE, iar cei mari americani (investitori – n.r.) sunt in modul asteptare“, a spus Adrian Stanculescu.

Cati bani de investitii mai are Abris Capital Partners si ce miscari sunt in portofoliul local?

“Am tot achizitionat, nu este foarte confortabil sa tot cumperi in perioada asta de volatilitate pentru ca resimti, este ca un organism care se tot extinde si resimte socurile. Noi mai avem din capital circa 15 – 20% din fondul nostru de 500 mil. euro, fondul 3. Vom merge in fundraising anul urmator. Dar noi nu ne facem o tinta, este destul de greu sa iti faci o tinta cel putin pentru ce sunt eu responsabil, Romania si alte tari din jur, o tinta ca numar de companii“, puncteaza reprezentantul Abris Capital Partners.

“Avem 5 companii in portofoliu, Green Group este un holding de companii, un holding de 5 companii mari in zona de reciclare destul de diversificat care functioneaza aproape ca un fond de reciclare. Am facut intr-adevar achizitii in Lituania, urmeaza sa mai facem o achizitie in Lituania si in Romania in zona de reciclare si de servicii in zona reciclarii si vom continua sa facem asta si anul urmator in Green Group, poate una – doua alte achizitii“, adauga Adrian Stanculescu.

“Insa trebuie sa fim realisti, am tot achizitionat, trebuie sa si legam. E simplu sa cumperi, este mai greu sa le gestionezi corect si sa aduca si valoare, sa te asiguri ca nu pierzi valoare in primul rand, mai ales anul urmator care va fi destul de dificil si neclar. Trebuie sa fim pregatiti, credem ca vor aparea oportunitati bune intr-o piata un pic pesimista si noi cam asa am vrea sa achizitionam in acest context. Dar am extins regional si alte companii din portofoliul nostru, avem o investitie in zona de dental supply. Avem 3 companii, 2 in Romania, 1 in Bulgaria, de fapt 2 in Bulgaria pentru ca cea din Romania era deja extinsa in Bulgaria. Imi place sa construim acesti campioni regionali plecand din Romania si vedem ca se poate. Trebuie sa avem incredere si vedem ca lucrurile se pot face. E greu de zis la nivelul intregului portofoliu cum vom face achizitii. Cum am zis nu mai avem jumatate de fond de investit, deci trebuie sa si pastram o parte din el pentru situatii de urgenta si pentru achizitii de consolidare a companiilor pe care le vrem“, explica Stanculescu.

Ne putem astepta in anul urmator la un exit din cele 2 companii, Pehart si Green Group?

“Da, cred ca ne putem astepta la un exit. Ramane insa sa vedem. Nu suntem intr-un proces, ne pregatim. E bine sa fii pregatit, am vazut imediat dupa pandemie a fost o fereastra in care s-a tranzactionat destul de mult pe fundalul unui optimism, dupa pesimism vine optimism. Nu poti sa ignori acest timing al pietei. Trebuie sa fii pregatit in primul rand, cand se va deschide piata mai mult. Noi vorbim despre tranzactii destul de mari, deci nu vorbim despre tranzactii care s-ar putea face intre investitori locali care sa cumpere unul de la altul. Vorbim de investitori mari, care sunt expusi global, cu siguranta european, care se uita ca ai o zona de razboi, ce se mai intampla in zona asta, la fel inflatia este un mare semn de intrebare si ce impact are asupra mediului in general, nu doar in Romania, este peste tot in lume, in special in Europa. Deci avem un segment de potentiali cumparatori europeni care sufera in core business-ul lor, este destul de neclar care este timing-ul bun, important este sa fii pregatit. Daca piata se va redeschide si exista un optimism si ei incep sa vada luminita de la capatul tunelului trebuie sa fii pregatit sa tranzactionezi altfel poti sa fii pregatit, daca ei nu sunt pregatiti este ca si inutil“, puncteaza reprezentantul managerului regional de privat equity.

Ce impact va avea cresterea inflatiei asupra portofoliului local al Abris Capital Partners?

“Noi nu suntem foarte prezenti in zona de consum, suntem prin compania de tissue paper Pehart, suntem in zona industriala, dar exista un decalaj de timp, ele toate sunt legate pana la urma toate preturile pe care le vedem chiar si noi in zona de industrial si de servicii, ne vin de la furnizori si incercam sa le dam mai departe catre clientii nostri, ajung intr-un final in cosul de consum al individului si aici stiind cam ce inflatie s-a generat pe lant nu am decat sa fiu oarecum ingrijorat de cosul de consum si de venitul disponibil care se restrange si se subtiaza. Cred ca consumatorul nu realizeaza complet. Poate nu suntem atat de bine conectati cu un alt segment al populatiei care probabil resimte mai mult sau a inceput deja sa resimta presiunea inflatiei. Cei din banci probabil vad in zona de credite de consum, cu siguranta in zona de credite imobiliare. Cred ca, asa in medie, consumatorul abia acum incepe sa simta presiunea inflatiei si de aici vom vedea cum se vor concretiza lucrurile anul viitor“, a mai spus Adrian Stanculescu, Partner, Head of Romania la Abris Capital Partners in cadrul panelului de Private Equity & Venture Capital al evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem. Supporting Partner este Vetimex Capital, iar Hydrating Partner La Fantana.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral