MIRSANU.RO

publicat la: 12.03.2024  18:33

Actionarii Electrica, convocati sa aprobe pe 26 aprilie un plafon de obligatiuni verzi sau sustenabile de pana la 300 mil. Euro prin care ar echilibra un mix de finantare bazat preponderent pe imprumuturi bancare

 

Actionarii companiei de energie Electrica, al carei actionar principal este statul roman, au fost convocati pentru 25 aprilie 2024 sa aprobe, printre altele, un plafon de emisiuni de obligatiuni verzi sau sustenabile de pana la 300 mil. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Planul vizeaza una sau mai multe emisiuni de obligatiuni verzi, sustenabile sau un mix al acestora pentru perioada 2024 – 2025, care ar putea fi denominate atat in RON, cat si in alte valute putand fi emise pe piata de capital din Romania sau internationala, UE si SUA, pe baza unei structuri flexibile, cu o rata a dobanzii fixa sau variabila.

„Obligatiunile vor fi nominative, neconvertibile, negarantate, in forma dematerializata prin inscriere in cont, vor face parte din aceeasi clasa de valori mobiliare, putand fi emise pe o maturitate maxima de pană la 10 ani si se vor vinde prin Oferta de Vanzare adresata investitorilor de pe piata de capital prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare/institutie de credit/sindicat de intermediere/entitati de natura acestora autorizate in state membre sau nemembre sa presteze servicii si activităti de investitii („Intermediarul”) conform legislatiei pietei de capital locale, europene sau internationale aplicabile si vor fi admise la tranzactionare pe o piata reglementata”, precizeaza reprezentantii companiei in convocatorul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, respectiv al Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor.

Potrivit acestora, Consiliul de administratie al Electrica asteapta un mandat privind acest plan de obligatiuni, inclusiv pentru stabilirea limitelor de valoare a fiecarei emisiuni de obligatiuni, a valutei si maturitatii fiecarei emisiuni de obligatiuni, stabilirea in detaliu a parametrilor ofertelor, ca urmare a propunerilor Intermediarului, aprobarea termenilor finali ai fiecareia dintre transele individuale de obligatiuni care urmeaza a fi stabiltți prin hotărâre a Consiliului de Administrație cu ocazia fiecarei emisiuni, cu respectarea prevederilor legale aplicabile la data fiecarei astfel de emisiuni, acesti termeni rezultand din procesul de prospectare a pietei si ca urmare a procesului de bookrunning, respectiv stabilirea perioadei efective de subscriere si a procedurii de subscriere.

Iesirea Electrica cu tranzactii de obligatiuni pe piata de capital ar schimba semnificativ mixul de finantare al companiei, care se bazeaza pe imprumuturi de la banci.

Intentiile Electrica de a apela la finantarea prin obligatiuni au fost facute publice in ultimii ani, desi pana acum nu a avut loc nicio astfel de tranzactie. In 2023, compania  anunta lansarea unei emisiuni de obligatiuni de pana la 650 mil. RON (130 mil. Euro) in partea a doua a anului, in conditiile in care banii astfel atrasi ar fi avut ca destinatie, cel putin pentru moment, acoperirea nevoilor de lichiditate.

Grupul Electrica a raportat pentru 2023 venituri operationale in scadere fata de anul anterior cu 3,7% pana la circa 13,334 mld. RON, respectiv EBITDA de 1,732 mld. RON si un profit net de 620,4 mil. RON, ambele rezultate inregistrand o rata de crestere de doua cifre fata de 2022. Pe bursa de la Bucuresti, capitalizarea bursiera a Electrica depaseste 4,2 mld. RON (peste 840 mil. Euro).


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 4.5 billion  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Nacu, Senior Country Officer at International Finance Corporation, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Cristian Nacu,  Senior Country Officer of International Finance Corporation, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Romanian born and educated, with more than 25 years of experience in private equity, investment banking and privatization, Cristian Nacu is one of the most experienc  Citeşte articolul integral