Abris Capital Partners, unul dintre cei mai mari manageri de private equity din Europa Centrala si de Est, a anuntat pe 10 decembrie 2024 ca a semnat un acord pentru vanzarea grupului Pehart in cadrul unei tranzactii de tip secondary parafate cu INVL Baltic Sea Growth Fund, cel mai mare manager de private equity din regiunea baltica, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
Capitalul pentru finantarea achizitiei grupului Pehart va fi asigurat de catre INVL Baltic Sea Growth Fund si unii dintre investitorii sai existenti care co-investesc prin intermediul INVL Baltic Sea Growth Fund Co-Invest Fund II.
Grupul Pehart este lider in productia de produse din hartie pentru uz casnic si industrial in Romania si unul dintre cei mai mari jucatori de profil din Europa de Sud – Est, prezent cu produsele proprii in 19 tari.
De la momentul achizitiei grupului de firme Pehart de catre Abris Capital Partners in 2015, afacerea Pehart si-a majorat veniturile anuale de 2,5 ori, respectiv EBITDA de 3 ori, sustin reprezentantii vanzatorului.
„Suntem foarte mandri de echipa de management Pehart si ii suntem recunoscatori pentru implicarea sa continua in coordonarea companiei atat in perioade dificile, cat si in momentele ce au reprezentat adevarate oportunitati de piata. Suntem increzatori in capacitatea echipei de a continua evolutia pozitiva a Pehart si de a-si consolida pozitia de jucator de top pe piata regionala. Aceasta etapa marcheaza finalul unui parteneriat excelent si confirma succesul strategiei noastre de a sprijini companiile cu potential ridicat in atingerea obiectivelor lor de crestere”, a declarat Adrian Stanculescu, Partener si Head of Romania la Abris Capital Partners.
In 2023, Pehart Grup a generat venituri de 168 de mil. Euro si avea un personal de aproape 550 de angajați in toate companiile sale.
“Pehart va fi a zecea si ultima companie in portofoliul INVL Baltic Sea Growth Fund. In acest moment, suntem in proces de strangere a fondului succesor INVL Private Equity Fund II, a carui tinta este o capitalizare de 250 mil. Euro. Regiunea principala pentru noul fond va cuprinde statele baltice si Polonia, dar ne vom uita pentru investitii si catre alte tari, inclusiv Romania. De asemenea, noi suntem unul dintre actionarii retelei poloneze de clinici veterinare Luxvet Group, care a inceput sa cumpere clinici veterinare in Romania”, a comentat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity al INVL Asset Management, principalul manager de active alternative din spatiul baltic si parte a grupului Invalda INVL.
INVL Baltic Sea Growth Fund este un fond de private equity cu un capital de 165 mil. Euro, pentru care Fondul European de Investitii (EIF) a alocat 30 mil. Euro.
Intrebat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO ce fel de tinte de achizitie cauta in Romania managerul baltic de private equity, Vytautas Plunksnis a raspuns: “Intervalul de marime tipica a unei companii este la o valoare de intreprindere de 30 – 150 mil. Euro (EBITDA de 5 – 20 mil. Euro). Tranzactii mai mici pot fi luate in considerare daca este oportunitatea de a creste valoarea investitiei prin consolidarea industriei. Tranzactii mai mari pot fi luate in considerare alaturi de co-investitori. Suntem agnostici din punct de vedere al sectoarelor. Portofoliul actual al INVL Baltic Sea Growth Fund include companii care opereaza in procesarea de alimente, servicii medicale private, recuperare medicala, inginerie civila, reciclare de mase plastice, managementul de mediu, sectorul serviciilor veterinare precum si in productia de produse de igiena si cosmetice”.
Avand in vedere ritmul de crestere al afacerii Pehart fata de 2015, cand Abris Capital Partners a preluat pachetul majoritar in cadrul unei tranzactii estimate la acel moment in jurul a 100 mil. Euro, dar si semnalul dinspre cumparator ca valoarea de piata a Pehart depaseste marginea superioara din intervalul – tinta, de 150 mil. Euro la valoarea de intreprindere, surse din piata sustin ca valoarea tranzactiei de exit a Abris de la Pehart catre fondul de private equity INVL Baltic Sea Growth Fund ar putea fi estimata in apropierea intervalului de 250 – 300 mil. Euro valoare de intreprindere. Valoarea nu este insa confirmata de catre partile implicate in tranzactie.
Finalizarea tranzactiei cu Abris Capital Partners este asteptata pentru primul trimestru al anului 2025, sub rezerva obtinerii aprobarilor de reglementare necesare si a indeplinirii altor conditii stipulate in acord.
Pentru dezvoltarea capacitatilor sale de productie si dezvoltarea de solutii de energie verde, Pehart Grup – unul din cei mai mari producatori de hartie tissue din sud-estul Europei si cel mai mare producator si procesator de produse de hartie pentru uz casnic din Romania – a semnat in decembrie 2022 un credit sindicalizat in valoare de 78,5 mil. euro, prin care si-a majorat facilitatile de imprumut deja existente.
Finantarea din 2020, la fel ca si extinderea pachetului de finantare din 2022, a fost coordonata de catre BCR (subsidiara locala a grupului austriac Erste), in calitate de aranjor principal mandatat, bookruner, agent de documentație, garantii si plati. Din sindicatul de banci care a finantat dezvoltarea Pehart au mai facut parte sucursala Bucuresti a ING BANK N.V. Amsterdam, Raiffeisen Bank SA si OTP Bank Romania SA.
Pentru Abris Capital Partners, vanzarea Pehart inseamna a doua tranzactie de exit de tip secondary dupa vanzarea anterioara in 2018 a platformei de curierat Cargus catre Mid Europa, unul dintre cei mai mari manageri de private equity din regiunea Europei Centrale si de Est.
In portofoliul INVL Baltic Sea Growth Fund, cumparatorul Pehart, se afla printre alte companii platforma de management de active si servicii ecologice Eco Baltia, care este principalul rival din Lituania si pietele baltice pentru Green Group, platforma de profil din portofoliul Abris Capital Partners care a inregistrat cateva achizitii in piata din Lituania. La Eco Baltia, o companie cu o cifra de afaceri de 218,5 mil. Euro in 2023, fondul administrat de catre INVL Asset Management detine pachetul majoritar de 52,81%, alaturi de care sunt actionari investitori precum EBRD cu 30,51% si Māris Simanovičs cu 16,68%.
La finele lui 2023, tranzacțiile finalizate de catre INVL Baltic Sea Growth Fund au avut o rata interna neta de rentabilitate de 26% si un multiplu cash-on-cash de 1,9.
Intr-o privire mai larga, achizitia Pehart de catre fondul de private equity administrat de catre INVL Asset Management creste semnificativ expunerea managerului baltic de active pe piata din Romania, unde are déjà un portofoliu solid de active in sectorul forestier si de energie.
“INVL a fost reprezentata in Romania in sectoarele de energie regenerabila si forestier. Fondul de investitii INVL Renewables Funds I dezvolta circa 350 MW de parcuri de energie solara si are in plan sa investeasca peste 220 mil. Euro. INVL Sustainable Forest and Farmland Fund II are circa 2.000 de hectare de paduri in Romania si intentioneaza sa isi majoreze investitiile in aceasta arie”, a precizat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO Vytautas Plunksnis, Partner la fondul de private equity INVL Baltic Sea Growth Fund.
Companiile din portofoliul grupului Invalda INVL administreaza active in valoare de peste 1,6 mld. euro, din mai multe clase de active, inclusiv capital privat, paduri, terenuri agricole, energie regenerabila, proprietati imobiliare si datorii private. Activitatile grupului includ, de asemenea, servicii de family office in Lituania, Letonia și Estonia, administrarea fondurilor de pensii in Letonia si investitii in fonduri globale ale tertilor.