MIRSANU.RO

publicat la: 09.02.2024  16:57

Banca Transilvania cumpara activele grupului financiar OTP din Romania pentru un pret de 347 mil. Euro. Liderul pietei a cumparat o cota de piata cumulata de circa 9% in ultimul deceniu, asigurand exitul unor investitori din Austria, Grecia, Polonia si Ungaria

 

Banca Transilvania, liderul pietei bancare din Romania, a anuntat pe 9 februarie 2024 ca a semnat contractul pentru achizitia OTP Bank Romania si a altor companii locale care fac parte din grupul ungar OTP pentru un pret de 347,5 mil. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a aprobat in data de 08.02.2024 perfectarea tranzactiei pentru achizitionarea a 100% din actiunile OTP Bank Romania S.A., precum si a altor companii din Grupul OTP Romania (inclusiv OTP Asset Management SAI SA si OTP Leasing Romania IFN SA), semnarea contractului avand loc in cursul zilei de azi. Pretul total al tranzactiei ce urmeaza sa fie platit de catre Banca Transilvania este de 347,5  milioane EUR”, au spus reprezentantii cumparatorului intr-un comunicat transmis bursei de la Bucuresti, piata unde sunt listate actiunile Bancii Transilvania.

Tranzactia marcheaza exitul grupului ungar OTP de pe piata din Romania, dupa ce ani de zile s-a zbatut sa creasca prin achizitii M&A, optiune blocata insa de banca centrala, care a respins in 2018 achizitia Banca Romaneasca de catre OTP. Ulterior, banca de stat EximBank a fost cea care a cumparat subsidiara locala a grupului elen National Bank of Greece, ceea ce a dus la formarea Exim Banca Romaneasca.

„Dorim sa precizam ca atat Banca Transilvania, cat si OTP Bank Romania SA vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei. Ulterior semnarii si in vederea integrarii entitatilor amintite mai sus in cadrul Grupului Financiar BT, vor fi demarate si derulate procedurile legale pentru obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente”, au precizat reprezentantii cumparatorului.

Vanzatorul este o banca de talie regionala, cu operatiuni in mai multe piete din Europa Centrala si de Est, condusa de catre Sandor Csanyi, unul dintre cei mai bogati si mai puternici capitalisti din Ungaria.

Banca Transilvania isi continua astfel strategia de crestere a cotei de piata prin tranzactii M&A, dupa ce anterior a preluat Volksbank Romania, in cadrul unei tranzactii anuntate in premiera in decembrie 2014 de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO, prin care banca austriaca Volksbank pleca de pe piata locala. Apoi, Banca Transilvania a asigurat in 2018 exitul bancii elene Eurobank prin achizitia Bancpost si a altor firme de servicii financiare, respectiv exitul grupului polonez Getin prin achizitia in 2021 a Idea Bank si a entitatilor locale controlate de catrea aceasta.

Banca Transilvania a continuat, in paralel, extinderea si pe piata bancara din Republica Moldova, unde prin intermediul Victoriabank a semnat pe 30 martie 2023 achizitia subsidiarei locale a BCR, ocazie cu care Omer Tetik, CEO-ul Bancii Transilvania, declara la acel moment ca „legat de piata din Romania, nu suntem intr-un proces de M&A (fuziuni si achizitii – n.r.)”.

Banca Transilvania, cu o cota de piata de 19,11% in decembrie 2022, se duce dincolo de 22% cota de piata cu noua sa achizitie, daca avem in vedere ca OTP Bank avea 2,84% din piata bancara din Romania in 2022, dupa cum arata datele bancii centrale.

In deceniul 2014 – 2024, Banca Transilvania a marcat 4 achizitii care ii aduc o cota de piata combinata de circa 9%, potrivit calculelor jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO, cu care se va distanta si mai mult de restul bancilor din Romania.

Daca privim intregul tablou de consolidare a pietei bancare din Romania prin raportare la tranzactiile M&A din ultimul deceniu, observam ca principalii cumparatori locali sunt banci cu capital romanesc si cu capital italian, avand in vedere ultimele tranzactii semnate, achizitia Alpha Bank Romania, ultima banca elena inca activa la nivel local, de catre Unicredit, respectiv achizitia First Bank de catre Intesa.

In acelasi timp, piata din Romania a fost parasita in ultimul deceniu de catre grupuri bancare precum Millennium (Portugalia), Volksbank (Austria), Royal Bank of Scotland (Marea Britanie), Eurobank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Grecia), Getin (Polonia), Bank of Cyprus, Marfin (Cipru), Credit Agricole (Franta) sau Leumi Bank (Israel).

Daca privim „in oglinda” retrospectiv, grupul romanesc de telecomunicatii Digi a facut la randul sau o tranzactie de exit din Ungaria tot dintr-un sector strategic, dupa ce a semnat in 2021 vanzarea operatiunilor sale pentru 625 mil. Euro, unde cumparator a fost un jucator de telecom cu capital ungar condus de un apropiat al premierului Viktor Orban, potrivit informatiilor facute publice in media.

Banca Transilvania, banca al carei capital este majoritar romanesc cu European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) in pozitia de actionar minoritar – cheie, are o capitalizare bursiera de circa 19,9 mld. RON (peste 4 mld. Euro) pe bursa de la Bucuresti.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

EBRD intra actionar minoritar in compania antreprenoriala AROBS in cadrul ofertei publice de 38 mil. Euro derulata pe bursa de la Bucuresti

  EBRD a anuntat pe 15 iulie 2024 ca a devenit actionar minoritar al companiei antreprenoriale AROBS in cadrul ofertei publice de actiuni pe care aceasta a derulat-o pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Investitia EBRD a facut parte d  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral