MIRSANU.RO

publicat la: 06.11.2023  20:39

Andrei Perianu, Cofondator si COO Bankata: Impactul ESG este diferit in zona de wealth management fata de zona de credit, unde achizitia de bunuri precum case verzi, panouri fotovoltaice sau masini electrice este sub presiune in conditiile in care dobanzile sunt mai mari ca acum doi ani

Credit foto: MIRSANU.RO.
 

„In wealth management,impactul (ESG – n.r.) este impartit in doua categorii mari – zona de credit la care toata lumea crede ca nu are legatura cu wealth management-ul. De fapt, oamenii bogati nu ar trebui sa se imprumute, insa este fix invers. Si a doua categorie este zona de asset management, unde iti administrezi banii pentru ca ai un surplus si vrei sa faci ceva cu ei. Si in fiecare componenta lucrurile sunt cumva diferite”, a declarat Andrei Perianu, Cofondator si COO al start-up-ului fintech Bankata, in cadrul THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023, eveniment organizat pe 26 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„In zona de asset management, de fonduri, de ETF, pentru ca noi suntem obsedati de consumatorul final el nu intelege neaparat beneficiul unui fond ESG sau nu la magnitudinea pe care cei din zona de fonduri o imping catre consumatorul final.  Am vazut studii diverse ca fondurile ESG performeaza mai bine decat cele nonESG, acum unele arata ca fondurile ESG prin care poti sa iti administrezi banii personali, fie de pensie, fie de alt fel, performeaza cel putin la acelasi nivel”, afirma Andrei Perianu.

„Aici tot timpul este o discutie. Cred ca cei care ar vrea sa faca greenwashing, probabil sunt la fel de tentati, dar acum cand toate industriile nongreen au performat atat de bine in aceste conditii, incentive-ul nu a mai fost la fel de mare”, sustine antreprenorul fintech.

„Oamenii in contextul in care ne aflam astazi, in care bugetul este foarte stramtorat, au probleme. Vor sa ia de pe masa orice randament si este normal sa intelegem ca este normal sa faci asta. ESG pana la randament, ca sa spunem asa”, a adaugat Andrei Perianu.

„In zona cealalta, cea de credit, oamenii sunt foarte doritori sa faca mai multe dar problema este ca orice e finantat acum este sub presiune. Si o casa verde, pe care toata lumea si-o doreste in Romania, e sub presiune pentru ca nu poti sa ti-o iei, pentru ca dobanzile sunt mai mari ca acum doi ani”, sustine cofondatorul Bankata. 

Potrivit acestuia, acelasi tip de presiune se simte si la alte categorii de achizitii finantabile din zona ESG precum panouri fotovoltaice sau masini electrice.

„Ce este interesant in ceea ce facem noi legat de ESG, suntem implicati atat in zona de responsabilitate sociala, cat si in zona de responsabilitate profesionala pentru ca avem o oportunitate si o problema pe care trebuie sa o rezolvam. Problema generala ar fi ca, in ceea ce facem noi legat de educatie financiara, vedem toate aceste statistici, vedem ca romanii nu sunt in topurile cele mai pozitive privind educatia financiara si aici chestia asta apasa foarte mult pe ego-ul nostru profesional, dar nu doar al nostru pentru ca noi lucram cu tot ecosistemul bancar, brokeri de bursa, Bursa de Valori Bucuresti. Incercam cu tot acest ecosistem si chiar si cu alte fintech-uri si mici si mari sa reusim sa rezolvam problema educatiei financiare in Romania prin produs.”, afirma Andrei Perianu.

O mare parte din populatia Romaniei interactioneaza cu sistemul financiar, nu il intelege, i se pare ca e greoi, sustine acesta, care adauga ca inclusiv terminologia ESG este complicat de inteles.

„In tot acest demers, credem ca tehnologia este un catalizator foarte puternic (…) Focusul Bankata este pe acesti 3 milioane de utilizatori Revolut. Sa incepem si noi sa venim cu propria aplicatie pentru care ridicam bani”, a spus reprezentantul Bankata, care adauga ca scopul acestei aplicatii este sa conglomereze conturile unui client, nu sa emita inca un card.

„Legat de fundraising, stiam ca perioada va fi mai provocatoare, si am facut ca orice roman mai gospodar cateva lucruri care sa ne ajute si pe noi si pe investitori. Si anume, in mod tehnic am tras un pic mai tare de aceasta perioada, am lungit-o astfel incat sa ne ajute ca business-ul nostru sa creasca mai repede ceea ce s-a si intamplat in sensul ca l-am impins noi, business-urile nu cresc de la sine, trebuie antreprenorii sa le creasca. Al doilea lucru, noi ceream bani pentru aplicatie, aceasta aplicatie este gata si o aratam deja investitorilor, adica nu mai e o promisiune, este o certitudine”, spune Andrei Perianu.

„Noi ne adresam antreprenorilor din Romania care nu au mai investit in fintech-uri, care inteleg oportunitatea asta, care fac bani pe bursa, care face bani cu familiile lor, avand un anumit nivel de venituri si inteleg ca si alte comunitati trebuie sa beneficieze de asta. Si ne ducem si la fonduri de VC (venture capital, fond cu capital de risc – n.r.), un fond de VC a investit in noi si  a facut follow-up. Ne uitam si la alte fonduri de VC din regiune, care in momentul de fata au ceva mai multi bani decat VC-urile din Romania, dar si VC-urile din Romania urmeaza in perioada urmatoare, poate chiar anul viitor sa aiba un nou val de capitalizare”, a mai declarat Andrei Perianu, Cofondator si COO al platformei Bankata, la panelul ESG in consumer industries din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023 sunt Alro, Erste Asset Management Romania, Raiffeisen Bank Romania si Dentons, iar Partener de hidratare este La Fantana.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Lorena Brehuescu, M&A and Leasing Manager at Oresa Industra, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Lorena Brehuescu, M&A and Leasing Manager at Oresa Industra, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. She is a real estate professional with over 10 years of experience in the industry different areas of expertise: valuation and consultancy, capital markets transactions an  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Adrian Netea, Investment Director at Morphosis Capital, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Adrian Netea, Investment Director at Morphosis Capital, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. He is an investment professional with 14 years of experience in private equity, M&A, business valuation, company strategy, financial modeling, and industry analysis. Adrian   Citeşte articolul integral