Agricover Holding a anuntat pe 17 mai 2023 ca nu au fost indeplinite conditiile de incheiere cu succes a ofertei sale publice de actiuni catre investitori, ceea ce inseamna un esec al IPO-ului care viza cedarea unui pachet din companie pentru aproape 85 mil. Euro.
„Agricover Holding S.A. informeaza investitorii ca raportat la prevederile prospectului de oferta, nu au fost indeplinite criteriile de inchidere cu succes a ofertei si, prin urmare, oferta nu a fost finalizata prin incheierea unei tranzactii”, au informat investitorii reprezentantii Agricover.
Investitorilor care au subscris valid in cadrul ofertei li se vor rambusa sumele conform prevederilor prospectului de oferta, au adaugat reprezentantii companiei.
Ca urmare a esecului tranzactiei IPO, Agricover Holding S.A. nu va depune la Autoritatea de Supraveghere Financiara cererea de inregistrare a actiunilor care reprezinta capitalul social curent al societatii ca instrumente financiare, respectiv nu va depune la Bursa de Valori Bucuresti cererea finala de admitere la tranzactionare.
Agricover Holding, unul dintre grupurile majore din agricultura, se astepta la o valoare maxima a IPO-ului sau pe piata bursiera de la Bucuresti de peste 400 mil. RON (peste 83 mil. Euro).
IPO-ul Agricover a fost intermediat de catre brokerul Wood, cu Tradeville in rol de agent de retail.
Tranzactia de intrare a Agricover pe bursa a fost structurata in vederea vanzarii unui pachet total de 833.333.333 de actiuni la un pret maxim oferit investitorilor de 0,5 RON pe actiune, potrivit prospectului ofertei publice. Oferta publica s-a derulat in perioada 4 mai – 16 mai 2023, pachetul de actiuni fiind alocat in doua transe – o transa de 10% din actiunile care fac obiectul IPO-ului oferite investitorilor de retail (persoane fizice), iar 90% din actiuni (750.000.000 de titluri) alocate catre transa investitorilor institutionali.
Fondatorul si proprietarul companiei, respectiv EBRD, actionar minoritar – cheie in cadrul Agricover, sperau sa obtina pana la 55 mil. Euro (272,7 mil. RON) de la investitorii de pe pietele de capital.
Ca structura, IPO-ul Agricover propunea investitorilor vanzarea a doua treimi din pachetul total de actiuni destinat listarii de catre Jabbar Kanani si EBRD, in timp ce aproape o treime din actiuni urmau sa fie emise in cadrul unei majorari de capital, iar banii astfel atrasi sa fie alocati unor proiecte de dezvoltare ale companiei.
Investitorii de retail au aratat un interes scazut pentru oferta, care nu a putut fi salvata insa de catre investitorii institutionali, ai caror ochi sunt atintiti pe IPO-ul Hidroelectrica, asteptat sa aiba loc in perioada imediat urmatoare, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Contextul de piata pentru tranzactiile IPO este unul dificil, avand in vedere ca volumul IPO este unul in 2023 mai scazut decat cel din 2022. In 2022, de asemenea, pe fondul declansarii razboiului din Ucraina si a cresterii de inflatie si a dobanzilor, piata IPO din Europa a fost slaba, iar regiunea Europei Centrale si de Est a fost afectata puternic, mai multi candidati IPO fiind in asteptare inca de anul trecut.
In primul trimestru din 2023, Europa nu a inregistrat niciun IPO notabil, piata IPO fiind tinuta in viata de catre bursele din Asia si SUA, potrivit datelor PwC.
O miscare semnificativa de la inceputul acestui an a fost inregistrata pe piata din Italia, ale carei IPO-uri Lottomatica si EuroGroup au strans peste 1 mld. Euro de la investitori, arata datele publicate de catre Reuters.
In Romania, IPO-ul Hidroelectrica, estimat sa aiba loc in 2022 a fost amanat pe fondul contextului dificil de piata, iar acum Hidroelectrica se pregateste de IPO dupa cum au anuntat recent reprezentanti ai companiei.
Agricover ramane asadar cu o structura de actionariat in care Jabbar Kanani detine in total 87,269% din capitalul social, iar EBRD are un pachet de 12,727% in cadrul companiei agricole.
Holdingul agricol Agricover a raportat o dublare a veniturilor in 2 ani de la 1,14 mld. RON in 2020 pana la 2,55 mld. RON (517 mil. Euro) in 2022, ceea ce inseamna un ritm de crestere de aproape 50% pe an al afacerii. Profitul net consolidat a crescut cu 7% in 2022 pana la 91,3 mil. RON (18,5 mil. Euro), insa marja profitului operational este in scadere de la 6,6% in 2020 la 5,2% in 2021, respectiv la 3,6% anul trecut, pe fondul ritmului de crestere agresiva.
Tematica tranzactiilor IPO va fi unul dintre subiectele de dezbatere ale evenimentului online MIRSANU IPO CHALLENGE, organizat pe 25 mai de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO cu sprijinul partenerilor de eveniment Banca Transilvania si Dentons. Detalii aici.