BREC

publicat la: 17.11.2021  14:39

Analiza BREC: Cum arata harta marilor investitii imobiliare din tara. Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi si Constanta atrag peste 2 mld. EUR in noi proiecte imobiliare

 

Bucuresti, 17.11.2021 – Investitii totale de peste 2 miliarde de EURO sunt in derulare in acest moment sau vor fi demarate in perioada imediat urmatoare, la nivelul celor mai mari 5 orase din tara (Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi si Constanta). Astfel, intre finalul anului 2021 si 2024, in cele 5 orase si in regiunile adiacente vor fi finalizate proiecte de proprietati comerciale ce cumuleaza in total peste 370.000 mp (cladiri de birouri, spatii logistice, parcuri de retail), 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internationale si peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) – REGIONAL CITIES lansat astazi. Analiza este realizata pe baza informatiilor BREC de la companiile din piata si a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanta si EST Hospitality.

Grey white halftone modern bright art. Blurred pattern raster effect background. Abstract creative graphic template. Business style.; Shutterstock ID 530294110; purchase_order: -; job: -; client: -; other: -

Dinamica imobiliara a principalelor orase: 

TIMISOARA ATRAGE CELE MAI MARI INVESTITII, APROAPE 50% DIN TOTAL 

Timisoara atrage aproape 1 miliard de euro investitii, aproximativ jumatate din totalul investitiilor regionale, in proiecte de birouri, retail si logistice de peste 190.000 de mp, un hotel de 5 stele Radisson Blu si peste 5.000 de apartamente ce vor fi livrate pana in 2024, conform analizei BREC. Dintre cele 5 regiuni analizate, Timisul atrage cele mai mari investitii imobiliare datorita conexiunii excelente cu coridoarele pan-europene, fapt ce a a transformat zona intr-o locatie strategica pentru facilitati de productie. Grupul Iulius are aici in lucru unul dintre cele mai importante proiecte de birouri, UBC 0, cu 30.000 mp, iar AFI Europe si-a adaugat anul trecut in portofoliu proiectul  AFI Park Timisoara. Totodata,  marii investitori in logistica, CTP, WDP, VGP si Global Vision sunt prezenti cu proiecte in lucru de peste 115.000 mp. 

IASI: PESTE 65.000 MP BIROURI SI RETAIL SI PESTE 5.000 DE APARTAMENTE 

Iasiul cumuleaza investitii in proiecte de birouri si retail de peste 65.000 mp si peste 5.000 de apartamente in diverse ansambluri ce vor fi finalizate pana in 2024.  Grupul Iulius are in lucru aici una din cele mai mari investitii din tara pe segmentul de birouri, respectiv 60.000 mp la Palas Campus, dar si parcurile de retail Family Market din Miroslava si Bucium, o investitie totala de 17 milioane de euro. In contextul unei prezente ridicate a companiilor straine in aceasta regiune, COS, liderul pietei de fit-out (design si amenajari pentru spatii interioare) de birouri, a deschis de curand o noua reprezentanta la Iasi. COS mai are birouri regionale la Timisoara si Cluj-Napoca (unde opereaza si brandul de spatii de co-working  Stables) si a atras recent in actionariat fondul de investitii Sarmis, continuand expansiunea regionala. Marii dezvoltatori imobiliari in logistica sunt inca absenti in Iasi, insa doua mari investitii publice recente –  parcurile industriale Iasi Industrial Park si Miroslava Industrial Park – au suplinit oferta pe acest segment. 

BRASOV: O NOUA ETAPA DE DEZVOLTARE  

Brasovul incepe o noua etapa de dezvoltare, avand in vedere finalizarea noului aeroport international, prevazuta pentru 2022, localizarea strategica in centrul tarii si potentialul turistic. Conform analizei BREC, Brasovul are aproximativ 2.500 de apartamente in constructie, peste 45.000 mp de spatii de birouri si logistice in dezvoltare si alte 3 hoteluri (Radisson, Ibis, Hilton) in diverse stadii de pregatire. Unul dintre marii investitori din zona este AFI Europe, care a finalizat anul trecut o investitie de 148 de milioane de EUR in proiectul mixt AFI Brasov si care va incepe constructia celei de-a doua cladiri de birouri din cadrul proiectului, de 10.000 mp, in perioada urmatoare. 

CLUJ – NAPOCA: 3 NOI HOTELURI MARI SI PESTE 5.000 DE APARTAMENTE

Dupa o perioada in care Cluj-Napoca a atras cele mai multe investitii in birouri dupa Bucuresti, acesta si localitatile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spatii logistice, 3 noi hoteluri (dintre care un hotel Radisson si un hotel sub brandul Courtyard by Marriott) si peste 5.000 de apartamente, in proiecte deja incepute sau care vor demara in perioada urmatoare, cu termene de finalizare intre 2022-2024. Unul dintre investitorii majori in Cluj este Immofinanz, care detine aici centrul comercial Vivo!, cu o suprafata de peste 60.000 mp. Dupa ce a investit recent 22 mil. EUR in modernizarea acestui centru, investitorul austriac va finaliza curand modernizarea unei noi suprafete de 10.000 mp la centrul Vivo! Baia-Mare.   

CONSTANTA: INVESTITORII MIZEAZA PE LOGISTIC SI REZIDENTIAL. INCA NICI UN PROIECT MAJOR DE BIROURI  

Constanta a atras pana in prezent investitii cu precadere pe segmentele de retail si logistic, iar in ultimii ani este tinta investitorilor rezidentiali, atat in oras cat si in statiunile de pe litoral, pe segmentul apartamentelor de vacanta. Un numar de peste 7.000 de apartamente sunt in lucru in acest moment sau vor fi lansate in perioada urmatoare, intre care o investitie de 40 mil. EUR in faza a 2-a proiectului Gran Via Marina al dezvoltatorului spaniol Gran Via, care va finaliza 500 de apartamente noi pana in 2024. Regiunea are potential ridicat pentru logistica, datorita localizarii si infrastructurii de transport disponibile. De asemenea, orasul ar putea atrage in viitorul apropiat cel putin o investitie majora pe segmentul de birouri, avand in vedere ca nu exista nici o cladire emblematica pe acest segment, in prezent.  

NOI ORASE SI TENDINTE PE HARTA IMOBILIARA A TARII

Noi investitii in parcuri de retail, format favorizat de perioada de distantare si de restrictiile sanitare. Orase noi pe harta. Investitorii Square 7 & Mitiska au finalizat recent 2 astfel de proiecte la Baia Mare si Medias, pregatesc extinderea parcului din Slatina si o noua investitie la Giurgiu (20.000 mp). De asemenea, grupul Iulius are in lucru 2 noi parcuri de retail sub brandul Family Market in zona Iasi (cartierul Bucium si comuna Miroslava), in suprafata totala de 9.200 mp, iar in piata sunt asteptate si alte noi investitii de acest tip, avand in vedere nevoia inca insuficient acoperita pe acest segment la nivelul oraselor secundare si tertiare din tara.  

Logistica, unul din cele mai active segmente imobiliare in ultimii 2 ani, atrage investitii in noi regiuni. Element Industrial are in dezvoltare 500.000 mp in orase precum Braila (25 mil. EUR), Ploiesti sau Pitesti. Grupul Element mizeaza atat pe formatele mari, cat si pe formatul ELI Xpress – logistica de proximitate, in interiorul oraselor. De asemenea, in contextul in care pandemia a readus in atentie infrastructura subdimensionata pentru sectorul medical, noi formate de logistica sau alte cladiri cu destinatie medicala ar putea intra in atentia investitorilor in perioada urmatoare.   

Investitiile imobiliare din tara au determinat si expansiunea regionala a altor jucatori din industriile conexe, precum piata de fit-out, facility management, constructii si materiale/ sisteme arhitecturale s.a. Alukönigstahl Romania, subsidiara locala a liderului european pe piata sistemelor din aluminiu, PVC si otel, a semnat in primele 9 luni ale anului 2021 business in valoare de 17 milioane de euro, cu peste 60% dintre proiecte pe segmentul residential, THETA Furniture & More – integrator de solutii de design interior – finalizeaza la inceputul anului urmator o noua fabrica de mobilier, o investitie de 4 mil. EUR in apropierea Bucurestiului, EFMS (companie antreprenoriala romaneasca de facility management) s-a extins la nivel national, ajungand la o cifra de afaceri de 6.6 mil. EUR in 2020, iar Reynaers Aluminium, furnizor de sisteme pentru fatade si usi, a inaugurat anul acesta 3 noi showroom-uri in Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.  

Contact Corporate Communication: 

Bianca Dobrescu 

0747 800 398

bianca@verbio.ro


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 4.5 billion  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Nacu, Senior Country Officer at International Finance Corporation, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Cristian Nacu,  Senior Country Officer of International Finance Corporation, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Romanian born and educated, with more than 25 years of experience in private equity, investment banking and privatization, Cristian Nacu is one of the most experienc  Citeşte articolul integral