MIRSANU.RO

publicat la: 06.11.2023  15:26

Vlad Ardeleanu, CEO Medima Health: Serviciile medicale private urmeaza acest trend care a fost mai pregnant in alte industrii precum retail sau food. Noi ne-am reglementat intern datorita presiunii venite din zona fondurilor de investitii, care sunt actionari ai nostri, si am luat masuri ESG la patru capitole

Credit foto: MIRSANU.RO.
 

„Cred ca serviciile medicale urmeaza acest trend care a fost mai pregnant in zona retelelor de comert sau chiar in zona retailului food. Avem un anumit specific pentru ca suntem o companie de radiologie, de nisa, cu un puternic accent pe oncologie, deci nu atingem o masa atat de larga de mass consumer cum este zona de food sau de marile retele de supermarketuri”, a declarat Vlad Ardeleanu, CEO al companiei de servicii medicale private Medima Health, in cadrul THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023, eveniment organizat pe 26 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„Sincer, nu m-am intalnit destul de des in serviciile medicale cu acest domeniu (ESG – n.r.), mai degraba, reglementat legislativ. Noi, in schimb la Medima, ne-am intalnit si am reglementat cumva in intern datorita presiunii dinafara, si anume mai degraba, a presiunilor care vin din zona fondurilor de investitii. Medima are doua fonduri de investitii cu bani de afara, care au investit intr-o companie cu capital romanesc, fondata aici si ambele aceste doua fonduri de investitii au programe de ESG si trebuie sa raporteze la randul lor pentru ca banii care vin din aceste institutii internationale trebuie sa urmareasca si aceasta zona de responsabilitate. Medima are de intocmit anual pe aceasta baza rapoarte de sustenabilitate catre mai multe institutii financiare”, a spus Vlad Ardeleanu.

Controlul Medima Health este acum in mainile a doua fonduri de investitii , Integral Venture Partners si Morphosis Capital.

„Odata cu aceasta obligatie, am pornit si noi pe acest drum si cred ca este un drum bun care chiar daca a venit oarecum fortat intr-o companie care e tanara (…) Dar fortandu-ne am gasit 4 capitole la care ne-am uitat si la care am livrat performanta si valoare in aceasta zona a responsabilitatii in serviciile medicale”, afirma CEO-ul Medima Health.

„Noi operam RMN-uri, CT-uri, PET CT-uri samd, adica echipamente scumpe, care consuma in general foarte multa energie. De exemplu, un computer tomograf consuma cat 5 gospodarii, adica intr-o zi consuma cat 5 case, gospodaria fiind evaluata la 2,3 persoane. Un RMN in schimb consuma cat 26 de gospodarii pe zi, adica intr-o zi consuma cat 26 de case. Si aici evident intrebarea este daca reusim sa achizitionam energie verde sau daca reusim sa facem niste economii, de care si noi am beneficia”, detaliaza Vlad Ardeleanu.

„Si una dintre initiativele pe care noi am luat-o este sa introducem niste algoritmi de inteligenta artificiala, care compun imaginile si, practic, timpul de scanare este mai scurt si economisim energie pentru ca perioada in care se consuma foarte multa energie se restrange, timpul e mai scurt, deci consumam mai putin si, totodata, pentru ca investigatiile sunt mai scurte reducem si radiatiile. Din pacate la CT si  la PET CT producem radiatii cu raze X si acestea sunt daunatoare pentru pacient”, a adaugat acesta.

„In strainatate, tot pe ruta aceasta a venit si o reglementare cu privire la radiatiile de raze X care trebuie limitate, in Romania nu avem aceasta zona. Ea se reglementeaza mai degraba pe zona de normativ de servicii medicale, nu neaparat pe zona aceasta de responsabilitate, probabil ca va ajunge si la noi”, este de parere Vlad Ardeleanu.

„A doua chestiune pe care o companie de servicii medicale poate sa o faca in zona de responsabilitate este waste management in zona de deseuri medicale, unde noi producem inclusiv deseuri radioactive pentru ca folosim substante radioactive in investigatiile de PET-CT. Iar acolo lucrurile sunt extrem de reglementate si noi nu putem sa spunem ca venim suplimentar sa facem neaparat pe aceasta zona”, a punctat reprezentantul retelei Medima Health.

„Ce ar mai fi tot pe zona asta e legat de achizitia acestor echipamente RMN si CT si de PET – CT care costa foarte multi bani. Producatorii mari de echipamente acum cu generatii noi de echipamente au in spate un raport de sustenabilitate in spatele fiecarui echipament medical”, explica Vlad Ardeleanu.

„Pot sa va dau un exemplu. Echipamentul nostru de CT consuma mult heliu. Avem 800 litri de heliu pe care trebuie sa il consumam pentru fiecare echipamente RMN, exista potentialitate de a pierde acel heliu (…) Productia de heliu este foarte mare consumatoare de energie electrica. Una din directii a fost sa ne indreptam catre o tehnologie inovatoare care presupune o cantitate mult mai mica de heliu chiar daca investitiile pentru a avea mai putin heliu inseamna peste 200.000 euro pe echipament”, precizeaza acesta.

De asemenea, reteaua de servicii medicale private a investit in digitalizare pentru a-si reduce amprenta de carbon.

„Probabil ca toti dintre dumneavoastra, care ati facut un RMN sau un CT, stiti ca plecati de acolo cu un CD, pe care sunt niste imagini. Acel CD este o reminiscenta istorica a modului in care functioneaza industria. Mai exista un film care are o amprenta de carbon foarte ridicata, la fel ca si acel CD”, a mentionat Vlad Ardeleanu.

„In esenta, am dezvoltat un nou capitol si ultimul in aceasta zona de sustenabilitate, legata de eliminarea completa si a CD-ului,si a acestui plic si a filmului radiologic. Practic, in momentul de fata am digitalizat tot astfel incat in momentul in care veniti sa faceti un RMN sau un CT, veti primi un link si imaginile sunt stocate in cloud. Le puteti impartasi cu toti medicii la care mergeti. Deci, am eliminat acest footprint de carbon, de hartie, de CD, de film radiologic din acela pe celuloid”, a mai spus Vlad Ardeleanu, CEO al Medima Health, la panelul ESG in consumer industries din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023 sunt Alro, Erste Asset Management Romania, Raiffeisen Bank Romania si Dentons, iar Partener de hidratare este La Fantana.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral