AmCham Romania

publicat la: 29.09.2022  11:24

Viitorul Parteneriatului Strategic Romania – SUA, de la securitate la prosperitate

 

Bucuresti, 28 septembrie 2022: In contextul aniversarii a 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic Romania- SUA, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) a organizat “FORUMUL ECONOMIC SUA – ROMANIA: DE LA SECURITATE LA PROSPERITATE” dedicat agendei economice bilaterale.

Inalti demnitari americani si romani, impreuna cu membri ai comunitatii de afaceri au participat la un dialog despre evolutia Parteneriatului Strategic si despre pasii necesari pentru consolidarea relatiilor economice,  ca pilon de baza al relatiei bilaterale, alaturi de cooperarea in materie de securitate si aparare.

“Suntem onorati sa ne alaturam initiativelor dedicate aniversarii a 25 de ani de Parteneriat Strategic Romania – SUA, facilitand un dialog la nivel inalt despre viitorul relatiilor economice bilaterale. Nivelul de reprezentare din partea celor doua state precum si raspunsul comunitatii de afaceri, confirma  angajamentul asumat de ambele parti pentru intensificarea investitiilor șs a schimburilor comerciale. Am subliniat potentialul Romaniei de a atrage mai multe investitii americane, dar si masurile si politicile publice necesare ca parteneriatul economic sa ajunga la nivelul celui din domeniul apararii, cu atat mai mult cu cat prosperitatea este un pilon de securitate.  Multumim partenerilor nostri, Ambasada SUA la Bucuresti si Institutul Aspen Romania pentru sprijinul acordat acestui demers AmCham, care ne dorim sa devina o platforma de dialog de referinta pentru agenda economica bilaterala” a declarat Presedintele AmCham Romania, Ionut Simion.

Au participat la Forum, din partea administratiei americane, Adjunctul Secretarului pentru Comert, Don Graves si Subsecretarul de Stat pentru Crestere Economica, Energie si Mediu in cadrul Departamentului de Stat, Jose Fernandez, impreuna cu David Muniz, Charge D’Affaires al SUA în Romania. Din partea statului roman, au sustinut alocutiuni din partea Guvernului Romaniei, Vicepremierul Sorin Grindeanu si din partea Senatului Romaniei, Presedintele Interimar Alina Gorghiu. Dat fiind ca Parteneriatul Strategic Romania -SUA este ancorat in cooperarea in domeniul apararii, care va ramane o dimensiune strategica pe termen lung, Secretarul Adjunct al NATO, Mircea Geoana a avut o interventie pentru a prezenta perspectiva asupra securitatii in regiune.

Sesiunea de dialog din cadrul Forumului a fost dedicata domeniilor cu cel mai mare potential pentru intensificarea investitiilor si comertului bilateral, asa cum au reiesit din analiza AmCham pe marginea cooperarii de pana acum. Lideri ai investitorilor americani din industrii precum tehnologie, auto, sanatate, productie, agricultura, au prezentat ministrilor de resort oportunitatile si provocarile care se manifesta in fiecare domeniu, dar șs nevoile de interventii pentru depasirea acestora.  Au participat la dialogul cu membrii AmCham Ministrul Economiei Florin Spataru, Ministrul Finantelor Adrian Caciu, Ministrul Energiei Virgil Popescu, Ministrul Cercetarii Inovarii si Digitalizarii Sebastian Burduja si Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila.

Viitorul Parteneriatului Strategic Romania – SUA, de la securitate la prosperitate

AmCham a transmis importanta unei viziuni strategice, si a unei agende de actiuni sustinute atat la nivelul administratiei centrale dar si locale, pentru dinamizarea investitiilor si a schimburilor comerciale în ambele sensuri.

Recomandarile  avansate pentru consolidarea unui profil investitional atractiv s-au referit la importanțta stabilitatii legislative si fiscale, respectarea transparentei si a statului de drept, combaterea coruptiei, masuri pentru a preveni erodarea avantajelor competitive ale Romaniei precum si operationalizarea unei agentii de investitii functionale si performante, dupa modelul tarilor care conduc topurile regionale in ce privește nivelul investitiilor americane. Totodata, AmCham a subliniat importanta unor masuri pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial, asa incat afacerile romanesti sa devina competitive pe piata americana intr-un orizont de timp cat mai scurt.

In cadrul conferintei, AmCham Romania a prezentat o serie de indicatori cu privire la nivelul investitiilor si schimburilor comerciale cu SUA, asa cum au rezultat din analiza datelor BNR despre investitiile straine in Romania si in urma unei cercetari realizate pentru AmCham de Universitatea Babes-Bolyai.

Astfel, potrivit raportului BNR despre investitiile straine in Romania, in anul 2020, soldul investitiilor directe si indirecte din SUA se ridica la 7,5 miliarde USD, ceea ce plaseaza SUA pe locul 5 in topul investitorilor straini, fiind cel mai important investitor din afara Europei.

Industriile care au atras cele mai multe investitii americane sunt cele traditionale – productie, FMCG, agricultura, dar si industrii inovative, in special dupa anii 2000,  precum tehnologia informatiilor si comunicatiilor sau domeniul serviciilor, fiind amplasate geografic in jurul celor mai mari poli de afaceri si centre universitare din Romania: zona Bucuresti – Ilfov, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi.

Cu peste 900 de companii americane inregistrate in Romania, tara noastra se situeaza in media tarilor din regiune, inclusiv in ce priveste numarul de angajati ai acestor companii, care cumuleaza 2% din totalul fortei de munca active in Romania.

In ce privește schimburile comerciale, deși puternic determinate de distanța geografica, SUA este unul dintre puținele state catre care Romania exporta mai mult decat importa.  Comertul dintre Romania si SUA a ramas stabil inclusiv in perioada crizei generata de pandemia de COVID-19 si a cunoscut o crestere constanta de la 1,8 miliarde de dolari in 2011, la 4,5 miliarde de dolari in 2021.

Pentru mentinerea increderii investitorilor americani si nu numai, deja prezenti in Romania, dar si pentru a atrage noi investitii, AmCham a subliniat nevoia unui raspuns coerent si concret la multiplele crize cu care ne confruntam, astfel incat sa fie întarite conditiile de piata si avantajele competitive pe care Romania le ofera si sa devina un partener strategic pentru SUA si in sfera economica.

***

Despre AmCham Romania

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania,  recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

In prezent, cele peste 500 de companii americane, multinationale si romanesti membre ale comunitatii AmCham Romania, fac posibila implicarea AmCham in promovarea prioritatilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Piete de Capital si Servicii Financiare, Guvernanta Corporatista, Concurenta si Ajutor de Stat,  Energie, Educatie, Economie Digitala, Fiscalitate, Mediu , Piata Muncii, Sanatate,  Fonduri Europene, Achizitii Publice si Partneriat Public-Privat, Real-Estate si Turism.

Conexiunea cu mediul de afaceri international este asigurata prin acreditarea AmCham Romania de catre Camera de Comert a SUA, si afilierea la reteaua europeana a Camerelor de Comert Americane. In plan intern, AmCham Romania se bucura de buna colaborare institutionala cu Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, si face parte din platforme de consultare precum Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei alaturi de alte organizatii partenere din mediul asociativ care urmaresc obiective comune.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa ne vizitati la  www.amcham.ro.

Contact:

Andreea Roman, Communication Manager

aroman@amcham.ro

T: 0748 113 665


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Stere Farmache, President of the Executive Board of the Romanian Counter-Guarantee Fund, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Stere Farmache, President of the Executive Board of the Romanian Counter-Guarantee Fund, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. In 1995, he was selected CEO and established the Bucharest Stock Exchange (BVB), an institution that he led until 2009. Between 2007 and 2016 he was a  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Nicolae Kovacs, CEO Agista, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Nicolae Kovacs, CEO Agista, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. An entrepreneur with extensive experience in private equity and M&A, Nick already has over 15 years of experience in deal making, banking and real estate, including 7 years in investment Funds. Passionate ab  Citeşte articolul integral