MIRSANU.RO

publicat la: 02.11.2023  20:44

Victoria Zinchuk, Directorul EBRD pentru Romania: Vrem sa investim mai mult capital in Romania, care este a sasea piata dupa marimea portofoliului pe care il avem in pietele in care operam. Ne intereseaza sa participam la imprumuturi sindicalizate mari, insa prioritatea este sa scalam tranzactii pe piata de capital

Credit foto: MIRSANU.RO.
 

„Ne-am pus ambitia ca EBRD la nivel de organizatie sa ne asiguram ca cel putin 50% din toate investitiile pe care EBRD le face in tarile in care opereaza, si aici vorbim despre 12 pana la 13 mld. euro pe an, sa fie investitii verzi pana in 2025. Aici in Romania, am depasit aceste tinte. La acest moment, peste 70% din portofoliul nostru, precum si business-ul nou sunt verzi”, a declarat Victoria Zinchuk, Director pentru Romania in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD), in cadrul THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023, eveniment organizat pe 26 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„Ne uitam deja inainte sa investim mai mult din capitalul nostru in Romania pentru ca este intr-adevar o piata foarte dinamica, unde putem sa vedem ca se intampla multe investitii in diferite sectoare si ne-ar placea sa fim parte a acestei povesti de succes mergand inainte. Romania este acum nr. 6 in termen de volume pe care EBRD le aloca pietelor in care opereaza. Aceasta este a sasea tara ca marime unde este mult business ceea ce inseamna ca sunt investitii”, a subliniat Victoria Zinchu.

„Cand se intampla investitii asta inseamna ca sunt posibilitati sa gasim unghi de finantare verde sau de sustenabilitate, dar trebuie sa aveti metodologia si mindset-ul de abordare potrivita pentru a decide daca chiar vrei sa faci o investitie mai verde pentru ca in acest moment este o cerinta din partea investitorilor si sunt destul de sigura ca stiti ca oriunde mergeti acum in piata in functie de sector din ce in ce mai multi investitori pun aceste intrebari si cer companiilor in care vor sa investeasca sa fie pregatite pentru a raspunde acestor intrebari.”, adauga aceasta.

Potrivit reprezentantului EBRD, orice sector in acest moment se misca repede in aceasta directie si, daca ne uitam, la traiectoria de dezvoltare a pietei de obligatiuni verzi, institutiile financiare au fost primele la nivel global care au condus acest trend, care acum este urmat de catre companii.

„Multe provocari macroeconomice si geopolitice pe care le infruntam acum imping piata, de asemenea, si fie ca ne place sau nu noua sau altora, nu mai este intrebarea daca viitorul va fi verde sau nu. Intrebarea este cum sa ne asiguram ca orice actiune a sectorului corporatist si a investitorilor va fi relevanta. Cum sa ne asiguram ca vom stimula pe cei care iau decizii cu privire la investitiile lor sa se uite la componente mai verzi si sustenabile si ce pot face institutii precum EBRD sa ajute la dezvoltarea acestei piete.”, afirma Victoria Zinchuk.

EBRD este unul dintre cei mai mari investitori in Romania si un investitor – ancora intr-o gramada de tranzactii de pe pietele de capital sau care au unghi de sustenabilitate verde.

„In ceea ce priveste afacerile noastre, EBRD a investit pana acum peste 10 mld. Euro in economia Romaniei. Portofoliul nostru total curent este de 2,5 mld. Euro si este bine dispersat intre sectoare diferite. Suntem un investitor destul de activ in sectorul financiar in ceea ce priveste institutiile financiare, am investit in euroobligatiuni cu link de sustenabilitate si suntem foarte mandri ca am fost unul dintre investitorii – ancora in asta. Investim evident in sectorul corporatist (companii). Acesta este o bucata mare a portofoliului nostru. Infrastructura, de asemenea, unde sustinem pe larg municipalitatile din Romania si, intr-un fel sau altul. Cea mai mare parte a portofoliului nostru este investit in active verzi”, detaliaza Directorul EBRD pentru Romania, care si-a inceput mandatul local la 1 septembrie 2023.

„Cine se asteapta ca acum energia regenerabila sa aiba cea mai mare expunere, putem spune ca este cea mai dinamica, dar nu are cea mai mare expunere in portofoliul nostru. Joaca un rol foarte important in constructia noastra de pipeline, dar in termeni de portofoliu cred ca intr-un an de acum incolo, structura s-ar putea schimba cand vorbim cu privire la cat cantareste energia, si in mod particular, sectorul de energie regenerabila in portofoliul nostru total.”, afirma Victoria Zinchuk.

„Acum, portofoliul nostru este echilibrat intre expuneri pe institutii financiare, sectorul corporatist care se numeste ICA – industrie, comert si agribusiness si care acopera productie, sectorul de proprietati si turism, dar nu asa mult turism in Romania, dar in special active imobiliare, centre logsitice, procesare alimentara, retail alimentar, logistica asociata cu industria alimentara, sectorul telecom. Deci, aceasta este o bucata destul de mare in portofoliul nostru, iar infrastructura are o pondere semnificativa in portofoliul total”, explica Victoria Zinchuk structura actuala a portofoliului local.

In ceea ce priveste directiile de finantare la care se uita EBRD in Romania, institutia financiara internationala este interesata atat de a conduce sau de a participa la credite mari sindicalizate, dar mai ales de a-si dezvolta portofoliul in zona tranzactiilor de pe piata de capital, unde au avut loc mai multe emisiuni de obligatiuni verzi sau cu link de sustenabilitate in ultimii ani.

„Suntem agnostici din punct de vedere sectorial daca face sens pentru noi si daca vine din zona de impact a tranzitiei, EBRD aduce valoare si ne diferentiem poate fata de alti furnizori de capital pentru ca avem nevoie sa fim fie un investitor – ancora sau pentru ca avem nevoie sa fim investitorul care contribuie la succesul marilor imprumuturi sindicalizate”, afirma Victoria Zinchuk.

„Apetitul nostru? Vrem sa facem mai mult si suntem aici sa facem mai mult. Ne uitam inainte sa sustinem mai multe tranzactii pe piata.”, a punctat aceasta.

„Aducem produse noi pentru diferite sectoare si cred ca, din aceasta perspectiva, suntem foarte interesati sa participam la sindicalizari bancare mai mari oricand este necesar. Dar as spune daca ma intrebati despre focusul pe credite sindicalizate sau tranzactii pe pietele de capital ca prioritatea este, oricat de mult ne place sa continuam sa avem un rol instrumental in tranzactii de credie sindicalizate mari, ca am fi extrem de interesati sa scalam tranzactii pe pietele de capital. Pentru noi, strategic este extrem de important pentru ca tranzactiile de pe pietele de capital mai degraba vor merge in spatiul activelor verzi si sustenabile, sa dezvoltam pietele de capital locale si este ceva ce suntem extrem de hotarati sa sustinem si sa promovam in anii urmatori”, a subliniat directorul EBRD pentru Romania.

In ceea ce priveste un alt canal de finantare pe care EBRD merge indirect catre companii – fondurile de private equity, acestea se confrunta cu un context actual nefavorabil pentru ridicarea de noi fonduri de investitii.

„Nu cred ca ESG este de incurajat sau de blamat pentru interesul investitorilor cand vine vorba despre sectorul private equity. Piata a incetinit intr-adevar si aceasta incetinire este nu doar in Romania, nu doar in Europa, ci este un trend global acum. Ceea ce nu este surprinzator, de asemenea, este ca vedem ratele dobanzilor mergand in sus, iar investitorii se uita unde sa isi plaseze fondurile lor. Cand vorbesc despre investitori, nu ma refer la institutii financiare internationale (IFI) pentru ca acestea au un rol complet diferit de jucat, insa investitorii in general se uita la diferite clase de active si la riscul existent in cadrul acestora si apoi iau o decizie. Intr-adevar pentru industria de private equity a fost foarte dificil in ultimul an si mai mult, iar in pietele in care opereaza EBRD a fost istoric un job mult mai greu sa ridici fonduri si, in special fonduri pentru prima oara”, a explicat Victoria Zinchuk.

„Din perspectiva noastra, noi vrem sa vedem mai multe investitii care merg catre aceasta industrie. Personal, cred ca aceasta este industria care va ajuta institutiile financiare internationale (IFI) sa ne extindem finantarea catre un numar mare de companii pe care altfel nu putem sa le finantam direct pentru ca sunt mai mici si pentru ca aceste companii, indirect, prin linii de credit sau contributiile noastre ale institutiilor financiare internationale poate nu sunt finantate in acelasi fel sau in aceeasi masura. Deci, pentru noi, strategic este foarte important sa sustinem aceasta industrie, dar institutiile financiare internationale tind sa fie mai degraba selective alegand in ce fonduri investesc si cred ca EBRD si Banca Europeana de Investitii prin Fondul European de Investitii sunt cei mai mari jucatori in regiune in acest context”, a precizat reprezentantul EBRD.

„Nu as spune ca lipsa de focus ESG sau un focus extrem de puternic pe ESG face in acest moment cu adevarat diferenta intre eforturile de fundraising si succesul fundraising-ului, ci pentru ca aceasta industrie are propriile particularitati in ceea ce priveste disponibilitatea capitalului. Dar, desigur ca, joaca un rol daca fondul de investitii se uita sa investeasca in companii cu focus pe imbunatatirea unor astfel de operatiuni. Ne uitam la pasi foarte concreti. Intotdeauna este o cale pentru a imbunatati eficienta lor energetica, eficienta privind consumul de apa, structurile de guvernanta, iar fondurile de PE sunt cunoscute pentru asta. Guvernanta este una dintre pietrele lor de temelie, ei vin intr-o companie si guvernanta este unul dintre primele lucruri la care lucreaza.”, a nuantat directorul EBRD pentru Romania.

„Pe masura ce costurile de energie se extind, asta face ca toti proprietarii de companii din Europa, desi sigur asta nu mai este doar o chestiune europeana, sa se uite la costul energiei si la consumul de energie si se uita sa incorporeze panouri fotovoltaice sau sa aiba acorduri specifice cu furnizori de energie regenerabila penru a se asigura ca afacerea lor este sustenabila comercial. Si cand vorbim despre ESG, despre active verzi, este important pentru afacere sa aiba un sens comercial de ce au nevoie sa investeasca in asta. Si apoi, investitorii urmaresc acest topic in acest moment si va ramane foarte sus in agenda fiecaruia”, explica Victoria Zinchuk.

„Cred ca nu ar trebui sa conectam cele doua aspecte cu privire la dificultatile de a obtine finantare pentru ca industria de private equity nu ar face suficient sau ca ar trebui sa faca mai mult. Cred ca, de fapt, ei fac atat de mult cat s-ar astepta cineva pentru ca ei se misca alaturi de trendurile industriei care merg in aceasta directie. Dar sunt vremuri dure pentru fundraising”, a mai declarat Victoria Zinchuk, Directorul EBRD pentru Romania, la panelul Finantare din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023 sunt Alro, Erste Asset Management Romania, Raiffeisen Bank Romania si Dentons, iar Partener de hidratare este La Fantana.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Nicolae Kovacs, CEO Agista, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Nicolae Kovacs, CEO Agista, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. An entrepreneur with extensive experience in private equity and M&A, Nick already has over 15 years of experience in deal making, banking and real estate, including 7 years in investment Funds. Passionate ab  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Munteanu, Founder & Managing Partner Early Game Ventures, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Cristian Munteanu, Founder and Managing Partner Early Game Ventures, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. Early Game Ventures is  the most active venture capital firm in Romania. Cristian is an investor with experience as a tech ent  Citeşte articolul integral