MIRSANU.RO

publicat la: 17.12.2014  11:05

UniCredit Țiriac a finalizat preluarea portofoliului de clienți companii ai RBS Bank din România. RBS a dispărut complet de pe piața românească

 

UniCredit Țiriac Bank, a patra bancă de pe piață după mărimea activelor, a anunțat ieri finalizarea preluării portofoliului de active al RBS Bank România la patru luni după semnarea tranzacției.

Tranzactia a fost semnată pe 5 august și înseamnă exitul RBS din România după transferul unui portofoliu de active de aproximativ 260 mil. euro și depozite de circa 315 mil. euro aferente clienților – companii. Miza tranzacției dintre cele două bănci sunt companii private de talie medie și mare, locale și internationale, precum și instituții publice și financiare. Personalul RBS România asociat portofoliului Corporate a făcut, de asemenea, parte din transferul agreat cu UniCredit Țiriac Bank, au anunțat oficialii băncii.

Răsvan Radu, CEO al UniCredit Țiriac Bank și Country Chairman UniCredit în România. Sursă foto: UniCredit Țiriac Bank.

Răsvan Radu, CEO al UniCredit Țiriac Bank și Country Chairman UniCredit în România. Sursă foto: UniCredit Țiriac Bank.

„Procesul de integrare a decurs bine și putem considera că finalizarea sa marchează o nouă etapă în dezvoltarea UniCredit Țiriac Bank pe zona Corporate. Pornim în noul an mai puternici și la fel de hotărâți să ne reafirmăm drept un partener de încredere, la dispoziția clienților noștri. Suntem un finanțator activ al economiei reale și dorim să continuăm să creștem organic, deservindu-ne clienții la cele mai înalte standarde, cu soluții bancare performante, adaptate nevoilor lor specifice”, a declarat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Țiriac Bank și Country Chairman UniCredit în România.

„Ne bucură că transferul business-ului nostru a decurs cu usurință și fără a produce inconveniente foștilor noștri clienți. Suntem în continuare convinși că acest transfer va aduce multe beneficii și valoare adăugată clienților, deoarece UniCredit Țiriac Bank are o ofertă excelentă de produse și servicii, ca și un angajament dovedit față de piața românească „, a spus Henk Paardekooper, Hub Executive al RBS în Europa Centrală și de Est.

Tot italienii de la UniCredit au cumpărat în 2013 portofoliul de clienți – persoane fizice (retail) și cel de private banking.

Calendarul tranzacției finalizate ieri cuprinde pe lângă semnarea contractului de achiziție pe 5 august, și notificareat tranzacției către Consiliul Concurenței două zile mai târziu, notificare devenită efectivă pe 9 septembrie.

Consiliul Concurenței a luat decizia de neobiecțiune privind achiziția activelor RBS de către UniCredit Țiriac pe 23 septembrie, iar pe 7 octombrie autoritățile de supraveghere a concurenței au făcut publică decizia. În această tranzacție, consultanța juridică locală a RBS a fost asigurată de către avocații de la RTPR Allen & Overy, biroul local al firmei situate în topul caselor de avocatură londoneze, supranumit Magic Circle. De cealaltă parte, cumpărătorul a lucrat cu casa de avocați Țuca, Zbârcea & Asociații.

În anul 2014, tendința de consolidare a pieței bancare a continuat. Astfel, pe lângă achiziția finalizată acum de UniCredit, a fost parafat contractul de vânzare al Volksbank România către Banca Transilvania, care acum atacă poziția a doua în piață. De asemenea, Nextebank este împinsă din spate de fondul de investiții administrat de Axxess Capital într-o fuziune cu Carpatica, în urma căreia fondul de investiții intenționează să preia controlul băncii din Sibiu.

Acționarii Carpatica se întâlnesc pe 19 decembrie pentru a discuta variantele de atragere a noului acționar. De asemenea, merge mai departe, din ultimele informații disponibile pentru MIRSANU.RO, vânzarea Bank of Cyprus, ciprioții fiind determinați să iasă cât mai repede din România pentru a face rost de lichidități.

Cine sunt părțile tranzacției

UniCredit Țiriac Bank a raportat pentru primele nouă luni ale acestui an un profit net consolidat după interesul minoritar de 141,6 mil. lei (circa 31,8 mil. euro) și venituri operaționale consolidate de 1,16 mld. lei (261 mil. euro), similar celui înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior, conform rezultatelor exprimate potrivit standardelor IFRS (standardele internaționale de raportare financiară).

Volumul activelor consolidate la 30 septembrie 2014 a a fost de 28,9 mld. lei (6,55 mld. euro), în timp ce portofoliul de credite a ajuns la 22,2 mld. lei (23,7 mld. lei inclusiv creditele externalizate). În primele nouă luni, finanțările pentru IMM-uri au înregistrat un avans de 9,5%, iar creditele pentru companii au avut un plus de 7,1% față de perioada similară din 2013.

Provizioanele pentru credite au ajuns la 376,1 mil. lei (84,5 mil. euro) în aceeași perioadă.

Rentabilitatea capitalurilor proprii raportate de către bancă (ROE) a fost de 6,3% la 30 septembrie, iar rentabilitatea activelor (ROA) a ajuns la 0,7%. Raportul dintre costuri și venituri este la finele aceleiași perioade de 50%.

Centrul de greutate al băncii este clientela corporate, adică cea formată din companii.

UniCredit Țiriac Bank avea în luna septembrie o rețea formată din 184 de locații și un personal ce numără 3.378 angajați. CITIȚI AICI PROFILUL DETALIAT AL UNICREDIT ȚIRIAC BANK.

Din grupul UniCredit Țiriac fac parte alături de bancă UniCredit Consumer Financing IFN SA, UniCredit Leasing Romania SA, UniCredit Leasing Corporation IFN SA, ALLIB Leasing SRL, Debo Leasing IFN SA și UniCredit Insurance Broker SRL.

De cealaltă parte, britanicii de la RBS au pus de mult operațiunea din România la vânzare, primele discuții în acest sens datând încă din 2009. Banca înființată de olandezii de la ABN Amro în urmă cu două decenii, considerată a fi una dintre cele mai solide bănci locale, a ajuns prinsă în vârtejul vânzării în condițiile în care RBS nu a reușit să digere achiziția activelor ABN Amro în tranzacția la nivel global, fiind la un pas de colaps. Statul britanic a intervenit și a salvat RBS, însă ajutorul de la Londra a fost urmat de o listă de operațiuni scoase la vânzare de RBS în mai multe țări din lume.

La finele anului 2013, RBS Bank România avea o cotă de piață de 0,5% după ce vânduse deja portofoliul de retail și cel de private banking către UniCredit. La 1 septembrie 2013, subsidiara locală a RBS a fost dizolvată fără lichidare de către britanici, activele locale rămase fiind astfel ”mutate” până la încheierea completă a exitului, încheiat pe 16 decembrie 2014. CITIȚI AICI POVESTEA ȘI PROFILUL DETALIAT AL RBS BANK ROMÂNIA.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Lorena Brehuescu, M&A and Leasing Manager at Oresa Industra, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Lorena Brehuescu, M&A and Leasing Manager at Oresa Industra, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. She is a real estate professional with over 10 years of experience in the industry different areas of expertise: valuation and consultancy, capital markets transactions an  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Adrian Netea, Investment Director at Morphosis Capital, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Adrian Netea, Investment Director at Morphosis Capital, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. He is an investment professional with 14 years of experience in private equity, M&A, business valuation, company strategy, financial modeling, and industry analysis. Adrian   Citeşte articolul integral