MIRSANU.RO

publicat la: 05.02.2025  22:01

Un val de capital proaspat de peste 2 mld. Euro strans in noile fonduri de investitii pentru tranzactii cu fondatorii de companii din estul Europei abia s-a simtit in ultimul an pe piata de M&A din Romania

 

Capitalul proaspat atras de la investitori in ultimul an in noile fonduri de investitii din regiune a depasit 2 mld. Euro, conform datelor centralizate de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pe baza informatiilor facute publice de catre institutiile financiare internationale si managerii de fonduri.

Cifrele includ fondurile de private equity, venture capital si private debt, care au in vizor pentru investitii piata din Romania, si au raportat din ianuarie 2024 pana la inceputul lunii februarie 2025 first closing sau final closing pentru noile platforme de capital privat.

Pe langa aceste fonduri de investitii care sunt déjà operationale pe piata din Romania si din estul Europei, alti manageri de capital privat sunt asteptati in perioada urmatoare sa anunte prima inchidere (first closing) pentru fondurile la care acum strang bani de la investitori.

Cele mai mari fonduri de private equity de talie regionala care au anuntat final closing in perioada de la 1 ianuarie 2024 pana la 4 februarie 2025 sunt Innova 7, cu o capitalizare finala de 407 mil. Euro, si AMC V, cu o capitalizare finala de 336 mil. Euro. Cele doua fonduri de investitii se afla déjà pe lista managerilor de capital privat care au fost selectati pentru a primi aport de capital din partea guvernului Romaniei prin intermediul programului PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) administrat de catre Fondul European de Investitii (EIF).

De asemenea, in acelasi interval de timp (1 ianuarie 2024 – 4 februarie 2025) au anuntat prima inchidere a noilor fonduri de private equity Integral Capital Group pentru fondul Evolving Europe Principal Investments II (decembrie 2024) cu o tinta de 150 mil. Euro, V4C pentru V4C Poland Plus Fund II – care a anuntat in iulie 2024 ca a strans 110 mil. Euro la noul fond a carui tinta este de circa 140 mil. Euro, respectiv Morphosis Capital pentru Morphosis Capital Fund II, a carui tinta actualizata este de 110 mil. Euro.

INVL Asset Management strange bani de la investitori pentru fondul de investitii INVL Private Equity Fund II, anuntat in 2024 la o capitalizare – tinta de 250 mil. Euro si un hard cap de 400 mil. Euro, care va investi in statele baltice, Polonia si alte tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, asa cum a declarat recent managerul INVL Asset Management pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Pe lista fondurilor de private equity care au devenit operationale si au déjà aprobate angajamente de investitii din PNRR se mai afla Mozaik Fund II, care a avut in iulie 2024 un first closing la 51 mil. Euro, conform declaratiilor managementului fondului, respectiv Booster Capital – un fond de 100 mil. Euro, respectiv BoldMind Fund I – un fond cu un capital de 60 mil. Euro.

Pe segmentul fondurilor de venture capital, cel mai mare fond de profil dedicat investitiilor din regiune, inclusiv Romania, care si-a anuntat final closing in 2024 este Bek Fund III, administrat de catre Bek Ventures, care opera anterior pe piata sub numele Earlybird Digital East Fund. Bek Fund III are un capital disponibil pentru investitii de circa 235 mil. Euro. Bek Ventures a aparut in urma unui split regional al managerului de capital de risc Earlybird, in al carui portofoliu si-a inceput ascensiunea unicornul de origine romana UiPath, listat pe bursa americana New York Stock Exchange (NYSE).

Un alt jucator regional major de profil in a carui geografie de investitii declarata intra si Romania este Cogito Capital Partners, care a anuntat first closing in noiembrie 2024 pentru noul fond Cogito Fund II de 125 mil. Euro.

Pe piata de profil din Romania, anul 2024 a adus doua noi fonduri de venture capital semnificative care au trecut déjà de etapa de first closing – Gapminder Fund II cu o capitalizare de 80 mil. Euro si EGV Fund II cu un capital de 60 mil. Euro pentru investitii in start-up-uri de tehnologie. Ambele au o geografie de investitii regionala si au primit angajamente de capital prin intermediul PNRR. Un alt jucator regional, BrightCap Ventures, a reusit sa obtina capital din PNRR atat in Romania, cat si din Bulgaria pentru noul sau fond BrightCap Fund II de 60 mil. Euro.

De asemenea, alte fonduri de VC la nivel de capitalizare de 60 mil. Euro strang inca bani de la investitori – Radix Ventures a avut o prima inchidere in iunie 2024 la primul sau fond dedicat fondatorilor de companii de tehnologie din Europa Centrala si de Est, iar Movens Fund 2 se pregateste sa intre si el in piata regionala.

La acestea se adauga alte fonduri cu capitalizare sub 50 mil. Euro, care au in focus regiunea, inclusiv Romania, dar la celalalt capat sunt si noi fonduri de capital de risc mai mari care se uita la o geografie extinsa, cum este noul fond deeptech al OTB Ventures de 150 mil. Euro. OTB Ventures este unul dintre investitorii angajati in cresterea companiei de origine romana FntechOS.

De asemenea, se ridica noi fonduri pentru regiunea Europei Centrale si de Est si pe segmentul fondurilor de credit. Astfel, CVI strange de la investitori bani pentru noul sau fond CVI Private Debt Fund II, a carui capitalizare – tinta este de 250 mil. Euro.

Ca si tendinta generala, procesele de strangere de noi fonduri de investitii au incetinit intr-un context dificil marcat de conflictul militar ruso – ucrainean, o inflatie ridicata si dobanzi mai mari, ceea ce a insemnat ca perioadele de ridicare de fonduri s-au prelungit, cu efecte asupra capitalului proaspat de investit in companii.

Potrivit datelor Invest Europe prezentate de catre Value4Capital, fondurile de private equity si cele de venture capital din Europa Centrala si de Est aveau la dispozitie la finele anului 2023 un capital disponibil pentru tranzactii (dry powder) de 3,6 mld. Euro, in scadere cu 12% fata de 2019, adica perioada dinaintea crizei Covid19.

In acesti ani, principalele ancore de capital pentru noile fonduri de investitii din regiune au fost, pe de o parte, programele cu fonduri europene, inclusiv PNRR, iar, pe de alta parte, un rol –cheie il joaca institutiile internationale de dezvoltare precum Fondul European de Investitii (EIF), EBRD si IFC.

 

 

Pe piata de M&A din Romania au marcat achizitii in ultimul an AMC V, Morphosis Capital II, respectiv noul fond al Integral. Gapminder Fund II si EGV Fund II au facut primele investitii in 2024

 

Dintre noile fonduri de private equity intrate pe piata cu capital proaspat, doar cateva dintre ele au marcat achizitii M&A semnificative in 2024 pe piata din Romania.

Astfel, Morphosis Capital Fund II a semnat in 2024 achizitia unei participatii in reteaua de educatie Mark Twain International School din sectorul privat, respectiv preluarea pachetului majoritar in reteaua de retail La Cocos alaturi de CEECAT Capital si EBRD.

Fondul de investitii regional AMC V a semnat in decembrie 2024 alaturi de un alt fond regional Invenio Partners pachetul de 60% din reteaua de cafenele 5 to go pentru 18 mil. Euro.

In februarie 2024, Integral Capital Group a anuntat ca prima sa achizitie din noul sau fond regional este pe piata din Romania si vizeaza pachetul majoritar in Embryos, clinica de fertilizare in vitro.

De asemenea, managerul baltic de active INVL Asset Management a cumparat grupul Pehart de la un alt jucator private equity de talie regional Abris Capital Partners. Un exit de peste 100 mil. Euro a fost semnat in 2024 de catre investitorul financiar cu profil de family office Oresa, care a vandut afacerea La Fantana unui investitor strategic.

Tot anul trecut, Innova Capital, unul dintre cei mai activi investitori private equity la nivel local, a semnat exitul din Optical Investment Group catre investitorul strategic EssilorLuxottica.

Resource Partners, manager regional de private equity, a semnat in septembrie 2024 achizitia pachetului de 80%  din actiunile Interactive Travel Holdings (ITH), care opereaza platforma online de turism Vola.ro.

Tranzactiile jucatorilor din private equity au totalizat insa o cota modesta la nivelul pietei de M&A din 2024. Dominatia investitorilor strategici a fost masiva pe piata de M&A din Romania, unde consultantii EY sustin ca investitorii strategici au reprezentat 91,3% din volumul tranzactiilor si au marcat cea mai mare cota de piata din ultimii sase ani, in contextul in care EY estimeaza valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor din 2024 din Romania la 6,6 mld. USD.

Pe piata de venture capital, GapMinder Fund II si EGV Fund II au marcat imediat dupa lansarea lor in 2024 primele investitii de constructie a noilor portofolii de companii de tehnologie.

Cea mai sonora tranzactie din sectorul de venture capital din Romania a fost cea anuntata de catre FintechOS, care in mai 2024 a facut publica o runda de investitii B+ de 60 mil. USD condusa de catre Molten Ventures, Cipio Partners si BlackRock, la care Gapminder a participat cu bani din primul sau fond cu care a fost alaturi la rundele succesive de investitii in companie.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Investitorul Emma Capital care a facut IPO-ul Premier Energy pe bursa de la Bucuresti isi extinde portofoliul din Romania si din regiune cu o achizitie pe piata serviciilor medicale private prin preluarea afacerii de peste 53 mil. Euro a Diamedix Impex. Activele din Romania continua sa fie atractive pentru portofoliile marilor investitori cehi

  EMMA Capital, grup de investitii controlat de catre investitorul ceh Jiří Šmejc, cumpara prin intermediul unui vehicul de investitii pachetul integral de actiuni al companiei Diamedix Impex, care activeaza pe piata serviciilor medicale private, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de  Citeşte articolul integral