Firma de avocatură Suciu Popa & Asociații, formată dintr-un grup de avocați desprins recent din Mușat & Asociații – unul dintre liderii pieței de consultanță juridică de afaceri, pleacă la drum cu o echipă formată din 20 de avocați, din care cinci parteneri equity.
Noul jucător, condus de Miruna Suciu și Luminița Popa – ambele ocupând poziția de managing partner în cadrul firmei, susține că va asigura încă din start servicii de asistență în toate ariile de practică specifice avocaturii de afaceri. Din eșalonul de parteneri al firmei mai fac parte Mădălina Berechet, Cleopatra Leahu și Dan Ciobanu.
„Suciu Popa & Asociații oferă servicii integrate, pe toate ariile de practică avocațială, care se adresează clienților corporativi, bănci și instituții financiare, fonduri de investiții (private equity – n.r.) și autorități de reglementare, care au nevoie de o abordare pluridisciplinară, fluentă și omogenă în gestionarea dosarelor și problemelor lor juridice. Ținta noastră este să ne poziționăm ca o firmă de avocatură de talie medie, agilă, cu potențial de pliere rapidă la nevoile clienților și schimbările pieței, o piață globală cu puternice particularități locale” a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Miruna Suciu, managing partner al firmei Suciu Popa & Asociații.
Ea se așteaptă ca procesul de creștere a firmei și al echipei de la numărul actual de 20 de oameni să fie „unul natural, în care primii doi ani sunt cruciali, iar următorii trei ani decisivi pentru setarea Suciu Popa & Asociații pe făgașul” pe care și l-au propus.
Pentru bugetul din acest an și din anii următori, sunt așteptate, în special, să contribuie liniile importante de practică din domeniul fuziunilor și achizițiilor, litigii și arbitraj, energie și resurse naturale, imobiliare, dreptul concurenței și segmentul financiar – bancar.
„Nivelul de experiență al partenerilor Suciu Popa & Asociații este, în medie, de 14 – 15 ani în practica avocațială, iar cea a avocaților din eșalonul doi al firmei este de 7 – 10 ani. Politica noastră de tarife este în linie cu așteptările și uzanțele clienților cărora ne adresăm și ale căror principii sunt cam aceleași în mai toate jurisdicțiile, cu diferențele de rigoare. România este ca economie mai apropiată de piețe ca Polonia sau Ungaria spre exemplu, decât de Marea Britanie, prin urmare și plajele de onorarii urmează un pattern similar. Ca urmare, din acest punct de vedere probabil că nu vom diferi mult de ceea ce fac competitorii noștri”, precizează Luminița Popa, managing partner al Suciu Popa & Asociații.
La nivel local, tarifele orare la nivel de partener pot ajunge în medie de la 200 până în jurul a 400 de euro pe oră, conform ultimelor informații disponibile din piață.
Miruna Suciu, Luminița Popa împreună cu un grup de avocați a părăsit recent Mușat & Asociații, așa cum jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a informat în premieră încă din 26 ianuarie, în cadrul celei mai ample mișcări care a avut loc în ultima vreme la vârful pieței locale de avocatură. Pe 1 februarie, Mușat & Asociații anunța promovarea a doi noi parteneri și o serie de promovări în celelalte eșaloane ale firmei, confirmând plecarea Mirunei Suciu, a Luminiței Popa, a Mădălinei Berechet și a Cleopatrei Leahu din echipă.
În istoria de aproximativ 25 de ani a casei de avocatură Mușat & Asociații, au avut loc și alte plecări sonore, cea mai importantă având loc în 2005 când un grup format din 28 de avocați, din care opt parteneri, au pus bazele Țuca & Asociații, care astăzi activează sub numele de Țuca Zbârcea & Asociații.
După fiecare astfel de ruptură, Mușat & Asociații a reușit să rămână în topul firmelor locale de avocați.
Piața serviciilor de avocatură de afaceri este dominată de firmele locale NNDKP, Țuca Zbârcea & Asociații, Mușat & Asociații, Popovici Nițu & Asociații, în timp ce firmele internaționale ocupă tot mai mult teren prin intermediul DLA Piper, RTPR Allen & Overy, Clifford Chance Badea, Cameron McKenna, Schoenherr, Reff & Asociații, bine poziționate pe segmentul firmelor de talie medie, dar care înregistrează un ritm dinamic de creștere.
În ultimii ani, au reușit să-și găsească suficient spațiu de creștere organică și firme înființate mai recent precum PeliFilip sau Bondoc & Asociații.
Miruna Suciu, unul dintre pilonii noii firme Suciu Popa & Asociații, are o carieră de 17 ani ca avocat de afaceri și acoperă practici precum fuziuni și achiziții, privatizări, energie și resurse naturale, finanțe și bănci, piețe de capital, drept corporativ și comercial. Printre proiectele importante la care a lucrat se numără achiziția de 65 mil. dolari a lanțului de restaurante McDonald’s de către compania malteză Premier Capital, consultanță pentru sindicatul de intermediere a listării Electrica pe bursă în iunie 2014, asistență pentru Banca Transilvania la emisiunea de obligațiuni în valoare de 30 mil. euro, respectiv a făcut parte din echipa de avocați care a lucrat pentru italienii de la Enel la privatizările distribuțiilor de electricitate din Banat, Dobrogea și Muntenia Sud, derulate în perioada 2004 – 2006.
Luminița Popa are o experiență în avocatură de 16 ani. Ariile sale de expertiză sunt arbitrajul internațional, infrastructura și parteneriatul public privat, energia și resursele naturale, precum și fuziuni și achiziții, respectiv privatizări. Printre proiectele sale recente se numără reprezentarea Enel în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Paris în dosare care totalizează pretenții în valoare de peste 1,2 mld. dolari. Pe listă se află și trei dosare care totalizează pretenții de circa 225 mil. dolari în care sunt reprezentați un lider global din domeniul infrastructurii rutiere, un dezvoltator imobiliar major european, respectiv o firmă mare din sectorul energetic. Luminița Popa activează ca arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. De asemenea, este membru al Institutului Arbitrilor Autorizați (Chartered Institute of Arbitrators), al Asociației Internaționale a Barourilor (IBA), al Institutului de Drept Global al Afacerilor din cadrul Camerei Internaționale de Comerț și al Consiliului Internațional pentru Arbitraj Comercial.
Mădălina Berechet, ex – partener Mușat & Asociații, are o experiență de 14 ani în avocatură. Acoperă practici precum litigii și arbitraje internaționale, infrastructură și parteneriat public – privat, achiziții publice, imobiliare și taxe.
Cleopatra Leahu a intrat în avocatură în urmă cu 14 ani și acoperă practici precum energie și resurse naturale, fuziuni și achiziții, achiziții publice și dreptul mediului. Printre cele mai recente tranzacții la care a participat se află vânzarea afacerii locale de către compania petrolieră canadiană Sterling Resources către fondul de investiții Carlyle.
Dan Ciobanu, și el proaspăt partener al noii firme, are o experiență de 9 ani în avocatură și acoperă practici precum fuziuni și achiziții, energie și resurse naturale, drept comercial și corporativ, imobiliare și construcții. A făcut parte din echipa de avocați locali care a asistat firma irlandeză CRH la achiziția activelor Lafarge din România și a lucrat și la alte tranzacții printre care achiziția unei case de comerț cu energie locale de către RePower AG, la preluarea și dezvoltarea unui parc eolian cu o putere instalată de 50 MW de către francezii de la GDF Suez, respectiv la achiziția unei distribuții locale private de gaze în cadrul unei tranzacții în valoare de 60 mil. euro.