Henry Schein, liderul global în furnizarea de produse și servicii pentru medicină dentară și veterinară, cumpără afacerea de import și distribuție de medicamente veterinare Maravet din Baia Mare, au declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO surse din piață.
Henry Schein este o companie americană cu vânzări de 10,4 mld. dolari în 2014 și face parte din faimosul index Fortune 500, care reunește cele mai mari firme publice.
Tranzacția, care se apropie de closing (închidere), se situează la 25 – 30 mil. euro valoare de întreprindere, afirmă sursele citate. Valoarea tranzacției include plata unui preț de peste 20 mil. euro pentru pachetul de acțiuni, precum și preluarea unor datorii ale firmei.
Maravet este una dintre cele mai mari companii de profil din România, vânzătorul și artizanul afacerii fiind medicul veterinar Francisc Korponay, unul dintre cei mai bogați oameni din Maramureș.
Pentru finalizarea tranzacției, Maravet a separat de afacerea propriu – zisă active imobiliare pe care le deține și pe care le-a transferat pe o firmă nou – înființată, Maravet Real Estate, înregistrată la Registrul Comerțului din data de 13 ianuarie.
De cealaltă parte, americanii au înființat și ei o firmă locală în noiembrie 2014, Henry Schein SE Europe Holding.
Banca de investiții BAC Investment Bank a avut mandatul de vânzare pentru Maravet. Henry Schein lucrează la achiziția Maravet cu avocații de la Clifford Chance, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.
Francisc Korponay nu a putut fi contactat, iar reprezentanții Henry Schein nu au făcut niciun comentariu pe acest subiect până la publicarea acestui articol.
Maravet, o afacere pornită în 1998, a raportat pentru 2013 o cifră de afaceri de 100,5 mil. lei (22,7 mil. euro) și un profit net de 10,3 mil. lei (2,3 mil. euro) și un personal format din 99 de angajați. În același an, firma a raportat capitaluri totale de 43,8 mil. lei (9,9 mil. euro) și datorii de circa 17 mil. lei (3,8 mil. euro).
Pe piața distribuției de medicamente și echipamente veterinare, pe lângă Maravet activează jucători precum Farmavet, afacere controlată de omul de afaceri Sorin Stănescu, și Romvac.
Cumpărătorul Maravet este o afacere pornită în 1932 la New York de Henry și Esther Schein. Compania Henry Schein s-a extins printr-o campanie de achiziții la nivel global după ce în 1990 a trecut la faza de expansiune internațională a afacerii. În regiune, a început să facă achiziții din 2009 încoace când a cumpărat Noviko, liderul pieței de distribuție de servicii veterinare din Cehia, în 2010 a intrat pe piața de medicină dentară din Turcia, iar în 2013 a intrat în Polonia printr-un acord încheiat cu Medivet.
Henry Schein are trei mari linii de afaceri – furnizarea de echipamente de medicină dentară, cu vânzări de 5,4 mld. dolari în 2014 și o pondere de 51% în veniturile companiei, furnizarea de medicamente și echipamente pentru medicii veterinari – care a adus anul trecut 2,9 mld. dolari și deci 27,9% din veniturile totale, și o divizie de servicii medicale de asistență pentru medici, laboratoare și centre de chirurgie care a contribuit cu 1,7 mld. dolari în 2014 și o pondere de 16,8% în afacere. O altă linie de afaceri în dezvoltare este cea a tehnologiilor și a serviciilor de management pentru celelalte 3 linii de afaceri, care a adus anul trecut în conturi 348,9 mil. dolari și o pondere de 3,4% în veniturile totale.
În 2014, profitul Henry Schein a fost de 466 mil. dolari, în creștere cu 7,5% față de anul anterior. Pentru 2014, bugetul său de fuziuni și achiziții a fost de 424 mil. dolari față de 182 mil. dolari în 2013.
Henry Schein este listată pe piața bursieră americană Nasdaq, unde valoarea sa bursieră este de 11,7 mld. dolari la un preț pe acțiune de 140 de dolari. Investitorii instituționali au 92,9% din acțiunile Henry Schein. Printre acționari sunt FMR cu 8,9%, Vanguard cu circa 7%, un fond al Blackrock cu circa 4%.
SUA este între primii 11 investitori în România, după țara de rezidență a capitalului, cu participații în 6.958 de companii locale, cu un capital social subscris total de 1,355 mld. dolari la 28 februarie 2015, conform datelor disponibile la Registrul Comerțului. Cei mai mari investitori străini în România sunt Olanda (unde sunt înregistrate multe vehicule de investiții datorită regimului fiscal mai favorabil), Austria și Germania.