Deutsche Telekom, proprietarul grupului de companii Telekom Romania, a anunțat astăzi înființarea unui fond de investiții, pentru care alocă 500 de milioane de euro, scară la care devine unul dintre cele mai mari astfel de fonduri din Europa, a anunțat astăzi Tim Höttges, CEO al gigantului german de telecomunicații.
Consiliul de Supraveghere al Deutsche Telekom AG a aprobat înființarea unei echipe demanageri de investiții specializați în cadrul unei entități nou create numite Deutsche Telekom Capital Partners (DTCP).
Deutsche Telekom are în plan pentru DTCP asigurarea de fonduri în valoare de 500 mil. euro pentru o perioadă de cinci ani, ceea ce dublează angajamentul grupului în investiții cu capital de risc și inovație tehnologică. Strategia sa de investiții se focusează pe sectoarele de telecomunicații, media și tehnologie pe piețele din Germania și Europa, dar se va uita și la oportunitățile din America de Nord și Israel. Fondul va fi operațional la începutul anului viitor.
Referitoare la piața românească, activitatea fondului nu vizează portofoliul existent.
”Înființarea acestei companii (fond – n.r.) nu ar trebui interpretată ca un vehicul pentru dezvoltarea ulterioară a portofoliului Deutsche Telekom de active deja existente. Fondurile nu vor fi utilizate în activități generale de fuziuni și achiziții pe piețele din Uniunea Europeană. În ceea ce privește piața românească, orice alte planuri privind privatizarea mai departe a Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) nu sunt în sfera DTCP”, a precizat printr-un email pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Elpida Trizi, Senior Comunicare Corporativă în cadrul Deutsche Telekom.
DTCP va combina ”expertiza și forța unei corporații mari cu agilitatea și flexibilitatea unei mici companii de investiții”, Deutsche Telekom urmând să ia astfel ”ce e mai bun din cele două lumi” ca să meargă înainte, a spus Tim Höttges, CEO al Deutsche Telekom.
Un astfel de fond – hibrid va lărgi considerabil spectrul de investiții al Deutsche Telekom, care astfel va putea să investească în mai multe companii mature decât până acum.
În România, Deutsche Telekom este activ prin intermediul grupului de firme Telekom Romania, sub umbrela căreia se regăsesc foștii operatori Romtelecom și subsidiara locală a Cosmote. Germanii au intrat indirect acționari în cele două companii locale prin intermediul participației deținute la firma elenă OTE, care este acționarul majoritar a celor două entități. Romtelecom, liderul pieței de telefonie fixă, și Cosmote, al treilea jucător de pe piața telefoniei mobile, acționează acum sub brandul T al companiei – mamă din Germania. Romtelecom și-a schimbat numele în Telekom Romania Communications, iar Cosmote Romania se numește acum Telekom Romania Mobile Communications.
Statul român, care deține încă un pachet minoritar de acțiuni în fosta companie Romtelecom, și-a anunțat intenția de a-și vinde participația sau de a o lista pe bursă.
Grupul de firme Telekom Romania activează pe competitiva piață locală de telecomunicații alături de alți giganți străini de profil precum Orange și Vodafone, în condițiile în care un alt jucător major este grupul RCS & RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari.
Recent, Vodafone a dat semnale prin șeful său, Vittorio Colao, chiar la București că este interesată de oportunitățile de extindere de pe piața locală și că nu sunt excluse achiziții. În acest moment, o afacere majoră în sectorul de telecomunicații aflată în curs de vânzare este Digital Cable Systems, al cărei acționar principal este fondul de investiții PineBridge.
Deutsche Telekom și-a extins recent portofoliul său în România prin achiziția operațiunilor GTS Central Europe de pe piețele din regiune.
Deutsche Telekom este una dintre cele mai mari companii integrate de telecomunicații din lume, cu peste 142 de milioane de clienți de telefonie mobilă și 31 milioane de clienți pe telefonie fixă.
Are operațiuni în circa 50 de țări, inclusiv în România, și peste 229.000 de angajați în lume. Pentru anul financiar 2013, grupul german a raportat venituri de 60,1 mld. euro, din care mai mult de jumătate provin de pe piețele din afara Germaniei. Acțiunile sale sunt listate pe bursele din Germania și SUA. Un pachet de 68,1% din acțiuni este listat pe piața bursieră, cei mai importanți acționari fiind statul federal german cu 14,5% și grupul bancar german de stat KfW cu 17,4%, conform datelor disponibile la 30 septembrie 2013.