Fondul de investiții China-CEE Investment Cooperation Fund, cu un capital de 500 mil. dolari investit în cea mai mare parte de statul chinez, își va anunța oficial pe 31 martie intrarea pe piața din România. Chinezii atacă până la finele anului cu fonduri de 1,5 mld. dolari 16 piețe din regiunea Europei Centrale și de Est.
CEE Equity Partners Ltd, managerul fondului de investiții, intenționează să facă prima achiziție în România până la finele acestui an, care se va situa între 20 și 50 mil. dolari, au declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO surse din piață. Acestea adaugă că sunt vizate tranzacții în producția de energie, telecomunicații, infrastructura maritimă și infrastructura din sectorul de petrol și gaze.
Octavian Vidu, investment manager la CEE Equity Partners, este omul care conduce biroul de la București. Vidu a mai lucrat în industria de private equity pentru Copernicus Capital ca director de dezvoltare a afacerilor în perioada 2004 – 2007, iar apoi un an până în octombrie 2008 pentru Abris Capital Partners, un manager polonez de fonduri prezent pe piața românească.
CEE Equity Partners este consultantul pentru investiții al China-CEE Investment Cooperation Fund, un fond de investiții înregistrat în Luxemburg, iar până la finele anului urmează să fie lansat al doilea fond, cu o capitalizare de 1 mld. dolari.
Fondul actual, cu un capital de 500 mil. dolari pentru regiune, investește in companii din sectoarele infrastructură, energie, telecomunicații și producție industriala specializată. Fondul a fost anunțat de primul ministru al Chinei și are ca principal scop să contribuie la creșterea economică a celor 16 ţări din Europa Centrală şi de Est.
Principalul investitor al fondului este Banca de Export Import a Chinei, care a angajat suma de 470 mil. dolari, iar alte 30 mil. dolari provin de la Eximbank Ungaria. În plus, banca chineză pune la dispoziția managementului fondului o facilitate specială de credit de 10 mld. dolari pentru a suplimenta capacitatea investițională a fondului.
CEE Equity Partners Ltd are sediul central la Varșovia și birouri la Budapesta, Bucureşti, Nicosia și Leeds cu echipe locale de administrare a investițiilor. Investiția de capital a fondului este, de regulă, între 20 și 70 mil. dolari, durata de viață a unei investiții find între 5 și 8 ani.
Premierul chinez a avut anul trecut un turneu în regiune, când a discutat oportunități de investiții cu șefii guvernelor din România, Ungaria, Serbia, precum și a altor țări din regiune. China este cel mai activ investitor de capital străin în Europa și unul dintre cei mai puternici din lume la acest moment, căutând să-și plaseze lichiditățile atât pe piețele din Occident, cât și în economii emergente cum este și cazul României.
Pe piața românească și-a făcut anul trecut intrarea un alt fond de investiții asiatic, ADM Capital de pe bursa din Hong Kong, care a cumpărat producătorul de materiale de construcții Ceramica Iași de la fondul de investiții Advent, aflat în faza de dezinvestire a portofoliului local.