MIRSANU.RO

publicat la: 17.07.2016  23:52

Tranzacțiile pe piața imobiliară au crescut cu 80% în primul semestru până la 340 mil. Euro. Fondul sud – african de investiții NEPI a realizat cu două achiziții peste o treime din valoarea tranzacțiilor imobiliare locale

 

Fondurile de investiții NEPI și GTC au făcut achiziții în prima jumătate a acestui an în valoare totală de aproximativ 60% din valoarea tranzacțiilor locale derulate pe piața imobiliară în acest interval, estimează un raport al firmei de consultanță JLL.

Potrivit sursei citate, valoarea tranzacțiilor imobiliare din România a crescut cu 80% în primul semestru față de perioada similar a anului trecut, ajungând până la un nivel de circa 340 mil. Euro.

Principalul pol geografic al pieței rămâne Bucureștiul, care a atras 48% din tranzacțiile finalizate, notează consultanții JLL, acesta fiind urmat de Sibiu cu o pondere de 28%.

Criteriile de indexare a tranzacțiilor de către consultanții JLL au fost tranzacțiile semnate, cele cu valori de peste 5 mil. Euro, respectiv tranzacțiile cu proiecte finalizate sau în curs de finalizare, au precizat reprezentanții JLL.

În primele șase luni au fost consemnate atât tranzacții care au vizat achiziții de proiecte, cât și unele care au avut ca obiect preluarea controlului integral a unor co-proprietari asupra unor proiecte.

Segmentele de retail și de birouri au fost cele mai active, înregistrând ponderi de 45%, respectiv de 38%, în timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzacții. Circa 8% din volumul tranzacțiilor reprezintă preluarea unei clădiri de birouri de către banca finanțatoare.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziția Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru  100 mil. euro, reprezintând cea mai mare tranzacție cu o singură proprietate realizată în afara Bucureștiului după criză. O altă tranzacție notabilă este consolidarea poziției GTC în complexul City Gate prin achiziția participației de 40% deținută de Bluehouse în proiect. NEPI și GTC au realizat fiecare câte două tranzacții, care însumează 124 mil. Euro, respectiv 80 mil. euro.

”Având în vedere disponibilitatea de proiecte de bună calitate (în special birouri) care vor apărea pe piață în următoarele 12 luni și menținerea unei diferențe importante între randamentele oferite de România, pe de o parte, și Polonia sau Cehia, pe de altă parte, investitorii ar trebui să profite de avantajele condițiilor curente și să își întoarcă atenția spre România și spre produse mai bine poziționate pe piață”, a declarat Andrei Drosu, Consultant Research Department JLL România.

Randamentele pe piața de birouri sunt de 7,5%, cu doar 0,25 puncte procentuale mai mari decât cele de pe piața de retail (7,25%), în timp ce proiecte industriale au randamente de 9%. Randamentele s-au redus cu 0,25-0,5 puncte procentuale în ultimul an, consultanții JLL nu văd o nouă scădere până la finele anului.

Investitorii care se uită la proprietăți cu problemefinanciareîn Romania se vor strădui să le găsească pe cele care pot fi puse pe picioare. Condițiile de finanțare s-au îmbunătățit în ultimele 18 luni, iar creșterea apetitului băncilor pentru produse bune, deținute de dezvoltatori serioși încurajează acest flux de capital. Pe de altă parte, ar putea trece câteva luni până efectul Brexit-ului să se așeze și să se contureze un trend clar”, a spus Silviana Badea, National Director, Head of Capital Markets JLL România.

Piața imobiliară este principalul motor pe piața de fuziuni și achiziții în ultimii ani, pe fondul unui apetit în creștere al investitorilor pentru acest segment, care se află pe o listă scurtă de sectoare unde bancherii se simt confortabil în semnarea de finanțări pentru proiecte.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

IFC intentioneaza sa investeasca pana la 15 mil. Euro in fondul de private equity Morphosis Capital II, ceea ce aduce noul fond al Morphosis mai aproape de tinta sa finala de 110 – 120 mil. Euro. Institutia financiara internationala nu finanteaza insa investitii in afaceri din sectorul educatiei de baza

  International Finance Corporation (IFC) intentioneaza sa aloce un capital de pana la 15 mil. Euro pentru a participa ca investitor LP in fondul de private equity Morphosis Capital II, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Institutia financiara internationala   Citeşte articolul integral