Investcorp, un manager global de capital fondat in Bahrain in urma cu patru decenii, a anuntat pe 16 februarie 2023 achizitia pachetului majoritar de actiuni la dezvoltatorul de solutii IT NetRom Software, cu birouri in Olanda si Romania.
NetRom Software este o afacere fondata in 1999, care dispune acum de circa 500 de oameni cu inalta calificare in locatii precum Utrecht, Arnhem sau Craiova, unde de fapt lucreaza cea mai mare parte a personalului.
Fondatorii NetRom, echipa de management si investitorul financiar IceLake Capital sunt vanzatorii pachetului majoritar al NetRom, insa vor ramane cu totii mai departe in companie ca actionari minoritari.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica si nici marimea exacta a pachetului de actiuni vandut, insa este una semnificativa pentru piata IT din Romania avand in vedere anvergura cumparatorului, precum si calibrul companiei vandute.
NetRom Software SRL din Craiova a raportat pentru 2021 o cifra de afaceri de peste 15 mil. euro (74,99 mil. RON) si un profit net de circa 8,5 mil. RON, operand asadar cu o marja neta de 11%, la un personal care numara 357 angajati, conform ultimului bilant public.
Afacerea fondata si condusa de catre olandezul Han In’t Veld, in care romanul Mircea Negrila este cofondator si CTO (director tehnic) se incadreaza in profilul – tinta al cumparatorului.
Astfel, Investcorp Technology Partners, investitorul global in tehnologie din cadrul conglomeratului de investitii Investcorp, vizeaza pachete de control in companii cu venituri anuale in jurul a 10 mil. USD sau peste acest nivel si cu EBITDA pozitiv, care au nevoie de investitii de capital intre 20 mil. si 100 mil. USD, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
NetRom a demonstrat o crestere profitabila si a inregistrat o dublare a veniturilor in ultimii 5 ani, noteaza cumparatorul afacerii.
Dupa achizitie, NetRom va putea sa isi majoreze cota de piata si sa cucereasca noi piete geografice.
Investitorul financiar de crestere IceLake Capital a intrat ca actionar in companie in 2019, cand a cumparat actiuni de la un grup de actionari NetRom cu care afacerea a plecat la drum, iar acum a realizat un exit partial prin atragerea unui investitor financiar de crestere de talie globala, capabil sa ofere orizonturi de dezvoltare mai largi.
NetRom are in portofoliul sau de clienti companii din Europa de Vest si America de Nord, printre care Vodafone Ziggo, Transdev sau Leaseplan.
Investcorp Technology Partners a lucrat in tranzactie cu consultantii de M&A de la PhiDelphi Corporate Finance, firmele de avocatura McDermott Will & Emery si Orange Clover, PwC pe partea de consultant comercial, KPMG pe partea de consultanta financiara si taxe, cu firma de avocatura Willkie Farr & Gallagher pe partea de cosultant legal pentru finantare si cu Marlborough Partners pe partea de finantare a achizitiei NetRom. NetRom si IceLake Capital au lucrat cu bancherii de investitii de la Houlikan Lokey, cu firma de avocatura londoneza Allen & Overy, cu consultantii Boston Consulting Group pe partea comerciala si cu Deloitte pe zona de consultanta financiara si de taxe.
In 2019, IceLake Capital a intrat ca investitor in afacere NetRom in cadrul unei tranzactii finantate de catre bancherii de la ING Bank, potrivit informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Investcorp este un investitor global de capital privat, care a strans sub administrare pana acum peste 42 mld. USD si a carui tinta pe termen lung este sa ajunga la active sub administrare de 100 mld. USD. Investcorp, aflat sub controlul unor investitori si institutii din Golful Persic, a fost fondat in 1982 sub conducerea miliardarului britanic cu origini irakiano – turkmene Nemir Amin Kirdar.
Intr-o privire mai ampla, firmele romanesti de IT, cu un bazin bogat in talente locale si cu un profil cert de crestere si de scalare, au devenit tinte de achizitie pentru investitori globali in tehnologie, printre cele mai mari tranzactii numarandu-se listarea decacornului UIPath pe bursa americana Nasdaq in 2021, vanzarea Fortech Cluj Napoca japonezilor de la Hitachi sau preluarea in 2017 a unui pachet minoritar de actiuni la dezvoltatorul de solutii globale antivirus Bitdefender de catre fondul de investitii Vitruvian Partners.