Adrian Mîrșanu

publicat la: 23.04.2015  18:53

Tranzacție la vârful pieței de pariuri sportive din România: Două fonduri de investiții americane și-au făcut exitul din afacerea celor de la Stanleybet. Englezii au cumpărat și restul de 50% din compania, care a pornit de la zero și a ajuns după un an la o cifră de afaceri de peste 20 mil. euro și circa 1.000 de angajați

 

Fondurile de investiții americane Marly LLP și Invicta LLP, care erau administrate de NCH, și-au vândut pachetul de 50% pe care îl dețineau la unul dintre liderii pieței de pariuri sportive din România, au declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO surse din piață.

Cumpărătorul este compania – mamă a operațiunii din România, Stanleybet Marea Britanie.
Fondurile de investiții americane au investit încă de la momentul în care firma britanică Stanleybet a venit pe piața românească în urmă cu aproximativ cinci ani și a pus bazele afacerii.
Reprezentanții Stanleybet și ai NCH nu au putut fi contactați până în acest moment.

Right Betting SRL, compania care operează la nivel local sub ”umbrela” Stanleybet, a raportat pentru 2013 o cifră de afaceri de 103,3 mil. lei (23,4 mil. euro) și o pierdere de 4,3 mil. lei (circa 1 mil. euro) la un personal format din 1.140 de angajați, conform ultimului bilanț făcut public pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Cel mai bun an din istoria companiei înființate în octombrie 2010 a fost 2011, când a obținut un profit net de 2,7 mil. lei (0,6 mil. euro) la o cifră de afaceri de 100,3 mil lei (23,7 mil. euro) cu un personal format din 988 angajați, după cum rezultă din analiza bilanțurilor companiei.

Pe piața pariurilor sportive, Stanleybet România concurează cu Public Games SRL care operează agențiile Public Bet (cifră de afaceri de 135,6 mil. lei, profit net de 7 mil. lei, 1.364 de angajați în 2013), Serious Bet SRL care operează agenții sub marcă proprie Casa Pariurilor (cifră de afaceri de 92,5 mil. lei, profit net de 0,3 mil. lei și 1.036 de angajați în 2013), Noreply Mozzart SRL cu agențiile Mozzart (cifră de afaceri de 80,3 mil. lei, pierdere de 9,5 mil. lei și 397 de angajați în 2013), Betcafe Arena (cifră de afaceri de 68,2 mil. lei, pierdere netă de 6,9 mil. lei și 567 angajați în 2013).

În spatele afacerii Bet Cafe Arena a fost Dinu Patriciu, miliardarul care și-a construit averea mai ales din investițiile în petrol și imobiliare și care a murit anul trecut la Londra din cauza unei boli incurabile. Un alt jucător dintre cei menționați, Mozzart vine din Serbia și s-a extins apoi în România și în piețe din spațiul fostei Iugoslavii. Public Bet s-a înființat în 2006 și operează o rețea de peste 600 de agenții pe piața locală.

Toate aceste companii sunt înregistrate în București, lor li se alătură Baum SRL din Sibiu cu agențiile Baum Bet (cifră de afaceri de 53,6 mil. lei, profit net de 6,1 mil. lei și 384 angajați în 2013) și Sky Bets Sport din Pitești (cifră de afaceri de 12,4 mil.lei, profit de 11.245 lei și 59 angajați în 2013), conform bilanțurilor disponibile la Ministerul Finanțelor.

Cele șapte companii menționate sunt membri ai Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România și cumulează împreună afaceri de 545,9 mil. lei (123 mil. euro) și aproximativ 5.000 de angajați la nivelul anului 2013.

Piața românească a pariurilor în cotă fixă a crescut în ultimii ani, iar, în general, casele de pariuri înregistrează pierderi doar 4-6 săptămâni pe an, spunea în august 2014 într-un interviu acordat agenției de presă Agerpres Liviu Popovici, președintele Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România – Romanian Bookmakers și country manager la Stanleybet România.

Potrivit acestuia, un moment de cotitură în piața de profil a fost marcat în anul 2009, când a fost schimbată legislația jocurilor de noroc, iar domeniul a devenit unul foarte transparent pentru autorități, care au început să monitorizeze tranzacțiile din agenții.

De la o piață cu peste de 30 de firme în 2009 au rămas 12 – 14 firme care au putut îndeplini noile cerințe legale. Rata de creștere anuală a pieței de profil din 2009 încoace este de o cifră, conform sursei citate.

Contribuția directă și indirectă la PIB a industriei pariurilor în cotă fixă este de 141 mil. euro, adică circa 0,11% din Produsul Intern Brut, conform unui studiu al firmei de consultanță PwC realizat pe baza datelor financiare din 2012. Taxele și contribuțiile colectate că urmare a impactului direct și indirect sunt de 79 mil. euro pe an, iar locurile de muncă create de acest sector ajung la aproape 11.500.

Stanleybet s-a format inițial ca filială internațională a Stanley Leisure Plc, care a activat la inceput ca și casă de pariuri în Irlanda de Nord în anii 1950, înainte de a funcționa ca bookmaker licențiat în Anglia începând din 1963.

Înființat în 1997, grupul Stanleybet are sediul la Liverpool, Anglia și este licențiat de Comisia Jocurilor de Noroc din Marea Britanie.

Stanleybet International este una dintre cele mai mare case de pariuri off-line din Europa, cu o rețea de peste 2.000 de agenții de pariuri în România, Anglia, Italia, Germania, Belgia, Croația, Cipru și Danemarca și numără circa 3.000 de angajați.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Early Game Ventures raporteaza un IRR de 45% dupa primele sale 4 exituri din portofoliul primului sau fond de capital de risc. Primul exit al EGV din 2024: CODA Intelligence, preluata de catre furnizorul global PDQ

  Early Game Ventures, unul dintre cei mai importanti manageri de capital de risc din Romania, a anuntat pe 10 aprilie 2024 primul sau exit din acest an, dupa vanzarea companiei de portofoliu CODA Intelligence catre furnizorul global PDQ, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii  Citeşte articolul integral

Conținut Partener

AmCham Romania: Noul Consiliu Director si prioritatile pentru 2024, Cristian Sporis, un nou mandat de Presedinte al organizatiei

  Bucuresti, 10 aprilie 2024:  AmCham Romania anunta noua componenta a Consiliului Director al organizatiei, in urma Adunarii Generale a Membrilor de la finalul lunii martie.  Cristian Sporis, Vice-President, He  Citeşte articolul integral