Adrian Mîrșanu

publicat la: 14.12.2015  20:45

Tranzacție confirmată: Elvețienii de la Swiss Automotive Group cumpără 51% din Autonet Group Holding. Contractul de vânzare cuprinde 10 din cele 13 firme din grupul Autonet. Tranzacția a fost semnată pe 10 decembrie în Elveția. Președintele Asociației Distribuitorilor de Piese Auto din România: ”Este un pas care nu s-a mai făcut până acum. Capitalul românesc a devenit atractiv și altfel decât prin preluarea unei francize sau printr-un exit”

 

Elvețienii de la Swiss Automotive Group au semnat contractul de achiziție a 51% din acțiunile Autonet Group Holding de la oamenii de afaceri Zoltan Kondor și Mihaly Lieb, proprietarii grupului de firme care deține poziția de lider al pieței locale de distribuție de piese auto.

Despre această tranzacție, jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a scris în premieră pe 9 noiembrie, când au fost publicate informații potrivit cărora Swiss Automotive Group poartă discuții în care și-a exprimat interesul pentru o eventuală achiziție a Autonet.

“Privim cu încredere această alianță în urma căreia va rezulta o entitate cu o dimensiune comparabilă cu cea a marilor jucători europeni din domeniu. Alături de SAG, ne vom putea  consolida poziția de lider deținută de Autonet pe piața românească și vom putea atinge un ritm de creștere solid pe piețele externe – Ungaria, Slovenia și Slovacia. Ne propunem ca Autonet Group Holding și SAG să atingă o cifră de afaceri cumulată de un miliard de euro în următorii ani”, a declarat Mihály Lieb, acționar al Autonet și membru în Consiliul de Supraveghere al ATR International AG.

Părțile au semnat tranzacția pe 10 decembrie în Elveția, susțin surse apropiate afacerii. Potrivit acestora, cei doi proprietari ai grupului de firme Autonet vând pachetul de 51% din Autonet Group Holding, compus din 10 firme din cele 13 firme membre ale grupului.

Din holdingul preluat de partea elvețiană fac parte Autonet Import România, Autonet Import Ungaria, Autonet Import Slovenia (furnizori aftermarket pentru segmentul de reparații auto), Lubexpert România, Lubexpert Ungaria, Lubexpert Slovacia (lubrifianți), Forsius (vopseluri auto), Network Systems (IT, Web, agenție marketing), Garage Assist (echipamente de service) și Autonet Management Company (management).

Grupul Autonet estimează pentru 2015 o cifră de afaceri de aproape 280 mil. euro și are 1.500 de angajați în cele patru țări în care este prezent  – România, Ungaria, Slovacia și Slovenia.

”Prețul nu va fi dezvăluit”, a precizat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Olivier Métraux, președintele Consiliului de administrație al Swiss Automotive Group.

Valoarea tranzacției prin care elvețienii preiau holdingul de firme Autonet este estimată de către surse din piața locală de fuziuni și achiziții că ar putea ajunge în jurul intervalului de 60 – 70 mil. euro.

Finalizarea tranzacției este condiționată de primirea aprobărilor necesare din partea autorităților de concurență.

SAG și Autonet Group Holding vor continua să opereze în mod separat pe piețele proprii, au precizat cele două părți.

Potrivit informațiilor jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO, firma de consultanță și audit Deloitte Ungaria a primit un mandat din partea proprietarilor Autonet, în contextul eforturilor de reorganizare a grupului și a găsirii unui potențial cumpărător.

Firma de avocatură Reff & Asociații, afiliată rețelei Deloitte, a lucrat și ea în dosarul Autonet.

”Valorile comune și modelul de business similar au fost elemente-cheie în decizia de a încheia o tranzacție cu SAG. Prin urmare, această alianță nu va determina o schimbare a modelului de business al Autonet, ci vom continua să ne adresăm segmentului actual de clienți, căruia îi vom oferi o gamă mai extinsă de produse și servicii. Actualii acționari ai grupului, precum și conducerea executivă vor rămâne implicați pe termen lung în operațiunile de zi cu zi ale Autonet Group Holding,” a mai spus Mihály Lieb.

Zoltan Kondor și Mihaly Lieb rămân cu 49% din acțiunile Autonet Group Holding. Anterior tranzacției, grupul de firme Autonet era deținut în proporție de 70% de către Zoltan Kondor și 30% de către Mihaly Lieb.

Tranzacția are un impact important pe piața europeană de profil, având în vedere impactul regional al afacerii Autonet. Alianța dintre SAG și Autonet creează un jucător cu un rulaj de peste 740 mil. euro, care țintește top 5 la nivel european în industria de profil.

”Este un pas care nu s-a mai făcut până acum. Capitalul românesc a devenit atractiv și altfel decât prin preluarea unei francize sau printr-un exit”, a comentat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Dan Cîmpean, președintele Asociației Distribuitorilor de Piese Auto din România, din care face parte Autonet și alte mari companii de profil.

Întreaga piață de profil din România este estimată că depășește cifra de vânzări de un miliard de euro pe an, iar alături de Autonet activează companii precum Auto Total, Augsburg, Meteor sau Elit. Vânzările de piese auto vizează, mai ales, service-uri și magazine de piese.

Autonet Import este cea mai importantă companie din grupul Autonet, fondat la Satu Mare în 1996. Autonet Import SRL a raportat pentru 2014 un profit net de 27,6 mil. lei (6,2 mil. euro) la o cifră de afaceri de 806,8 mil. lei (181,5 mil. euro) și un număr mediu de 882 de angajați. Față de anul anterior, rata de creștere a afacerii a fost de circa 18%, iar câștigurile s-au majorat cu 50%.

De cealaltă parte, Swiss Automotive Group, cu vânzări anuale de peste 500 mil. franci elvețieni (460 mil. euro) operează printr-o rețea de 100 de depozite, deține o flotă de 500 de vehicule de distribuție și are peste 2.000 de angajați. Are subsidiare în Elveția, Austria, Belgia și Slovenia.

Elvețienii de la Swiss Automotive Group sunt activi pe piața românească prin intermediul Alpha Aftermarket Services din Sibiu, înființată în 2007, conform ultimelor date disponibile. Compania are 43 de angajați și a raportat un profit net modic de 0,1 mil. lei la o cifră de afaceri de 3,3 mil. lei, oferind servicii de dezvoltare de soft, contabilitate, call center și alte servicii pentru grupul elvețian.

Swiss Automotive Group (SAG) este o companie elvețiană controlată de două familii. În 2009, afacerile de familie Derendinger AG și Métraux Services, ambele active în industria de piese și componente auto, au fuzionat sub un singur nume, cel cu care operează acum pe piață.

Familiile fondatoare, Derendinger și Métraux, nu mai fac parte din partea operațională a afacerii, cei mai importanți acționari fiind Sandro Piffaretti, directorul general al companiei, și Olivier Métraux, președintele acesteia.

Achiziția SAG înseamnă una dintre puținele achiziții locale făcute de un investitor strategic, care de cele mai multe ori face o astfel de mișcare în România prin tranzacții transfrontaliere, derulate fie la nivel regional, fie la nivel internațional.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 4.5 billion  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Nacu, Senior Country Officer at International Finance Corporation, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Cristian Nacu,  Senior Country Officer of International Finance Corporation, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Romanian born and educated, with more than 25 years of experience in private equity, investment banking and privatization, Cristian Nacu is one of the most experienc  Citeşte articolul integral