Statul român va intenta o acțiune împotriva grupului italian de utilități Enel la Curtea Internațională de Arbitraj a Camerei Internaționale de Comerț de la Paris, prin care solicită plata a 521 milioane de euro în baza unei clauze din contractul de vânzare a pachetului majoritar a fostei Electrica Muntenia Sud. Astfel, pretențiile statului român de la Enel în fața Curții arbitrale de la Paris sunt de circa 1,44 miliarde de euro până acum, sumă ce include și penalități.
Clauza invocată de statul român din contractul de privatizare încheiat în 2007 stipulează că Electrica are dreptul de a vinde, iar Enel are obligația de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acțiunile companiei care asigură distribuția de electricitate în București.
“Am informat Guvernul că am luat decizia de a nu mai prelungi memorandumul de înţelegere semnat cu Enel în data de 7 iulie 2013 şi care va expira pe 31 iulie 2014. Drept urmare, SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, companie desprinsă din Electrica și aflată în subordinea Departamentului pentru Energie – n.r.) urmează să deschidă procedura de arbitraj contra Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj a Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Acesta a precizat că decizia a fost luată în contextul în care discuțiile amiabile purtate de cele două părți, statul român și Enel (Italia), nu au condus la o înțelegere.
Electrica mai are trei acțiuni pe rolul Curții Arbitrale de la Paris împotriva Enel, a CEZ și a E.ON, cei trei investitori strategici care au participat la privatizarea a cinci din cele opt filiale regionale de distribuție și furnizare a electricității. Pentru încălcarea prevederilor contractelor de privatizare, Electrica are pretenții de la cei trei investitori în sumă de peste 885 mil. euro, sumă care cu tot cu penalități și alte daune trece pragul de un miliard de euro. Cu această nouă acțiune împotriva Enel, pretențiile statului român împotriva celor trei investitori depășesc 1,5 miliarde de euro, din care 1,355 miliarde de euro reprezintă sume cerute Enel.
Italienii de la Enel au anunțat luna aceasta că au pus operațiunile din România pe lista de vânzare alături de alte active, de pe urma cărora speră să strângă peste 4 miliarde de euro.
Enel a intrat pe piața românească în 2004, odată cu preluarea pachetelor de 51% din acțiunile distribuției de electricitate din Banat (fosta Electrica Banat) și Dobrogea (fosta Electrica Dobrogea). Ulterior, italienii au plusat în competiția cu alți investitori străini strategici din sector și au câștigat și licitația pentru preluarea Electrica Muntenia Sud, supranumită ”perla coroanei” fiind cea mai mare și mai bogată dintre cele opt companii de distribuție regionale ale Electrica pentru că are în portofoliu Bucureștiul.
În 2008, Enel au preluat un pachet de peste 64% din acțiunile Electrica Muntenia Sud, actuala Enel Muntenia, în cadrul unei tranzacții combinate de plata a 395 mil. euro pentru achiziția directă a 50% din acțiuni cu o majorare de capital rin care italienii au adus 425 de mil. euro în capitalul societății pentru investiții.
Ulterior, au fost operate ajustări de preț care au îndemnat plata altor 38 mil. euro de către Enel.
Italienii au operațiuni nu doar pe piața distribuției și comerțului cu energie, ci și în sectorul producției de energie.