Adrian Mîrșanu

publicat la: 20.04.2016  23:18

Stanciu, Emag: Achiziția PC Garage este finanțată doar din fondurile noastre. Am lucrat cu resurse interne în mare parte, iar pe partea juridică cu firma de avocatură Bondoc & Asociații. Posibil să mai avem tranzacții, însă nu căutăm acum ceva anume

 

Achiziția PC Garage de către Emag va fi finanțată exclusiv din surse proprii, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Iulian Stanciu, directorul general executiv al Emag și acționar minoritar al companiei.

“Am lucrat cu resurse interne în mare parte (la tranzacția cu PC Garage – n.r.), ne mai ajută pe partea juridică Bondoc & Asociații. Tranzacția este finală, închiderea se va face după primirea avizului de la Consiliul Concurenței“, explică șeful Emag. Acesta adaugă că tranzacția a fost semnată la București.

Emag a anunțat pe 15 aprilie achiziția PC Garage, vânzătorul afacerii fiind antreprenorul și investitorul Marius Ghenea.

Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a contactat telefonic pe 27 ianuarie atât pe reprezentanții Emag și ai PC Garage pe marginea unei tranzacții între cele două părți, însă la acel moment ambele părți au negat că există astfel de discuții.

De asemenea, pe 14 aprilie, în ziua dinaintea anunțului achiziției, Marius Ghenea, proprietarul PC Garage, preciza pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO că nu a semnat acordul de vânzare al companiei.

Emag preia 100% din acțiunile PC Garage, conform datelor făcute publice ieri de către Marius Ghenea în cadrul evenimentului Emerging Funding for the Real Economy, organizat de către The Associates la hotelul Hilton din București, unde proprietarul PC Garage a fost speaker în cadrul uneia dintre sesiuni.

Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, cifrele fiind confidențiale, conform precizărilor ambelor părți.

Surse din piața de fuziuni și achiziții estimează tranzacția de preluare a PC Garage de către Emag în jurul unui ordin de mărime apropiat de 5 mil. euro.

Retailerul online Emag, companie al cărei acționar majoritar este grupul sud – African Naspers, este angajat într-un proces de creștere rapidă, care include și achiziții.

Profilul Emag de platformă regională pentru Europa centrală și de Est este susținut de către grupul sud – african, care în urma unor tranzacții intragrup a vândut către compania condusă de către Iulian Stanciu compania poloneză Agito și Fashion Days, ultima ajunsă în etapa de finalizare a tranzacției.

Naspers are în acest moment un portofoliu local diversificat, dacă avem în vedere că Emag deține și rețeaua de magazine Flanco, iar pe piața online deține o poziție puternică prin portalurile de anunțuri olx.ro și tocmai.ro, respectiv autovit.ro pe segmentul anunțurilor de vânzări de mașini.

Întrebat ce alte nișe de piață vizează în continuare pentru achiziții, Iulian Stanciu a spus: “Ne vom dezvolta rapid și în România, dar și în regiune cu focus pe creștere organică. Posibil să mai avem și tranzacții, însă nu căutăm acum ceva anume”.

Online-ul este unul din segmentele atractive pentru achiziții atât pentru fondurile de investiții de talia Catalyst România, care vizează achiziții de 0,2 – 2 mil. euro, sau 3TS Capital Partners, dar și de jucători de talia Naspers sau a unor publisheri cum este cazul Ringier, care a cumpărat recent imobiliare.ro și are déjà în portofoliu portalul de anunțuri de locuri de muncă ejobs.ro.

PC Garage, fondat în 2005 de Gabriel Vasile și preluat în 2009 de Marius Ghenea, este unul dintre cele mai mari magazine online de produse IT și electronice din România, cu peste 40.000 produse active, reprezentând un reper pentru toți pasionații de produse gaming și IT.

Magazinul online PC Garage a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 165 mil. lei (37 mil. euro), în creștere cu aproximativ 30% comparativ cu anul precedent.

În anunțul tranzacției din 15 aprilie, Iulian Stanciu a precizat că marca, echipa, comunitatea și platforma PC Garage vor fi păstrate și vor fi dezvoltate prin investiții în poziționarea la nivel regional și creșterea gamei de produse și servicii.

De asemenea, Traian Cristea va rămâne pe poziția de director general al PC Garage.

Marius Ghenea, unul dintre fondatorii afacerii Flamingo, este printre cei mai cunoscuți antreprenori, care apoi s-a remarcat ca investitor de tip business angel, iar în ultimii ani a ajuns să coordoneze activitatea de investiții a fondului de țară Catalyst România dedicat micilor afaceri din sectorul TMT (Tehnologie – Media – Telecomunicații).

De cealaltă parte, Iulian Stanciu este omul – cheie pentru afacerile Naspers din regiune, iar PC Garage vine în acest portofoliu cu profilul de jucător specializat în industria de jocuri.

Dante International, operatorul eMAG.ro, a înregistrat afaceri de circa 270 mil. euro în 2014, în creștere cu 50% față de anul precedent. Cu operațiuni în România, Bulgaria, Polonia și Ungaria, vânzările pentru cele patru piețe sunt așteptate anul viitor să atingă nivelul de 1 mld. Euro, ceea ce indică un ritm exponențial de creștere al afacerii în care Iulian Stanciu are un pachet minoritar.

În acest context, în care Naspers prin Emag își păstrează profilul de cumpărător de serviciu în industria online, alte magazine online caută soluții pentru creștere, proprietarul cel.ro anunțând că este interesat să atragă un investitor în afacere pentru a-și putea asigura capitalul necesar de dezvoltare.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Comunicate

BEI pune la dispozitia IMM-urilor agricole 7,5 milioane EUR fonduri noi prin Agricover Credit IFN Romania

    19 iulie 2021 Bucuresti - Fermierii mici si mijlocii din Romania vor beneficia de acces imbunatatit la finantare datorita noilor fonduri acordate prin intermediul Agricover Credit IFN de catre Banca Europeana de Investitii (BEI), pe baza acordului formalizat în 2020 pentru suma totală a   Citeşte articolul integral

Pieţe de capital

One United Properties intra pe bursa de la Bucuresti cu o capitalizare de piata de peste jumatate de miliard de euro la capatul unei tranzactii de listare de 52 mil. euro prin care si-a majorat capitalul cu 10%

 

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties s-a listat pe 12 iulie 2021 pe bursa de la Bucuresti, dupa incheierea unei tranzactii de majorare de capital cu 259 mil. lei (circa 52,6 mil. euro) pentru un pachet de circa 10% oferit investitorilor de pe piata de capital.

  Citeşte articolul integral