“In ceea ce priveste multiplii, cei de referinta pentru companii industriale sunt multiplii pentru venituri, iar EBITDA este un multiplu important observat de catre investitori, ceea ce putem sa spunem este ca este o crestere usoara a multiplilor EBITDA in 2021 fata de 2020”, a declarat Sorin Petre, Partner & Leader Valuation & Economics PwC Romania la MIRSANU IPO CHALLENGE 2022, eveniment online organizat pe 20 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru antreprenori si comunitatea pietelor de capital.
Analiza PwC Romania are la baza date preliminare pentru 2021 si vizeaza multiplii de evaluare a companiilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti.
Astfel, la multiplii EBITDA mediana agregata a fost in 2021 in jurul a 7,7xEBITDA fata de 7,1x EBITDA in 2020, cea mai mare evaluare fiind obtinuta de sectorul serviciilor medicale (unde este cotata Medlife) cu un multiplu de 9,1x EBITDA, cea mai scazuta valoare fiind inregistrata de sectorul de electricitate, cu 5,3x EBITDA, pe bursa fiind prezente mai multe companii din portofoliul statului.
“In 2021 au fost cateva IPO-uri importante, One United Properties, de asemenea TTS este un IPO semnificativ, companie inclusa, de asemenea, in indicele bursier”, explica Sorin Petre.
Cele 3 mari IPO locale din 2021 s-au facut la multipli P/E de 29,1x in cazul dezvoltatorului imobiliar One United Properties, 18,4x in cazul retelei de distributie si logistica Aquila, respectiv la un multiplu de 11,9 P/E la compania de transport fluvial TTS. Din 2006 incoace, cei mai mari multipli IPO au fost obtinuti de catre Digi cu 75,6 P/E in 2017 si multipli de peste 50x P/E obtinuti de catre Casa de Bucovina Club de Munte in 2008, respectiv Medlife in 2016, releva datele PwC.
“Am analizat, de asemenea, multiplii raportati la activele totale si cei raportati la activele nete, activele nete fiind un indicator important pentru sectorul financiar, , multiplul sau fiind folosit de catre investitori datorita specificitatii sectorului de servicii financiare, in special a celui bancar unde depozitele sunt principala linie de servicii din portofoliul lor”, precizeaza Sorin Petre de la PwC.
La activele nete, multiplul a crescut usor in 2021 de la o mediana agregata de 0,8x la 0,9x, cele mai bune evaluari fiind obtinute de companii din sectorul serviciilor medicale cu 1,5x, respectiv sectorul de consum cu 1,2x.
“Ceea ce trebuie mentionat pentru 2021 este ca a fost un an bun pentru bursa, atat din punct de vedere al capitalizarii de piata, dar si din punct de vedere al indicilor pietei. De asemenea pe bursa, din analiza pregatita in studiul nostru pentru principalele sectoare am exclus Erste Group deoarece piata sa principala este bursa din Viena, dar actiunile Erste sunt tranzactionate, de asemenea, pe bursa de la Bucuresti. Puteti vedea structura principalelor sectoare listate pe bursa de la Bucuresti, sectorul de petrol si gaze, cel financiar si sectorul de electricitate sunt bine reprezentate pe bursa de la Bucuresti”, explica seful departamentului de evaluare al PwC Romania.
Piata bursiera de la Bucuresti a atins in 2021 maximul istoric cu o capitalizare de piata de 142,3 mld. RON (28,9 mld. Euro, calculat la cursul mediu al BNR).
“Referitor la multipli, am inclus si trendurile, multiplul mediu P/E pentru toate sectoarele in 2021 este mai mare comparativ cu 2020. Am inclus si analizele privind volatilitatea, iar sectorul de consum pare sa fie o industrie mai stabila, avem volatilitate mai mare in alte sectoare. 2007 a fost un an atipic din cauza asteptarilor foarte mari si a multiplilor mari, de aceea am exclus acest an din analiza noastra”, precizeaza Sorin Petre.
“Ce am vrut sa mentionez si este important pentru investitori nu numai pentru cei de pe bursa, dar si pentru cei din M&A sunt aceste initiative ESG, si anume activitatile companiilor referitoare la protectia mediului, initiativele sociale si buna guvernanta, iar Bursa de Valori Bucuresti a inclus in rating cateva de pe piata”, a adaugat acesta.
“In sfarsit, avem o analiza preliminara a pietei de M&A, ceea ce putem sa spunem este ca multiplii EBITDA, care sunt in special relevanti pentru companiile industriale si de servicii, ne asteptam sa fie in linie cu ce a fost anul trecut, adica un multiplul in jur de 9, pe care noi consideram ca este in linie cu tranzactiile din ultimii ani”, precizeaza Sorin Petre. Datele despre multiplii de pe piata de M&A sunt obtinute din analiza tranzactiilor incheiate.
Datele PwC indica astfel ca pe piata M&A estimarea preliminara privind un multiplu mediu este peste 9xEBITDA, in continuare semnificativ peste multiplul mediu de 7,7xEBITDA estimat in cazul companiilor listate pe bursa, ceea ce inseamna ca tranzactiile M&A au adus in continuare multipli EBITDA mai buni decat pe bursa, continuand trendul din 2020. O explicatie ar putea fi aceea ca pe bursa sunt listate mai mult companii mature, stabile, in timp ce tranzactiile de M&A inregistreaza mai des companii cu profituri mai mici, dar cu perspective mai bune de crestere, dupa cum releva analiza PwC.
Intrebat unde este un apetit mai mare pentru tranzactii si investitii, Sorin Petre a raspuns: “Cred ca sectorul de energie va fi unul foarte activ pe lista investitorilor si asta pentru ca Romania are tinte ambitioase in ceea ce priveste Green Deal si sunt multe investitii de facut in acest sector, nu doar in sectorul productiei de electricitate, dar si de exemplu investitii in companii industriale pentru stocarea CO2 cu scopul de a imbunatati aceasta zona de mediu”.
“Ce mai trebuie mentionat, de asemenea, din perspectiva investitiilor sunt aceste initiative si fonduri disponibile din partea statului pentru a sustine energia curata, energia eficienta si vedem si ne asteptam sa fie investitii importante in sectorul energetic, in cresterea eficientei energetice si a tot ce inseamna verde relativ la reducerea emisiilor de CO2 si a poluarii si deci, ne asteptam la investitii in aceasta zona avand in vedere fondurile disponibile din partea statului pentru astfel de investitii”, puncteaza partenerul PwC Romania.
“Am observat cateva tranzactii si interese privind achizitia de companii in faze incipiente de dezvoltare pregatite sa construiasca de exemplu companii pentru proiecte energetice, dar nu este singurul sector de interes pentru investitori, insa aici este acest stimulent din partea UE si sunt bani disponibili sa ajute investitorii sa dezvolte proiecte”, a mai spus Sorin Petre de la PwC Romania la evenimentul online MIRSANU.RO organizat pe 20 aprilie pentru antreprenori si comunitatea pietelor de capital.
Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2022 sunt BT Capital Partners, Bursa de Valori București si Dentons.