IPO-ul companiei private de energie Premier Energy Group este asteptat sa fie plasat in proportie de jumatate sau chiar peste 50% investitorilor internationali, iar investitorii locali sa aiba o cota de circa 50% la achizitia actiunilor ce fac obiectul tranzactiei, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Intrebat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO cat se asteapta ca din IPO-ul companiei private Premier Energy, care a inceput pe 8 mai, sa fie plasat investitorilor internationali, Petr Stohr, CFO al companiei, a raspuns:
“Consideram ca Romania poate deveni un fel de hub international asa ca pentru noi este important ca si companie romaneasca sa fim pe Bursa de Valori Bucuresti si sa avem si replica la nivel international. Desigur, procesul este mai complex si mai costisitor, insa este important sa putem demonstra lumii ce pot face companiile din Romania si sa le oferim investitorilor internationali oportunitatea de a investi laolalta cu cei romani. Este foarte important pentru noi sa fim disponibili si pentru piata internationala”.
Acesta se asteapta ca undeva la 50% sau chiar peste acest prag din valoarea IPO-ului companiei Premier Energy sa fie plasat investitorilor internationali, iar investitorii din Romania sa aiba o pondere de circa 50% in cadrul tranzactiei.
“Deja am primit angajamente de la patru investitori – ancora foarte mari ceea ce pentru noi inseamna ca aceasta oferta publica initiala va fi una de succes”, a declarat Jose Garza, CEO-ul Premier Energy la conferinta de presa de pe 8 mai 2024, ziua lansarii IPO-ului companiei.
“Este o combinatie de investitori din Romania si internationali”, a adaugat acesta, fara sa dezvaluie insa cine sunt investitorii – ancora considerati un catalizator al succesului acestui IPO.
Oferta publica de actiuni a Premier Energy, o companie integrata de energie aflata in portofoliul platformei de investitii EMMA Capital a investitorului ceh Jiří Šmejc, se va incheia pe 15 mai.
Care sunt detaliile IPO-ului
Structura tranzactiei IPO prevede oferirea unui numar de pana la 35.937.859 de actiuni, pachet care ar urma sa fie suplimentat la recomandarea coordonatorilor globali comuni ai tranzactiei cu pana la 20% din numarul de actiuni de baza, adica poate fi majorat cu alte 6.250.063 de titluri ceea ce inseamna ca EMMA Capital, vehiculul de investitii controlat de catre investitorul ceh Jiří Šmejc, ar putea vinde maxim in cadrul IPO-ului pana la 42.187.922 de actiuni.
Pachetul de 35.937.859 de actiuni oferite la vanzare este format dintr-un pachet de pana la 25.000.250 de actiuni noi oferite spre subscriere de catre companie, in timp ce alte 6.250.063 de actiuni sunt oferite la vanzare de catre proprietarul companiei, EMMA Capital, iar alte pana la 4.687.546 de titluri reprezinta actiuni supra-alocate puse la dispozitie de catre EMMA Capital.
Calculat la pretul maxim per actiune al ofertei publice, valoarea IPO-ului ar depasi pragul de 900 mil. RON (180 mil. Euro).
Fondurile ce ar putea fi obtinute de la investitorii de pe piata de capital in cadrul tranzactiei IPO ar urma sa fie apoi folosite pentru achizitia de active de energie regenerabila pe pietele din Romania si Moldova, precum si in vederea acoperirii cheltuielilor de capital realizate cu dezvoltarea de active de producere a energiei regenerabile.
Compania a anuntat ca intentioneaza sa distribuie sub forma de dividende 30% – 70% din profitul sau net anual consolidat.
Oferta de actiuni este adresata atat investitorilor de retail, carora le-a fost rezervata o transa initiala de 20% din actiunile oferite la IPO, cat si investitorilor institutionali, atat locali – unde principalul pol de lichiditate este reprezentat de catre fondurile de pensii cu active de peste 26 mld. Euro, cat si investitorilor internationali – fonduri de investitii dinafara Romaniei.
IPO-ul Premier Energy este primul care se deruleaza in 2024 pe piata principala a bursei de la Bucuresti, dupa ce in 2023 a inregistrat IPO-ul companiei de stat din energie Hidroelectrica, ce a reusit sa stranga aproape 1,9 mld. Euro in cadrul celui mai mare IPO din istoria bursei de la Bucuresti. Tot in 2023, inainte de Hidroelectrica, compania privata antreprenoriala Agricover nu a reusit sa inchida cu succes IPO-ul lansat si este asteptata de catre investitori sa reia o astfel de tranzactie in viitorul apropiat.
Intrebat care este planul B in cazul unui esec al IPO-ului, CFO-ul Premier Energy a spus ca asta va insemna “probabil o crestere mai mica” a companiei. Managementul companiei s-a aratat insa increzator in succesul tranzactiei in urma feedback-ului primit de la investitori in ceea ce priveste intentia de subscriere in cadrul IPO.
Intervalul de pret oferit pe actiune este de la 19 RON pana la 21,50 RON per titlu, ceea ce ar duce capitalizarea bursiera a companiei peste 500 mil. Euro in cazul unui IPO de succes.
Investitorii de retail au o fereastra de subscriere in primele 3 zile ale ofertei publice in care pot beneficia de un discount de 5%.
De asemenea, multiplul PER propus investitorilor se situeaza in jurul a 7x. In 2023, Hidroelectrica, un producator de energie verde de talie regionala, a inregistrat la IPO un multiplu PER de circa 9,5x, in cadrul unei tranzactii care a atras un interes masiv atat pe partea investitorilor de retail, cat si a celor institutionali, atat fonduri de pensii, cat si fonduri de investitii din SUA si Marea Britanie.
IPO-ul este intermediat de un consortiu din care fac parte Citigroup, UniCredit Bank GmbH (Sucursala Milano) si brokerul ceh WOOD & Company, care actioneaza in calitate de coordonatori globali comuni ai ofertei. Alpha Bank Romania S.A. si BT Capital Partners S.A. actioneaza in calitate de detinatori comuni ai registrului de subscrieri. STJ Advisors va actiona in cadrul IPO-ului ca si consultant financiar al Premier Energy Group, in timp ce UniCredit S.p.A. actioneaza, de asemenea, in calitate de consultant ESG al societatii in legatura cu oferta publica initiala. Firma globala de avocatura Clifford Chance lucreaza in tranzactie de partea vanzatorului si a companiei, in timp ce o alta firma globala de avocatura Dentons este in tranzactie de partea sindicatului de intermediere.
Grupul Premier Energy a generat in 2023 venituri consolidate de 912 mil. Euro, profit net de 78,8 mil. euro si EBITDA ajustat de 127,7 mil. euro.
Dupa finalizarea IPO-ului, actionarul majoritar al Premier Energy Group va ramane EMMA Capital, holdingul de investitii fondat de catre antreprenorul ceh Jiří Šmejc.
Interes pentru achizitia de distributii de energie si un pipeline de M&A actual de 150 – 250 mil. Euro
Intrebat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO daca Premier Energy este interesata de achizitia unor mari distributii de electricitate din Romania, in contextul politicii sale de M&A, Jose Garza, CEO-ul companiei a raspuns: “In ceea ce priveste interesul Premier Energy fata de activele din distributie, cred ca pentru noi sunt foarte interesante pentru ca ofera stabilitate business-ului, ne ofera acces la clienti locali,loiali pe partea de furnizare. Deci da, vom fi interesati in momentul in care astfel de active de distributie pe partea de gaz sau de electricitate vor aparea pe piata. In momentul in care vor aparea pe piata, ne vom interesa.”
In acest moment, piata distributiei de energie electrica din Romania este impartita de catre compania Electrica – al carei principal actionar este statul roman, PPC (Grecia), E.ON (Germania), respectiv investitorul financiar global Macquarie, in timp ce pe piata de distributie de gaze naturale pe langa E.ON activeaza si gigantul francez Engie.
“Am facut peste 25 de achizitii in ultimii 10 ani si ultimele au fost in ultimii 5 ani, deci practic M&A este parte din ADN-ul companiei. Deci, vom continua si daca ne vom concentra pe partea de energie regenerabila, vom continua, ultima achizitionata a fost anul trecut. Si da, mare parte din fondurile obtinute (la IPO – n.r.) vor intra in energia regenerabila. Trebuie sa spun ca este important sa spunem ca nu ne intereseaza doar productia de energie regenerabila, avem o platforma integrata vertical si intra aici si previzionare, si distributie, si multe alte aspecte legate de energia regenerabila si in Moldova si in Romania”, a adaugat Petr Stohr, CFO-ul companiei.
Intrebat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO, la cat estimeaza pipeline-ul activ de M&A actual al Premier Energy, Jose Garza, CEO-ul companiei a raspuns ca undeva intre 150 mil. Euro si 250 mil. Euro.
Premier Energy si-a construit un portofoliu integrat de operatiuni pe piata de energie, in mare parte prin achizitii M&A. Ultima tranzactie finalizata este preluarea CEZ Vanzare de la managerul financiar global specializat in administrarea activelor de infrastructura mare Macquarie Asset Management.
La 21 decembrie 2023, Premier Energy PLC a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru achizita pachetului integral de actiuni la CEZ Vanzare S.A. pentru un pret de 20 mil. Euro plus o dobanda anuala de 10% intre 21 decembrie 2023, data semnarii, si data de inchidere a tranzactiei, potrivit datelor facute publice in prospectul de listare al companiei.
Compania Premier Energy vine in fata investitorilor cu povestea unei companii cu o dezvoltare rapida, care in ultimii 10 ani a crescut de la venituri de 2 mil. Euro si EBITDA zero pana la venituri de circa 1,3 mld. Euro si EBITDA de circa 128 mil. Euro la finele lui 2023, fiind cea mai mare companie cu energie din resurse regenerabile cu peste 900 MW cu tinta de a ajunge la 1.500 MW, si una dintre companiile de profil cele mai mari din Europa de Sud-Est, sustine managementul companiei.
Datoriile grupului fata de banci si alte institutii financiare se ridicau la 31 decembrie 2023 la 153,475 mil. Euro, cea mai mare parte a creditelor fiind contractate la costuri a caror referinta este dobanda Euribor.
Printre cele mai mari imprumuturi contractate de catre companiile din grupul Premier Energy se numara o finantare de 80 mil. Euro luata de la J & T Banka si Postova Banka din Cehia, un contract de credit majorat ulterior la 225 mil. RON luat cu UniCredit, un imprumut de 30 mil. Euro contractat de la EBRD sau o finantare de 30 mil. USD de la Banca Europeana de Investitii, arata datele din prospectul de listare.
Cu ce operatiuni vine pe bursa Premier Energy
Pe traseul de dezvoltare accelerata al companiei, un rol important a fost jucat insa de catre proprietarul ceh al companiei.
“Cresterea pe care am avut-o aici sincer nu ar fi fost posibila fara sprijinul dumnealui (al lui Jiří Šmejc – n.r.) Nu am platit foarte mult in ceea ce priveste dividendele, vom face asta in viitor, dar el ne-a permis sa crestem si asta face parte din business, adica posibilitatea de a te uita pe termen lung la cum vor sta lucrurile.”
Intrebat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO cum se explica succesul extinderii antreprenorilor cehi pe pietele din Europa Centrala si de Est comparativ cu alti antreprenori din regiune, Jose Garza, CEO-ul companiei, care ocupa si pozitia de Partner al EMMA Capital, a raspuns:
“Din punctul meu de vedere, Republica Ceha este o tara foarte mica si, ca urmare, majoritatea antreprenorilor cauta sa construiasca afaceri inafara Cehiei. Daca ne uitam la majoritatea miliardarilor antreprenori din Republica Ceha si sunt destui, majoritatea si-au construit averea inafara Cehiei, inclusiv dl. Šmejc. Probabil pentru ca oportunitatile din Republica Ceha sunt destul de mici ceea ce i-a fortat sa caute alte oportunitati afara.”
Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetica integrata pe verticala si unul dintre cei mai mari jucatori din domeniul energiei regenerabile din Europa de Sud-Est. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile in proprietate, management sau in dezvoltare in Romania si Moldova.
In Romania, grupul cu capital ceh este al treilea distribuitor si furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrica din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum si peste 840.000 de clienti, deservind aproximativ 70% din populatia Moldovei. In urma achizitiei CEZ Vanzare in Romania de la investitorul financiar global Macquarie Asset Management, Premier Energy Group deserveste in total un numar de aproximativ 2,4 milioane de clienti de energie electrica si gaze naturale in Romania si Moldova, majoritatea fiind clienti casnici si intreprinderi mici.
Premier Energy Group a fost infiintata in 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din Romania in 2013, iar din 2019 activeaza pe piata energiei electrice din Republica Moldova.
Compania de energie administreaza circa 16% din capacitatea instalata de productie de energie solara si eoliana operata de catre producatorii independenti in Romania, dispunand de o capacitate de energeie regenerabila totala – detinuta, administrata si in dezvoltare – de 919 MW pe piata locala. In Republica Moldova, Premier Energy Group sustine ca are o cota de piata de 22% si o capacitate de energie regenerabila in proprietate, administrata sau in dezvoltare care totalizeaza 111 MW.
Premier Energy Group anunta ca mizeaza pe potentialul de dezvoltare al cererii de energie electrica din Republica Moldova, in contextul in care aceasta a demarat demersurile de aderare la piata Uniunii Europene.
Portofoliul de afaceri al EMMA Capital din Romania este unul mai larg. Pe 18 aprilie 2024, Consiliul Concurentei a anuntat ca a autorizat preluarea de catre grupul EMMA Capital a companiei Stratum Energy Romania LLC din SUA, impreuna cu Stratum Energy Romania LLC Wilmington, Sucursala Bucuresti si subsidiarele acesteia, respectiv Stratum Construct RO S.R.L. Romania si Stratum Production Romania, LLC (SUA). Stratum Energy Romania LLC este un producator de gaze naturale ce opereaza perimetrul de gaze si titei din Poduri, delimitat de concesiunea Moinesti EV-1, in judetul Bacau.
Intr-o privire mai ampla, grupul EMMA Capital controleaza in Romania un portofoliu de companii ce desfasoara operatiuni de furnizare si distribuție de gaze naturale, productie, furnizare si distributie de energie electrica si productie de energie de surse regenerabile (eolian și solar).